ČS nemovitostní fond koupil nejvyšší pražskou budovu - City Tower

Nejstarší a největší podílový nemovitostní fond na českém trhu, který obhospodařuje REICO investiční společnost České spořitelny, koupil na konci září administrativní budovu City Tower, v Praze na Pankráci. Hodnota nové akvizice ČS nemovitostního fondu činí přibližně 4.4 mld. . Transakce proběhla formou převodu 100% obchodního podílu v nemovitostní společnosti, která budovu City Tower vlastní.

„Akvizice budovy City Tower je historickým milníkem ve vývoji ČS Nemovitostního Fondu a jednou z nejvýznamnějších transakcí na trhu komerčních nemovitostí ve střední Evropě v roce 2016. Zajištění této prémiové kancelářské budovy je pro nás zároveň odrazovým můstkem k dalšímu růstu hodnoty fondu a zvyšování výnosů pro podílníky,“ řekl Filip Kubricht, předseda představenstva REICO IS ČS.

ČS nemovitostní fond budovu City Tower koupil od developerské a investiční společnosti PPF Real Estate Holding, která je součástí investiční skupiny PPF. PPF Real Estate Holding spravuje aktiva ve výši 2,0 miliardy EUR a působí na evropském i ruském realitním trhu. Budova City Tower se nachází v exkluzivní lokalitě širšího centra města na Pankráci, která se společně se sousedící oblastí okolo Budějovické ulice řadí mezi hlavní kancelářské části Prahy. Budova City Tower má vynikající dopravní dostupnost, a to jak z pohledu městské hromadné dopravy, tak i pro osobní dopravu zejména díky blízkosti stanice metra Pankrác, několika autobusovým linkám, tramvajové zastávce Pražského povstání a přilehlé dálnici D1.

City Tower má 27 nadzemních pater s převládajícími kancelářskými prostory, 3 podzemní patra se 781 parkovacími místy a celková pronajímatelná plocha nemovitosti činí zhruba 48,9 tisíc m2. Veškerá pronajímatelná plocha budovy je plně obsazena. Největším nájemcem budovy je společnost Raiffeisen Bank, která zaujímá zhruba 40% celkové pronajímatelné plochy. Mezi další nájemce patří například e-commerce společnost Concur, která je součástí německé SAP Group, mezinárodní konzultační společnost AC Nielsen, nebo centrála automobilky Peugeot ČR.

Nemovitost byla postavena v roce 2008 podle architektonického návrhu renomovaného amerického architekta Richarda Meiera z architektonického studia Richard Meier & Partners Architects. Součástí stavby byla radikální a kompletní rekonstrukce původní nedokončené stavby z přelomu 80. a 90. let minulého století. Se svými 108 metry (116,5 m včetně antény) se jedná o nejvyšší budovu v Praze a druhou nejvyšší v České republice. Budova obdržela mezinárodní environmentální certifikaci BREEAM (BREEAM Very Good) a tímto oceněním se řadí mezi ekologicky a ekonomicky šetrné komerční nemovitosti na českém trhu.

ČS nemovitostní fond touto koupí zvýšil počet nemovitostí v portfoliu na deset. Celková tržní hodnota portfolia budov fondu přesáhla po akvizici budovy City Tower zhruba 11,5 miliardy korun. Po akvizici budovy Rohan Business Center a prodeji logistického areálu Barbican se jedná již o třetí transakci, kterou ČS nemovitostní fond v tomto roce realizoval. Za zvýšenou akviziční činností fondu stojí zejména enormní zájem investorů o tento typ investičního nástroje i o realitní aktiva jako taková. Ve vlastnictví fondu je nyní 6 nemovitostí v Praze, 2 nemovitosti v Bratislavě a po jedné budově v Brně a Českých Budějovicích. Nová akvizice vyniká z pohledu portfolia ČS nemovitostního fondu hned v několika aspektech. Podle tržní hodnoty je nejdražší nemovitostí, podle pronajímatelné plochy je největší nemovitostí a konečně podle výšky je nejvyšší nemovitostí v portfoliu fondu.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy