Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.09.2016 11:03:26

Noah Smith: Kdybychom bývali ten komunismus budovali opravdově...

„Komunismus by fungoval, pokud by se o něj Sovětský svaz skutečně pokusil.“ Tento argument jsem slyšel už mnohokrát, a to zejména ze strany mých krajně levicových přátel. Marxističtí ekonomové jako Richard Wolff a Stephen Resnick o tom dokonce napsali celou knihu. Pádným protiargumentem pro ně není ani kolaps Venezuely, která pod vedením Huga Cháveze a jeho následovníků skončila ještě hůře než SSSR.

Jakákoliv politická ideologie má své krajní příznivce, kteří se drží svého názoru, ať se děje cokoliv. Tvrdí, že kdyby jejich ideologie byla uplatněna v čisté formě, dostavil by se úspěch. Neúspěch je tak podle nich odrazem toho, že nedošlo k řádné aplikaci dané ideologie. Plně to platí i o zmíněném komunismu a jeho zastáncích i přes jeho obrovské fiasko, kterého jsme byli ve dvacátém století svědky.

Ekonomické modely počítají s tím, že se lidé chovají racionálně a své postoje a názory mění podle toho, jaké informace se k nim dostávají. Realita je ale často jiná a týká se to i vědy. Jeden nedávno zveřejněný výzkum například tvrdí, že produktivita vědců stoupá ve chvíli, kdy zemřou staří a respektovaní vědci. Ne nadarmo se říká, že „vědecký pokrok závisí na počtu pohřbů“.

V USA je nyní ideologická krátkozrakost testována v oblasti víry ve volný trh. Neoliberalismus je pod stále větším tlakem a Bernie Sanders během své kampaně získal překvapivě velkou podporu ze strany mladých lidí. Ekonomové se také stále více zaměřují na rozdíly v příjmech a prosazují aktivní roli vlády. Stále více kritizují chování finančních trhů, které se zaměřují na krátkodobé zisky a pohyby cen. I pravicově uvažující ekonomové hovoří o tom, že republikáni by měli konečně opustit Reaganovu ekonomickou politiku a její mix snižování daní a deregulace.

Volný trh nás určitě nedovedl ke kolapsu přirovnatelnému k pádu komunismu. To, že není tak špatný jako komunismus, ovšem neznamená, že je ideální. Zastánci laissez-faire budou ale určitě tvrdit, že „kdybychom vytvořili skutečně svobodný trh, současné problémy by se nám vyhnuly“. Můj kamarád ekonom Russ Roberts například tvrdí, že namísto neustálých hovorů o svobodném trhu bychom jej měli konečně vyzkoušet.

Já sám zastávám silnější roli vlády a s podobným tvrzením o „skutečně svobodném trhu“ se setkávám často. V podstatě říká, že naším problémem není příliš mnoho laissez-faire ideologie, ale příliš málo. A kdo ví, třeba je to pravda. Je možné, že americký systém zdravotní péče, který s mnohem vyššími náklady poskytuje podobné služby jako státní systémy v jiných zemích, by na tom byl na čistě tržní bázi lépe. Možná, že úplná deregulace, privatizace všech škol a masivní snížení daní by prudce zvedlo produktivitu v celé ekonomice. Jenže to pravděpodobně nikdy nezjistíme, protože veřejnost na ideologii zase tak nedá. A nyní se podobně jako finanční trhy pohybuje k nové rovnováze.

Většinu lidí nepředstavují křižáci nějaké ideologie. Lidé chtějí mít pracovní místo, svou rodinu a nevěnovat moc času politice. Jestliže komunismus nebo neoliberalismus není schopen toto nabídnout, veřejnost se rychle vydá jiným směrem. Podle mého názoru tak nemají moc velkou šanci nápady, které vyžadují „čistou implementaci“. Pokud má být nějaká ideologie úspěšná, musí stačit i její mírná dávka. Očekávám tak, že americká veřejnost začne hledat alternativu k neoliberalismu Reagana, Clintona a Bushe. Sandersův socialismus je jednou možností, další je takzvaný „nový industrialismus“. Změna je pravděpodobně nevyhnutelná.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688