Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  28.09.2016 10:37:43

Jak se připravit na příští propad cen akcií?

S propadem cen akcií a medvědím trhem se budeme muset dříve nebo později smířit. Je na každém investorovi, zda příští propady prožije relativně v klidu, nebo zda jej stres paralyzuje a donutí dělat špatná rozhodnutí.

To, že jsou v současnosti americké akcie na historických maximech i přesto, že ekonomika globálně nefunguje tak, jak by měla, a zástup geopolitických rizik vyvolává nejistotu na trzích, je možná divné. Investoři ale lijí do akcií další peníze a šroubují ceny stále výše. Dříve nebo později však rally skončí a investoři budou muset řešit novou situaci. Jak se připravit na nevyhnutelné?

1. Uvědomit si, že medvědí trendy jsou součástí tržního světa

Morgan Scott Peck ve své nejúspěšnější knize Nevyšlapanou cestou (The Road Less Traveled) napsal: "Život je obtížný. To je velká pravda, jedna z největších pravd. Je to velká pravda, protože jakmile ji skutečně uvidíme, překonáme ji. Poté, co zjistíme, že život je skutečně těžký, jakmile to opravdu pochopíme a přijmeme to, život přestane být těžký. Protože jakmile přijmeme skutečnost, že život je těžký, už na tom nezáleží."

Lze to aplikovat i na investování. Jakmile si v období růstu uvědomíme, že se akciové trhy čas od času zhroutí, připravíme se na to. Někdy k tomu dojde překvapivým způsobem, ale základ je v tom, abychom na to byli připraveni.

2. Zkontrolovat alokaci aktiv

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Již během býčího trhu se musíme připravit na to, aby byla diverzifikace portfolia taková, aby naše investice ustály i horší časy. Je potřeba mít plán, který budeme dodržovat a který nás provede obdobími vyšší volatility a nejistoty. Nejhorší, co lze udělat, je provádění změn v době, kdy už akciové trhy padají.

Snižování podílu rizikových nástrojů, jako jsou akcie, je s blížícím se důchodovým věkem důležité, ale je potřeba počítat s tím, že i důchodový věk určitou dobu trvá. Úplně se zbavovat rizikových aktiv s vyšším výnosovým potenciálem nemá smysl.

3. Prověřit každý investiční nástroj

Kromě samotné alokace aktiv je důležité prověřit každou akcii, fond, ETF, certifikát a další aktiva, která máme v portfoliu. Platí to především u aktivně spravovaných produktů. Vyšší poplatky a klesající trhy jsou nepříznivou kombinací a často vedou ke špatným rozhodnutím a prodejům v nevhodnou dobu. Indexové nástroje mohou být lepším řešením, u nich totiž investoři nepodléhají panice tak často.

4. Pravidlo pěti let

Investovat do rizikových nástrojů s investičním horizontem kratším než pět let není dobrý nápad. Platí to zejména pro ty investory, kteří jsou ve vyšším věku a peníze mohou potřebovat právě v době, kdy trhy padají. Diverzifikace pomocí dluhopisů je v současnosti sice poněkud obtížnější, ale hlavní je připravit portfolio na to, aby vydrželo i několik let propadů bez výraznějších problémů.

5. Nezadlužovat se

Ačkoli to na první pohled nesouvisí s investicemi, je pravda, že investoři, kteří nemají moc dluhů, jsou schopni lépe odolávat špatným podmínkám na trzích. Ti, kteří mají relativně velké dluhy a jejichž finanční situace není tak stabilní, mají větší motivaci uprchnout v případě problémů z akciových trhů.

Investorský magazín: Investice do komerčních nemovitostí, novinky z úvěrového trhu a příprava na pracovní pohovor

 Investorský magazín: Investice do komerčních nemovitostí, novinky z úvěrového trhu a příprava na pracovní pohovor  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688