Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  21.09.2016 00:38:02

20. září: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie během úterního obchodování nepatrně posílily, a to zejména díky firmám působícím ve zdravotnickém sektoru. Pozornost investorů se nyní soustředí na zasedání centrálních bank ve Spojených státech a Japonsku.

Index Dow připsal 0,05 % a uzavřel na 18 129,96 bodu, širší index S&P 500 stoupl o 0,03 % na 2 139,76 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,12 % na 5 241,35 bodu. Index volatility VIX stoupl o 2,51 % na 15,92 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o dva bazické body na 1,691 %.

Z hlavních sektorů nejvíce zpevnily odvětví zdravotní péče a sektor necyklického spotřebního zboží. Nedařilo se naopak energetickému sektoru.

Americké akcie (20. září 2016)
Americké akcie (20. září 2016)Zdroj: Google

Předpokládá se, že americká centrální banka ve středu nepřikročí ke zvýšení úrokových sazeb. Investoři nicméně doufají, že jim prohlášení Fedu a projev Janet Yellenové na tiskové konferenci pomohou udělat si lepší představu o budoucím vývoji měnové politiky v USA. Od japonské centrální banky analytici podle průzkumu agentury Reuters ve středu očekávají další uvolnění měnové politiky.

V indexu Dow v úterý nejvíce zdražily akcie řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's (+1,08 %), farmaceutické firmy Merck (+0,99 %) a průmyslového konglomerátu General Electric (+0,82 %). Nedařilo se naopak ropné společnosti ExxonMobil (-1,54 %), chemickému obrovi DuPont (-0,94 %) nebo vydavateli platebních karet American Express (-0,53 %).

Po konci úterního obchodování zveřejnili hospodářské výsledky developer Lennar (v řádném obchodování -3,53 %), softwarový vývojář Adobe (v řádném obchodování +0,94 %) a přepravní společnost FedEx (v řádném obchodování +0,86 %).

