Pavel Šafařík (Sagefin)
Akcie ve světě  |  06.10.2016 07:35:02

Buy list: Rozšiřujeme portfolio o energetické a biotechnologické společnosti

Před každým zařazením konkrétního titulu na buy list a následně do našeho portfolia Sagefin provádíme vždy důkladnou fundamentální analýzu. Z důvodu diverzifikace a narůstajících příležitostí mimo USA, kde je většina akcií nyní dle našeho názoru nadhodnocená, portfolio Sagefin nově obohacujeme o některé asijské tituly a rovněž o jednu biotechnologickou společnost. Co se týče sektorů, tak velké příležitosti aktuálně vidíme v energetice. Jelikož má většina průmyslových a energetických komodit svůj největší pád za sebou, ropy nevyjímaje, a ceny se opět začínají otáčet směrem vzhůru, myslíme si, že je nejvhodnější čas pro nákup společností, jejichž akcie strhnul negativní sentiment dolů, ale hospodářské výsledky přitom zůstaly stabilní.

Na buy list nově zařazujeme:

Seadrill Partners (SDLP)

Tato energetická společnost pocházející z Velké Británie se zaměřuje na výstavbu a následný pronájem ropných plošin. Jejími klienty jsou největší ropné společnosti jako Chevron, Total, BP či ExxonMobil. Že jsou klienty Seadrill Partners právě tyto společnosti, vnímáme jako obrovské plus, jelikož tito ropní obři mají pro těžbu ropy velmi nízké těžební náklady a tudíž pokles cen ropy na světových trzích výrazně neovlivnil jejich provoz. To je také vidět na hospodářských výsledcích Seadrill Partners, které jsou velmi silné. I přesto cena akcie šla vlivem všeobecného negativního sentimentu v energetickém sektoru dolů. To vidíme jako velkou příležitost pro nákup na velmi zajímavých valuacích.

Huaneng Power International (HNP)

Čínská společnost, jež se zaměřuje na výrobu a distribuci elektřiny má celostátní působnost a dobrou diverzifikaci svých aktivit. Přestože se jedná o společnost s poměrně stabilními hospodářskými výsledky, cena akcií šla vlivem prudkého poklesu na čínských trzích od roku 2015 a negativnímu sentimentu v energetickém sektoru dolů. Akcie HNP jsou dle našeho názoru výrazně podhodnocené a pro investory nabízí velmi atraktivní free cash flow, které je z větší části vypláceno formou dividend.

China Automotive System (CAAS)

Jak již název napovídá, jedná se o další čínský titul. Společnost se zaměřuje na výrobu a následnou distribuci některých součástí pro automobily. Toto odvětví se nyní díky stoupající poptávce po automobilech v Číně poměrně rychle rozvíjí. Aktuální hospodářské výsledky konkurenčních společností vypadají solidně a my se na této vlně rozhodně chceme svést také.

GTx (GTXI)

A na závěr zde máme trochu kontroverzní titul. Ačkoliv tato biotechnologická společnost aktuálně negeneruje žádné tržby, a tím pádem ani volné cash flow, které by mohla investorům vyplatit ve formě dividend, může se jednat o velice zajímavou příležitost. Naše investiční strategie vychází z klasického „value investing“, a tudíž je primárně zaměřena na výběr podhodnocených titulů na základě fundamentální analýzy, což prakticky vylučuje investici do jakýchkoliv growth stocks. V tomto případě jsme se ale rozhodli učinit výjimku, a pokud určitou malou část z vašeho portfolia vyčleníte právě na tento titul, do budoucna možná budete mile překvapeni. Ale k věci. Tato biotechnologická společnost provádí výzkum léku zvaný Enobosarm (známý též jako Ostarine), jež byl objeven začátkem nového tisíciletí samotnou GTx. Tento lék by mohl být velmi dobrým pomocníkem při léčbě rakoviny, úbytku svalové hmoty či osteoporózy (řídnutí kostí) a svými pozitivními účinky je obdobný anabolickým steroidům, ale bez většiny negativních dopadů na zdraví člověka. Zní to až moc dobře na to, aby to byla pravda? Možná že ano, ale tento lék doopravdy existuje a taky funguje, což bylo prokázáno v mnoha experimentálních testech. Není proto divu, že v roce 2008 byl Světovou antidopingovou agenturou zařazen na seznam zakázaných látek.

Je ale nutné podotknout, že ačkoliv jsou negativní dopady na zdraví člověka ve srovnání s některými anabolickými steroidy výrazně menší, pořád se zde určité vedlejší účinky, ostatně jako u všech léků, mohou vyskytovat. Rizikem investice do akcií této společnosti je ale především to, že GTx aktuálně dochází hotovost a v dohledné době ji bude nutné doplnit – velmi pravděpodobně vydáním nových akcií. Společnosti, jež na Ostarine vlastní řadu patentů, rovněž škodí fakt, že i když tento lék prozatím nebyl oficiálně schválen a uveden do distribuce, již dnes s ním existuje černý trh. Jelikož se jedná o poměrně rizikový titul, doporučujeme jeho zařazení do portfolia pouze s malou váhou. Nepochybně ale před sebou máme budoucnost medicíny a zřejmě také dopingu ve sportu.

Aktuální seznam titulů zařazených na náš by list naleznete na hlavní stránce Sagefin.cz

      SageFin.cz   je nezávislý finanční portál se zaměřením na světové finanční trhy a online investování. Projekt vzniknul na základě absence hodnotných informací ohledně fundamentální a makroekonomické analýzy akcií a jejím správném využití v praxi společně s technickou analýzou. Naším cílem je zkvalitnit služby na území České republiky v oblasti finančního vzdělávání a vytvořit zázemí pro stálou komunitu obchodníků." .

Více informací na: www.sagefin.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688