Developeři v Praze ve třetím čtvrtletí prodali nejméně nových bytů za dva roky

Trh s novým bydlením si v letních měsících vybral pauzu a po předchozím rekordním čtvrtletí se ve třetím čtvrtletí výrazně propadl. Developeři v Praze od července do konce září prodali 1447 nových bytů, což je nejméně za poslední dva roky. V porovnání s druhým čtvrtletím 2016 jde o propad o 27,58 procenta, meziročně prodeje klesly o 14,88 procenta. Kromě tradičně slabších prázdninových měsíců může za nižší prodeje další pokles dostupných bytů v nabídce developerů, který opět pokořil historické minimum.

  Prodej nových bytů

V minulém čtvrtletí se projevil vliv prázdninových měsíců, kdy lidé místo nakupování raději tráví volno s rodinou. Letošní letní pokles prodejů nových bytů ještě umocnil neutěšený stav povolovacího procesu, kvůli kterému developeři nestíhají doplňovat nabídku. Největší problémy to působí hlavně malým a středním firmám, které v uplynulých třech měsících přidaly do prodeje jen zanedbatelné množství nových bytů. Výrazně zesílil také trend prodeje bytů zarezervovaných v předprodeji. Do oficiálního prodeje se tak často dostanou projekty až tehdy, když jsou téměř vyprodané. Zájemce o nové bydlení, který se nezaregistroval u svého developera s dostatečným předstihem, tak musí hledat své ideální bydlení v prořídlých cenících,“ upozorňuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva dlouhodobého lídra developerské výstavby v ČR EKOSPOLU.

Bytů v nabídkách developerů je nejméně za poslední dekádu

Zájemci o nové bydlení v Praze mají výrazně horší pozici než před rokem. Za dvanáct měsíců se totiž nabídka developerů ztenčila o ohromných 2300 bytů. Na konci září zůstávalo v cenících developerů jen 4097 dostupných bytů, což je nejméně za celou dobu monitoringu pražského developerského trhu, jehož výsledky EKOSPOL zveřejňuje už takřka deset let. Od července do září developeři do nabídky zařadili jen zhruba tisícovku nových bytů, zatímco klientům jich prodali 1447.

Lidé by rádi využili rekordně nízkých hypotečních sazeb i pozitivním vývojem české ekonomiky poháněný růst mezd, ale vybrat vysněný domov je stále těžší. Nejlepší byty zmizí z nových projektů takřka okamžitě a nenarazit mezi těmi ostatními na neprodejný ležák vyžaduje pečlivější výběr než kdy dříve. Doporučuji proto věnovat výběru nového bytu odpovídají čas a neskočit na první nabídku podbízející se například zdůrazňováním údajného luxusu. Většina bytů inzerovaných jako luxusní je luxusní jen cenou,“ varuje Korec.

Metodiku EKOSPOLU dlouhodobě používá i IPR

 EKOSPOL monitoruje trh s novými byty v Praze takřka deset let. Od počátku bez jakékoliv změny používá metodiku, která nejvěrněji zachycuje skutečné dění na trhu s novými byty v hlavním městě a aktuální poptávku klientů. Správnost této metodiky potvrzuje fakt, že ji dlouhodobě využívá také Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) (viz http://bit.ly/1NwmGng ). Společnost EKOSPOL  proto bude i nadále pokračovat v prezentaci statistik, které jsou objektivní a médii i odbornou veřejností dlouhodobě respektované a citované.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy