Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  07.10.2016 06:00:41

Pravidla elektronického podpisu se po 16 letech mění. Ne však k lepšímu

Od července platí v Evropské unii nařízení, známé pod zkratkou eIDAS, které upravuje zejména používání elektronických podpisů, pečetí a časových razítek. Do českého práva jej zavádí zákon, jenž vstoupil v platnost před dvěma týdny. Tím přestal současně platit dosavadní zákon o elektronickém podpisu. 

Nová úprava by neměla podle ministerstva vnitra pro dosavadní uživatele elektronických podpisů představovat žádný větší  problém. „Kdo v nedávné době investoval do nákupu elektronického podpisu, tzn. pořídil si kvalifikovaný certifikát pro elektronický podpis, nemusí mít strach, že by ho najednou nemohl používat pro komunikaci se státem. Nedochází k žádné zásadní revoluci ze dne na den, pro všechny cílové skupiny uživatelů budeme i nadále na webových stránkách zveřejňovat a aktualizovat stěžejní informace,“ říká náměstek ministra vnitra pro řízení sekce ICT Jaroslav Strouhal.

Ačkoliv by nová úprava měla především sjednotit české právo s celoevropskými zvyklostmi a tím českým institucím a firmám zjednodušit život a komunikaci směrem do zahraničí, odborníci nalézají v nové úpravě některá úskalí. Hlavní výhrady se týkají především nejasnému výkladu některých ustanovení a v důsledku toho i nižší bezpečnosti. „Největší problém vidím v tom, jak si náš adaptační zákon „přisadil“ a na roveň vlastnoručnímu podpisu v soukromoprávních vztazích postavil i tzv. prostý elektronický podpis. Tedy takový, kterým může být úplně cokoli, co je elektronické a co někdo může mínit jako svůj podpis. Konkrétně to může být třeba emailová patička, naskenovaný obrázek s nějakým klikyhákem, číselný PIN, nebo třeba také vzorek vašeho vlastnoručního podpisu, nasnímaný na nějakém dotykovém zařízení,“ komentuje zákon Jiří Peterka, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu.

Co je elektronický podpis?

Změněna byla také  pravidla používání těchto služeb zejména ze strany orgánů veřejné moci – do dvou let mají povinnost začít používat pro elektronické podepisování dokumentů kvalifikovaný elektronický podpis. Zákon také v neposlední řadě zavádí používání tzv. elektronické pečetě. Tou na rozdíl od dosavadních „elektronických značek“ již nelze opatřovat cizí dokumenty, kterých není uživatel pečetě autorem. Po dobu přechodného dvouletého období bude možné používat elektronické značky i nové pečetě souběžně.

Miloš Cihelka

Dále k tématu:

Pár bolestí eGovernmentu souvisí s dokumenty a důvěrou

NGA: MPO odmítá kritiku IT sektoru


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688