Nový zákon může znamenat pokutu i pro houbaře!

TNBiz, 25.9.2016

Byl totiž novelizován zákon, který zakazuje v lese třeba i kouřit, rozdělávat oheň, nebo jezdit na kolech, lyžích a koních mimo lesní cesty.

Jakékoliv sjetí motorovým vozidlem z hlavní silnice na lesní cestu nebo parkování v souvislém lesním porostu, to vše už teď patří mezi správní delikty. A pozor - vůbec nezáleží na tom, jestli na začátku lesní cesty je nebo není zákazová značka. A pokuta? Až 100 tisíc!

Pokud zastavíte na samé hranici lesa a nebudete bránit plynulému provozu na silnici ani přístupu na lesní cestu, předpisy neporušíte, Pokud ale zastavíte jen o několik metrů dál, hrozí vám zmíněná závratná pokuta.

A pokuta houbařům hrozí nejen od policie, ale také od lesní stráže. Zákon zároveň zakazuje v lese kouřit, rozdělávat oheň, sbírat semena rostlin nebo vstupovat do oplocených lesních školek.

A i když toto všechno dodržíte, stejně může přijít další pokuta, Tentokrát třicetitísícová. A to pokud jste v lese zároveň s myslivci v době honu. U vstupu do lesa by vždy mělo viset upozornění. Houbaři o tom ale nechtějí ani slyšet.

Argumentují tím, že do lesa nechodí pokaždé jen oficiálním přístupem. Ale to je před pokutou nezachrání.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky