Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.10.2016 10:03:55

Zpátky na auto rallye

Po mizerném červenci, který možná u leckoho vzbudil pochyby o vlivu posunutých dovolených, už srpnová data z průmyslu jasně ukazují, že se nic nemění. Po odpočinku v automobilkách průmysl opět jede téměř na plné obrátky. Meziročně se tam výroba v srpnu zvýšila o 13,1 % a v automobilkách dokonce o více než polovinu (53,1 %). Po zohlednění o dva dny vyššího počtu pracovních dnů je přírůstek výroby největšího tuzemského odvětví stále impozantní +7,7 %.

Většina oborů v průmyslu je opět v plusu a výjimku představují pouze energetiky, farmacie a těžební průmysl, což není až takové překvapení, když vezmeme, jak slabým obdobím právě těžaři v důsledku nízkých cen komodit procházejí.

A nejsou to pouze čísla za srpnovou výrobu, která potěší, ale i plnící se zakázkové knihy, které nám dělají radost a slibují, že i další měsíce budou pro průmysl velmi dobré. Zakázky aktuálně rostou o 18,7 % a jen v případě automobilek dokonce o skoro 40 %. Stále se ukazuje, že rostoucí evropský trh s auty má zájem o tuzemská auta, jejichž atraktivitu navíc zvyšují i rychlé inovace a nové modely.

K pozitivnímu obrázku průmyslu snad jen můžeme dodat další růst počtu zaměstnanců a rychlejší tempo mezd, které je tentokrát na hranici 7 %. I tak firmám stále chybí noví zaměstnanci, takže další zvyšování platů je nejspíš znovu na spadnutí.

Průmysl se v srpnu opět ujal role motoru české ekonomiky, který nejenže maže červencový dovolenkový propad, ale i nadále táhne ekonomiku nahoru. Předpokládám proto, že solidního růstu tohoto odvětví se dočkáme i v podzimních měsících a že česká ekonomika si díky tomu udrží růst nad hranici dvou procent.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688