Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  06.10.2016 17:43:29

Akciový duel: Under Armour vs. Adidas

Někteří investoři rádi diskutují a uvažují ve stylu „koupit to, nebo ono“. Takový přístup má své výhody i nevýhody. V principu je přitom věc jasná – atraktivnější je ten titul, jehož hodnota je relativně k ceně na trhu vyšší. Jenže v praxi se k tomuto jednoduchému principu přidává řada kvalitativních úvah, možných scénářů dalšího vývoje a velmi otevřená otázka oné hodnoty. To vše pak může celou věc značně zašmodrchat.

Investor Leo Sun na stránkách Fool.com spekuluje o tom, zda jsou lepší investicí akcie společnosti Under Armour či společnosti Adidas. Té druhé jsem se zde nedávno věnoval, jako její protipól jsem tehdy ovšem vybral Nike, se kterou Adidas dlouhodobě soupeří, a ceny akcií těchto dvou firem se vyvíjejí do značné míry opačně (stejně jako provozní výsledky a úspěch na trhu). Pohled na cenový vývoj všech tří akcií ukazuje, že akcie UA (vývoj její ceny vyznačen zeleně) jde podobnou cestou jako Nike, což znamená, že po letech výjimečně dobrých výsledků i ona předala štafetu Adidasu:



Zdroj: Financial Times


Akcie UA za poslední zhruba rok oslabily o více než 20 %. Tržby společnosti sice v minulém čtvrtletí vzrostly o 28 %, jenže předtím rostly rychleji a analytici očekávají, že tempo růstu postupně klesne na 24 % za celý rok 2016. V roce 2015 přitom dosáhlo 28 % a v roce předchozím dokonce 32 %. Produktové portfolio UA se posouvá více ke sportovní obuvi, což společnost vystavuje větší konkurenci od Nike a Adidasu. A následně se zvyšují negativní tlaky na prodejní ceny. Tržby Adidasu rostly v minulém čtvrtletí o 21 %, firma těžila zejména z vývoje v Číně a pro celý rok firma čeká tempo růstu blížící se 20 % (v roce 2015 to bylo 10 %).

UA čelí i poklesu marží, který je do značné míry dán zmíněným posunem směrem k obuvi. Analytici čekají, že zisky firmy porostou v roce 2017 o 32 %, u Adidasu se čeká jen 9 % tempo růstu. Akcie UA se ale také obchodují s PE ve výši 50, zatímco Adidasu s PE 19. Jsme tak v zajímavé situaci: Jedna firma doposud vykazovala silný růst, ale zdá se, že trh začíná být jejími produkty saturován a tempo růstu postupně klesá. Investoři nesou takový posun obvykle nelibě (i když musí vždy přijít). Podle toho se chová i cena akcií UA, i když PE se drží stále dosti vysoko. Adidas jde opačným směrem – zvedá se nahoru po hodně problematickém období, ale jeho PE se stále drží relativně nízko.

Otázka samozřejmě je, zda hledíme na proces, který ještě nedosáhl svého konce, či zda trh naopak přestřelil. U každé společnosti přitom může být pravdou jiná možnost: například UA může mít před sebou ještě znatelné zabrzdění a pokles valuace, zatímco Adidas toho už moc nepředvede. Pokud pak chceme srovnávat obě firmy, měli bychom se kromě příběhu věnovat i tomu, co je každá z nich skutečně schopná pro akcionáře vytvářet:

Provozní cash flow UA bylo minulý rok kvůli velkým investicím do pracovního kapitálu negativní. V předchozích letech bylo značně proměnlivé, vždy ale znatelně převýšilo investiční potřeby. Firma ovšem stále nevyplácí dividendy, a jde tak o další společnost, která by díky své silné rozvaze a schopnosti generovat volný tok hotovosti mohla, či dokonce měla začít vyplácet a následně soustavně zvyšovat dividendy. A to se na trhu obvykle počítá.

Adidas na tom byl až do roku 2015 opačně v tom smyslu, že jeho dividendy byly „na doraz“. Firmy totiž vyplácela v podstatě vše, co vydělala. Provozní tok hotovosti a volné cash flow se ale v roce 2015 prudce zlepšilo a pokud by se drželo na této nové úrovni, prostor pro zvyšování dividend razantně naroste i zde. Hotovostní a dividendový příběh by tak u obou společností mohl být příjemný.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

19.05.2022Under Armour klesá po konci CEO Friska X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688