Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  27.09.2016 01:51:10

26. září: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily poslední zářijový týden poklesem. Investoři čekali, v čí prospěch vyzní první televizní debata prezidentských kandidátů Hillary Clintonové a Donalda Trumpa, a spekulovali o výsledku jednání ropného kartelu OPEC a dalších významných těžařů ropy v Alžírsku.

Index Dow oslabil o 0,91 % na 18 094,83 bodu, širší S&P 500 klesl o 0,86 % na 2 146,10 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,91 % na 5 257,49 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 17,98 % na 14,5 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o tři a půl bazického bodu na 1,584 %.

V červených číslech skončily všechny hlavní indexy, nejvíce klesly sektor zdravotní péče, odvětví cyklického spotřebního zboží a finanční sektor. Relativně nejlepší výkon podaly sektor necyklického spotřebního zboží a odvětví veřejných služeb.

Americké akcie (26. září 2016)
Americké akcie (26. září 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvýrazněji zlevnily akcie investičních bank Goldman Sachs (-2,21 %) a JPMorgan Chase (-2,19 %) a řetězce hobby marketů Home Depot (-1,83 %). V plusu skončily pouze dvě emise, a to výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (+0,1 %) a technologická firma Apple (+0,15 %).

Z dalších titulů zlevnily například akcie výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-1,36 %) nebo cenné papíry výrobce nealkoholických nápojů PepsiCo (-0,29 %), které tento týden zveřejní své kvartální hospodářské výsledky.

Akcie německého finančního domu Deutsche Bank (-7,06 %) v USA zlevnily zhruba o sedm procent poté, co Angela Merkelová odmítla, že by vláda Německa zvažovala finanční pomoc bance, které hrozí, že bude muset v krajním případě přikročit k navýšení kapitálu. Americké ministerstvo spravedlnosti v polovině září oznámilo, že po Deutsche Bank požaduje, aby zaplatila 14 miliard dolarů za urovnání obvinění kolem prodeje hypotečních cenných papírů.

Nedařilo se ani akciím softwarové firmy Microsoft (-0,92 %), která by podle nejmenovaného zdroje finanční televize CNBC mohla být jedním z vážných zájemců o převzetí mikroblogovací sociální sítě Twitter (+3,32 %). Agentura Bloomberg zase na seznam potenciálních zájemců o Twitter s odkazem na své zdroje zařadila mediální a zábavní společnost Walt Disney (-1,4 %).

Oslabily rovněž akcie farmaceutického obra Pfizer (-1,81 %), který oznámil, že se nerozdělí na dva nezávislé podniky, jeden pro patentované léky a druhý pro generické produkty. Společnost se tak po několikaletém zvažování takového kroku rozhodla proto, že současná organizační struktura dvou provozně oddělených divizí je nejvýhodnější variantou. Pfizer léta zvažoval své rozdělení na dvě firmy se samostatně obchodovanými akciemi, aby uvolnil růstový potenciál divize patentově chráněných léků. Divize generik totiž obvykle trpí poklesem prodejů.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Preference obou prezidentských kandidátů před jejich první televizní debatou jsou vyrovnané. Kandidátku demokratů i republikánského miliardáře by podle průzkumu agentury Bloomberg momentálně shodně volilo 46 % oslovených, přičemž Trump vede se 43 % ku 41 % Clintonové při započítání kandidátů dalších stran.
  • Provozovatel mobilní aplikace pro sdílení fotografií a videa Snapchat hodlá uvést na trh své první elektronické zařízení, a to sluneční brýle vybavené digitální kamerou.Brýle s označením Spectacles by se měly na podzim začít v omezeném množství prodávat ve Spojených státech za 130 USD.
  • Přední americká farmaceutická firma Pfizer se nerozdělí na dva nezávislé podniky, jeden pro patentované léky a druhý pro generické produkty. Firma se tak po několikaletém zvažování takového kroku rozhodla proto, že současná organizační struktura dvou provozně oddělených divizí je nejvýhodnější variantou.
  • V srpnu bylo v USA uzavřeno 609 tisíc smluv na koupi nového rodinného domu. Je to méně než v červenci (revidování z 654 tisíc na 659 tisíc), ale více, než očekával trh (600 tisíc). Znamená to meziměsíční pokles o 7,6 %. Po červencovém nárůstu o 13,8 % (revidováno z +12,4 %) se očekával pokles o 8,8 %.
  • Společnost CBOE Holdings, provozovatel největší opční burzy v USA podle objemu, koupí za 3,2 miliardy USD druhou největší americkou akciovou burzu BATS Global Markets. CBOE se snaží rozšířit zdroje svých příjmů kvůli nízkému objemu obchodů.
  • Americká mediální firma Walt Disney spolupracuje s finančními poradci, kteří jí pomáhají posoudit možnou nabídku na koupi sociální sítě Twitter. Informovala o tom s odvoláním na své zdroje agentura Bloomberg.
  • Investiční společnost Drexel Hamilton snížila investiční doporučení na akcie mediálního koncernu Walt Disney na "hold" z "buy". Její obavy vyvolal finanční tlak, pod nějž se koncern dostal kvůli obnovení smlouvy na vysílání zápasů NBA.
  • Investiční firma Oppenheimer snížila doporučení na akcie provozovatele sociální sítě Twitter na "underperform" z "perform".
  • Výrobci léků Sanofi a Regeneron Pharmaceuticals jsou údajně jen krůček od získání povolení regulátora trhu k prodeji nového léku na ekzém. Jeho prodej by měl firmám vynášet tři miliardy dolarů ročně.
  • Maloobchodní řetězec Lands' End oznámil rezignaci generální ředitelky Federiky Marchionniové. Zatímco bude firma hledat nového výkonného ředitele, budou jí společně velet finanční ředitel James Gooch a šéf nákupčích Joseph Boitano.
  • Investiční banka Goldman Sachs propustí asi čtvrtinu svých zaměstnanců v Asii, kde klesá aktivita společností na poli fúzí a akvizic. Podobný krok chytá také Bank of America.
  • Investiční banka Goldman Sachs začala pokrývat akcie hotelového řetězce Marriott International s doporučením "buy". Marriott minulý týden převzal konkurenta Starwood Hotels & Resorts Worldwide.
  • Investiční banka JPMorgan Chase přidala akcie výrobce obuvi Foot Locker na svůj "watchlist". Foot Locker má podle banky příznivé vyhlídky.

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Kolik peněz americké firmy drží v zahraničí? Koupili byste si za ně Francii a mohly by nastartovat ekonomikuKolik peněz americké firmy drží v zahraničí? Koupili byste si za ně Francii a mohly by nastartovat ekonomiku

Pokud by tedy Francie byla pouze a suše k mání jen za cenu ročního výkonu ekonomiky, chtělo by se dodat k části titulku článku. To by asi neprošlo. Pojďme se na to ale podívat podrobněji, není totiž všechno Apple v Irsku, co se třpytí. A biliony dolarů by dokázaly nakopnout líný ekonomický růst. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688