Bydlení v garsonce má svá pravidla, velikost českých bytů je pod průměrem

Češi mají podle zjištění společnosti Eurostat jedny z nejmenších bytů v celé Evropské unii. Zatímco průměrná velikost evropských bytů je přes 95 metrů čtverečních, podlahová plocha bytů v tuzemsku se pohybuje kolem 78 metrů. Bydlení v garsonce však neznamená, že si musíte vystačit s menším počtem věcí. Přečtěte si tipy, jak správně naložit s malým prostorem.

Zájem o vlastní bydlení mezi Čechy roste. Jen v minulém roce bylo dle Českého statistického úřadu nově postaveno nebo zrekonstruováno přes 25 tisíc bytů. Garsonky tvořily zhruba 5 % z těchto bytů, jednopokojové byty pak téměř 9 % z celkového počtu dokončených bytů. Problémy s nedostatkem prostoru dle odborníků nejčastěji řeší obyvatelé velkých měst. Téměř polovina garsonek a jednopokojových bytů dokončených v minulém roce se nachází v Praze. Celosvětový trend zmenšování bytů navíc potvrzují i zahraniční výzkumy. Například podle společnosti Urban Land institute se velikost amerických bytů za posledních deset let zmenšila průměrně o 4 čtvereční metry. Více než třikrát se pak zvýšil počet garsoniér.

Vše potřebné v jednom pokoji díky správnému rozdělení zón

Garsonky dle odborníků nejčastěji obývají mladí lidé, kteří budují kariéru a doposud se neplánují usadit. Pokud však malý byt správně zařídíte, může nabídnout dostatek soukromí i více lidem. Základem je správné rozdělení bytu na jednotlivé zóny a jeho optické zvětšení. Myslete proto vždy na to, že v každém bytě bez ohledu na jeho velikost budete spát, vařit, jíst i odpočívat a jeho vybavení tomu přizpůsobte. „Jednotlivé zóny bytu nemusíte oddělovat příčkou nebo zdí. Postačí skládací paravan nebo závěs, který poskytne dostatek soukromí a lze jej přemístit dle potřeby. K oddělení spací části bytu můžete využít skříňku, která poslouží zároveň jako noční stolek,“ radí Petra Triščíková z největšího tuzemského e-shopu s nábytkem MT nábytek.

Zařizujeme garsonku

Optické zvětšení prostoru zajistí především světlá výmalba a vysoké stropy. Vhodné je také využití zrcadla a skla. Vsadit můžete například na skleněné obklady za kuchyňskou linkou nebo velké zrcadlo na skříni. Odvážnější pak mohou zvolit umístění zrcadla přímo nad postelí. Co byste si však měli odpustit je mnoho dekorativních prvků. Přílišné množství doplňků totiž v malém bytě vytváří dojem nepořádku.

Rozměrné skříně poslouží k uložení oblečení, bot i sezónních věcí

Kvalitní skříň je základem každého bytu, u garsonky to platí dvojnásob. Může se totiž stát jediným úložným prostorem, který budete mít k dispozici. Funkční skříni můžete věnovat klidně celou předsíň nebo jednu stěnu v bytě. „V ideálním případě skříň zabudujte do výklenku tak, aby v prostoru nezabírala moc místa. Při výběru myslete také na otevírání dveří skříně a vzhledem k úspoře místa volte raději jejich posuvnou variantu,“ radí Petra Triščíková z e-shopu MT nábytek, který nabízí vybavení do bytů všech velikostí . Při správném výběru se vaše skříň může proměnit v prostornou šatnu i botník. V ěci, které používáte každý den, by měly být uloženy v dobře dostupných částech skříně. Pro sezónní oblečení pak využijte vrchní police.

Do garsonky se hodí víceúčelový nábytek

Pro úsporu prostoru zkuste využít jeden kus nábytku pro více účelů. Problémy s místem na spaní vyřeší například zvýšené patro, které nezabere místo a splní svůj účel. Pod něj můžete umístit pracovní kout, nebo naopak sedačku pro odpočinek. Případně využijte volný prostor pro skříňku či designové krabice k ukládání menších věcí.

Na trhu je k dostání také celá řada rozkládacích sedaček, které jsou v dnešní době dostatečně kvalitní a umožňují plnohodnotný spánek i pro více osob. Praktický přenosný rozkládací stůl zase můžete využít jak pro stolování s přáteli, tak pro pracovní povinnosti. Zajímavým a praktickým doplňkem jsou i taburety, které nabízí pohodlné sezení, ale zároveň ukrývají úložný prostor navíc.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry