Vánoční svátky podle stylu: minimalistické, nebo duhově barevné?

Široká nabídka vánočních ozdob a množství inspirace umožňuje lidem nejen dokonale vyladit vánoční stromeček, ale i kompletní výzdobu domu či bytu. Sladit podle jednoho stylu je možné vše od baněk přes doplňky, balicí papír až po slavnostní tabuli. Jak jednoduše na to a z jakých stylů vybírat? Nejdříve zvolte ozdoby, které budou ústředním motivem vašich Vánoc. Ať už tíhnete k minimalismu, nebo máte raději moderní barvy, inspirujte se novými kolekcemi české firmy GLASSOR.

Rustikální a venkovský styl

Rustikální styl si nejlépe rozumí s přírodními materiály, které se dobře kombinují s barvami, jako je červená, modrá, zelená nebo neutrálnější bílá a zlatá. Základem by měla být snaha co nejvíce se přiblížit přírodě a přinést k rodinnému krbu kousek lesa. Klasické barevné baňky rozhodně neváhejte doplnit větvičkami břízky, borovými šiškami, stuhou z juty či kostkovanou látkou. V tomto stylu zabalte i vánoční dárky, které můžete posadit na dřevěné sáňky a na krb umístit postavičky lesních zvířátek. Pokud volíte raději venkovský styl v duchu francouzské Provence, bude se dobře kombinovat s bílou a modrou. Akcenty těchto barev se pak většinou objevují i na nábytku.

Moderní styl

Vánoce sice primárně cílí na tradice, díky výzdobě si je však můžete užívat i v moderním duchu. Pokud dáváte přednost nejnověším trendům, stromeček si ozdobte třeba podle barev duhy. „Baňky jsme uspořádali do barevných palet podle jednotlivých odstínů. Nabízí se tak netradiční možnost obléknout stromek do duhových barev. Pro milovníky sladkého jsou pak připraveny baňky připomínající pouť a cukrovou vatu. Mezi ozdobami najdete pastelově růžovou, modrou i zelenou. Jemné barvy doplňuje exotika, do moderních domácností ji přinesou výrazné barvičky jako fuchsiová, kanárkově žlutá a třešňová,“ vytipovala letošní trendy Kateřina Tichá, majitelka firmy GLASSOR, předního výrobce vánočních ozdob u nás.

Barevné Vánoce

Tradiční styl

Poletující vločky a hlídkující sněhuláci, to je zažitá představa většiny dětí spojená s vánočními svátky. Málokdy však počasí přeje a bílé Vánoce se stávají realitou. Vyplnit si to můžeme alespoň prostřednictvím výzdoby domu a výběrem baněk na stromek. Ozdoby jakoby ojíněné mrazem, ornamenty připomínající blyštivé sněhové vločky, to vše tradičně v různých barevných variantách – od bílé klasiky přes modrou až po luxusní zlatou. Ručně vyráběné skleněné ozdoby si můžete užívat nejen zavěšené, ale také jako efektivní stojánek na jmenovky při slavnostní štědrovečerní večeři. Ty vhodně doplní výzdoba v tradiční červené či zlaté barvě.

Retro styl

Kdo by mohl zapomenout na Vánoce u babičky? Kromě toho je styl retro také trendy záležitostí, která se stále s oblibou vrací. Pokud ani vám není takzvaný „old school“ cizí, vyšperkujte díky jeho akcentům vánoční dekoraci. „Vánoce a retro mohou lidem připomínat různé styly. Pro jednu skupinu máme připraveny červené, zelené a bílé baňky s puntíky, které evokují styl šedesátých let. Pokud v podobném duchu zabalíte i vánoční dárky, atmosféra bude nezapomenutelná. Na druhou stranu retro výzdoba může být spojována s trávením času u prarodičů, kdy se hojně používaly nejrůznější figurky a všehochuť nablýskaných ozdob, jež jsou mezi vánočními kolekcemi stálicí,“ popsala Kateřina Tichá ozdoby, které je možné najít i v nabídce firmy GLASSOR.

Skandinávský styl

Skandinávský neboli severský styl Vánoc v dnešní době přitahuje stále více lidí, a to z prostého důvodu: je sice minimalistický, ale současně dokáže dokonale zútulnit váš byt. K dekorování o vánočních svátcích se tak hodí opravdu skvěle. Stejně jako rustikální styl klade důraz na přírodní materiály, na druhou stranu se ale drží barevně při zemi. Ozdoby jsou nejčastěji v neutrálních barvách, využívá se kontrast černé a bílé doplněný o výraznější červenou v podobě červených bobulí. Chybět by neměly ani jednoduché jedlové věnce, přírodní větvičky, norský vzor či oblíbený symbol severu – sob.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky