Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.09.2016 13:27:38

Jsou banky nyní méně rizikovou investicí?

Jsou dnes velké banky bezpečnější? Natasha Sarinová a Lawrence H. Summers z Harvardu si tuto otázku položili a ve své studii zpochybňují široce rozšířený názor, že významné finanční instituce v USA i ve světě jsou dnes díky nové regulaci skutečně bezpečnější. 

Ve studii je použito několik indikátorů rizika včetně volatility cen bankovních titulů, vývoje na trhu s opcemi, bety, vývoje na swapovém trhu, poměru PE a výnosů preferenčních akcií. Analyzovány byly jednak velké americké banky (Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley a Wells Fargo), ale i menší finanční instituce z celého světa. Nezdá se však, že by trhy nyní hodnotily banky jako bezpečnější investice i přesto, že banky mají v současnosti nižší zadlužení. Naopak, volatilita i beta bankovních titulů jsou v pokrizových letech vyšší než před krizí.

Výsledky studie shrnuje tabulka s předkrizovými průměry vybraných indikátorů, průměry z pokrizových let a z roku 2015. Jako hlavní indikátory rizika byla vybrána beta akcií, volatilita jejich cen a poměr tržní hodnoty vlastního jmění k celkovým aktivům:



Jak je možné uvedené výsledky vysvětlit? Ekonomové tvrdí, že před krizí mohly trhy rizika bank podceňovat. Hlavním faktorem je ale podle nich pokles hodnoty samotného podnikání bank a tento pokles vyvažuje pozitivní dopad, který má na riziko bank regulace. Pokles hodnoty pak může být dán řadou faktorů včetně nízkých sazeb, ploché výnosové křivky, regulačních omezení aktivit bank, růstu konkurence a nejistoty týkající se dalších regulačních kroků.

Výsledky tedy nenaznačují, že by dosavadní snahy o snížení rizikovosti bank byly chybné. Ekonomové se naopak domnívají, že bez nich by na tom byl bankovní systém z hlediska rizika mnohem hůře. „Nicméně bychom se neměli domnívat, že velké banky jsou dnes méně rizikové než před deseti lety,“ píší Summers a Sarin.

Zdroj: Brookings

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688