Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.10.2016 17:33:58

Summary: Tesco, Micron Technology a salesforce.com/Twitter

Evropa:

Obchodní řetězec Tesco dnes představil překvapivě dobré výsledky za první polovinu roku 2016. Tržby se mírně zvedly na 27,3 mld. GBP (mezikvartálně +1,4 %) s hrubou marží na úrovni 5,3 %. Velice dobrý výsledek přišel na úrovni ukazatele EBIT, který narostl o 68 % na 596 mil. GBP, čímž výrazně předčil očekávání stanovené na 555,5 mil. GBP. Čistý zisk na akcii skončil na 0,03 GBP, což znamená přírůstek o 168 %, přičemž trhy očekávaly hodnotu 0,026 GBP. Tesco v současnosti bojuje na několika frontách – měnící se nákupní návyky spotřebitelů, vzestup konkurence ze strany německých diskontů (Aldi a Lidl) a v neposlední řadě také doznívající účetní skandál z roku 2014. Plánem do budoucna je zejména zvýšení profitability prostřednictvím investic do obchodů a distribuční sítě s cílem zvýšit EBIT marži na 4 % do roku 2019/20 (oproti dnešním 2,2 %). Trhy reagovaly na reportovaná čísla pozitivně, akcie Tesco připisují 10 % a dostávají se na 208 GBp (cílová cena je 188 GBp). Otazníkem do budoucna zůstává zvyšující se zadluženost, jelikož poměr celkového zadlužení k vlastnímu kapitálu (Total Debt/Equity) dosáhl 188 %, oproti 124 % za minulé pololetí.

USA:

Po uzavření trhů představil svoje výsledky za 4QFY16 největší americký výrobce paměťových čipů Micron Technology. Tržby meziročně poklesly o 10,5 % na 3,22 mld. USD., přičemž mírně předčily tržní očekávání stanovené na 3,19 mld. USD. Tržbám pomáhají dlouhodobě rostoucí ceny polovodičů, které se obchodují na Philadelphia Stock Exchange jako komodita. Hrubá marže poklesla o 900 bazických bodů na 18 % (tržní konsensus odhadoval pokles o 800 bazických bodů). Ukazatel EBITDA také nenaplnil očekávání (875 mil. USD) a meziročně poklesl na 809 mil. USD. Čistý zisk zůstal již třetí kvartál v červených číslech na -56 mil. USD, což po přepočtení na akcii znamená -0,05 USD proti tržním odhadům -0,084 USD. Je nutno dodat, že i když meziročně došlo k poklesu ukazatelů, tak mezikvartálně všechny ukazatele rostou. Micron pravděpodobně těží z vyšších objednávek od výrobců počítačů a chytrých telefonů před blížící se nákupní sezonou. Na druhou stranu trpí nižší efektivností oproti svým větším rivalům jako Samsung Electronics nebo SK Hynix Semiconductor. Společnost ale přislíbila zvýšit investice do výroby v zájmu snížení nákladů a zvýšení profitability. Po nejistém začátku obchodování se akcie Micron Technology přehouply přes cenu 18 USD (+1,5 %), přičemž cílová cena dle tržního konsensu je 20,2 USD.

Dobře našlápnutý den má před sebou Twitter poté, co The Wall Street Journal naznačil, že Marc Benioff, CEO společnosti salesforce.com (cloudová řešení), má vehementní zájem na koupi Twitteru, jelikož v něm vidí velký nevyužitý potenciál. Na druhou stranu se ale objevily spekulace, že největší akcionář salesforce.com, Fidelity Management, s koupí nesouhlasí. Spekulacemi se ale investoři nenechaly odradit a akcie Twitteru nabírají 4,5 % (24,5 USD). Dalšími možnými akvizitory Twitteru jsou Facebook a Alphabet (Google).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688