Softwarová společnost Microsoft (v řádném obchodování -0,21 %) po konci obchodování oznámila, že její představenstvo schválilo navýšení čtvrtletní dividendy o 8 % na 39 centů na akcii. První zvýšená dividenda bude splatná 8. prosince a bude připsána investorům, kteří budou akcie Microsoftu držet k 17. listopadu. Současně společnost oznámila, že její představenstvo schválilo program zpětného odkupu akcií v objemu 40 miliard dolarů. V poobchodní fázi akcie Microsoftu rostly o procento.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Zahájená výstavba ve Spojených státech se v srpnu propadla o 5,8 % na celoročně přepočítané tempo 1,142 milionu jednotek po červencovém růstu o 1,4 % (revidováno z 2,1% růstu). Očekával se pokles o 1,7 % na 1,19 milionu jednotek. Počet vydaných stavebních povolení klesl o 0,4 % na celoročně přepočítané tempo 1,139 milionu, čekal se naopak růst o 1,8 % po červencovém poklesu o 0,8 %.
  • Americký prezident Barack Obama vyzval v pondělí večer Čínu, aby urychlila úsilí o zmírnění nadprodukce a zmenšení nadměrných výrobních kapacit v průmyslu.Obama to řekl po setkání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku.
  • Ani více než sedm let po začátku ožívání americké ekonomiky se americké centrální bance nepodařilo dostat meziroční tempo inflace na cílovaná dvě procenta. V dosažení cílů Fedu již přitom příliš nevěří ani trh, obchodníci čekají, že se americká inflace v průměru na dvě procenta nedostane ani během příštích pěti až deseti letBývalý šéf minneapoliské pobočky Fedu Narayana Kocherlakota je proto přesvědčený, že by Fed měl udělat vše pro to, aby se ujistil, že je americká ekonomika v dobré kondici.
  • Americká centrální banka na svém dvoudenním zasedání, které skončí ve středu večer, potvrdí současné nastavení měnové politiky. V rozhovoru pro agenturu Reuters to řekl dluhopisový guru Jeffrey Gundlach. Stejný postoj zaujímá většina trhu, podle dat burzovní skupiny CME jsou nyní šance na růst sazeb jen 12 %.
  • Aktivistický investor Carl Icahn prodal více než polovinu akcií amerického těžaře plynu a ropy Chesapeake Energy. V srpnu držel Icahn 9,4 % akcií firmy, nyní tento podíl snížil na 4,55 %. V prohlášení Icahn uvedl, že oceňuje práci výkonného ředitele společnosti Roberta Douglase Lawlera a jeho týmu, a dodal, že prodej části podílu souvisí s daňovými záležitostmi.
  • V posledních měsících se výrazně rozrůstaly řady těch, kdo upozorňovali, že pro Facebook bude stále obtížnější bojovat proti sílící konkurenci a dále navyšovat své příjmy z reklamy. Podle analytiků finanční skupiny Citigroup se ale není čeho obávat.
  • Americký investor maďarského původu George Soros vloží 500 milionů dolarů do firem založených uprchlíky. Investice by podle něj měla pomoci nejen migrantům, ale i zemím, které je přijaly. Soros to podle agentury AP řekl na okraj pondělního summitu Valného shromáždění OSN věnovaného migrační krizi.
  • Asijský provozovatel alternativní osobní přepravy Grab získal od investorů 750 milionů dolarů. Firma, která nabízí mobilní aplikací zprostředkovanou přepravu auty a motocykly v zemích jihovýchodní Asie, si chce upevnit dominantní pozici na těchto trzích a odrazit nápor amerického konkurenta Uber.
  • Allergan koupí společnost Tobira Therapeutics. Irská farmaceutická firma za americkou biotechnologickou společnost uhradí až 1,7 miliardy USD. Allergan předem zaplatí 28,35 USD za akcii, doplatek se může vyšplhat až na 49,84 USD za akcii. Uzavření dohody se očekává do konce letošního roku.
  • Stifel Nicolaus snížila doporučení na akcie Avnet na "hold" z "buy", zvýšila naopak doporučení na akcie Tech Data na "buy" z "hold".
  • RBC Capital zvýšila doporučení na akcie Kirby na "outperform" ze "sector perform" a zvýšila cílovou cenu titulu na 68 z 55 USD.
  • JPMorgan Chase snížila cílovou cenu akcií Wal-Mart na 74 ze 75 USD.
  • Morgan Stanley zvýšila doporučení na akcie Wells Fargo na "overweight" z "equal weight", jejich cílovou cenu ale snížila na 53 z 56 USD.
  • UBS zvýšila cílovou cenu akcií Applu na 127 ze 115 USD.

Výsledková sezóna:

  • Výsledky Lennar ve 3QFY2016: Zisk na akcii 1,01 USD (odhad: 0,89 USD, loni: 0,96 USD), tržby 2,83 miliardy USD (meziročně +13,7 %, odhad: 2,68 miliardy USD). Akcie v úterním after-marketu beze změny.
  • Výsledky Adobe ve 3QFY2016: Upravený zisk na akcii 0,75 USD (odhad: 0,72 USD, loni: 0,54 USD), tržby 1,46 miliardy USD (odhad: 1,45 miliardy USD, meziročně +20 %). Akcie v úterním after-marketu +5 %.
  • Výsledky FedEx v 1QFY2017: Upravený zisk na akcii 2,90 USD (odhad: 2,78 USD), tržby 14,7 miliardy USD (odhad: 14,6 miliardy USD). Akcie v úterním after-marketu +2,5 %.

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Dow a nejdelší býčí trendy historie: Aktuální růst atakuje rekordyDow a nejdelší býčí trendy historie: Aktuální růst atakuje rekordy

Pokud lze považovat býčí trend od března 2009 za nepřerušený (podle některých definic by to snad šlo), je sedm a půl roku trvající růst cen akcií třetí nejdelší od roku 1900. Pokud do prosince nenastane medvědí trend, bude to druhý nejdelší "býk", v březnu by se býčí trend u indexu Dow stal nejdelším vůbec.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688