Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.10.2016 16:19:13

Buffettova sázka proti hedge fondům a ideální investiční kombinace

Warren Buffett téměř jistě vyhraje svou sázku, kterou uzavřel v roce 2007. Buffett tehdy tvrdil, že v následujících deseti letech si index S&P 500 povede lépe než fondy, které investují do hedge fondů. Z nich složené portfolio získalo zpočátku nad indexem velký náskok, protože v roce 2008 odepsal z indexu přibližně 37 % jeho hodnoty, ale hodnota hedge fondů klesla jen asi o polovinu. Důvod je jednoduchý – tyto fondy byly „hedged“, tedy zajištěny proti větším ztrátám. Jenže z toho samého důvodu tolik neprofitovaly z následné rally, která se na trh dostavila. Do dneška si pak index S&P 500 připsal asi 71 %, zatímco hedge fondy pouze 25 %.

Pokud by měly hedge fondy nakonec vyhrát, musel by nyní nastat větší kolaps trhu než v roce 2008 a tyto fondy by musely realizovat jen minimální ztráty. Buffettovy argumenty byly v souvislosti s uvedenou sázkou velmi jednoduché: Poukazovaly na to, že náklady hedge fondů jsou ve srovnání s běžnými fondy velmi vysoké. Ještě více to platí o fondech, které investují do hedge fondů. U nich se celkové poplatky pohybují kolem 3 %. Pokud by tedy takové investice měly převýšit návratnost akciového indexu, muselo by jít v podstatě o zázrak. Vyžadovalo by to výjimečné investiční dovednosti a také velmi příhodný vývoj na finančních trzích. Jinak řečeno, hedge fondům by muselo přát mimořádné štěstí.

Fondům ale štěstí moc nepřálo. Z pohledu zmíněné sázky by pro ně bylo lepší, kdyby akciový trh čelil problémům, jenže on procházel silnou rally. Hedge fondy také hodně sázely na zahraniční akcie, jenže americké akcie si obvykle vedly lépe. Fondy také doufaly ve vyšší návratnost u jejich investic do peněžních instrumentů. Ta byla ale nízko, zatímco akcie dále posilovaly. Pokud by tato sázka platila pro období 1998–2007, měly by fondy větší úspěch, který by se odvíjel zejména od kolapsu technologických akcií. Pokud jsou totiž hedge fondy v něčem výjimečně dobré, pak je to schopnost vyhýbat se populárním a předraženým akciím, které ale mají v každém indexu velkou váhu. Jenže Buffett měl dobrý důvod, proč tuto sázku uzavřel právě v roce 2007 a ne v době, kdy hedge fondy byly považovány za hrdiny trhu a tekly do nich miliardy dolarů.

V roce 2007 bylo jednoduché tvrdit, že Buffett sázku vyhraje, protože má obrovské zkušenosti a úspěchy. Jenže to by byla příliš velká zkratka. Podobně bychom ale mohli uvažovat o Johnu Paulsonovi do chvíle, než provedl obrovské sázky na zlato. Nebo o Billu Grossovi či Billu Millerovi předtím, než se dopustili svých obrovských investičních chyb. Důvodem, proč se stavět na Buffettovu stranu, neměla být jeho pověst, ale jednoduchá logika. Hedge fondy čelí nákladové nevýhodě. Tu dříve eliminovaly tím, že trh procházel velkými bouřemi, ale po roce 2007 byla další taková bouře nepravděpodobná. Jako výchozí bod pro naše investice je pak kombinace Buffetta a logiky dokonalým nástrojem. 

Autorem je investor John Rekenthaler.

Zdroj: Morningstar

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688