Trendy v bydlení: v Německu pohodlí, v Anglii tradice, v Česku kvalita a design

Němci preferují pohodlí před stylem, Francouzi nedají dopustit na provensálský design, Britové ctí tradiční bydlení ve stylu venkova. Zatímco Češi v bydlení začínají zohledňovat kromě ceny také kvalitu a design, Španělé vdechují domovům sofistikované mládí a Mexičané milují vintage. Trendů v bydlení k nám ze zahraničí proudí celá řada. Inspirujte se od těch nejzajímavějších.

Německou útulnost definuje nábytek se zaoblenými hranami

Útulnost s praktičností jsou klíčovým slovem v moderních německých domácnostech. Potvrdil to i letošní veletrh nábytku Imm, který se konal v Kolíně nad Rýnem. Útulnost vnáší do interiéru především nábytek, pro který jsou typické zaoblené hrany. Důležité jsou doplňky a dekorace, jako jsou deky a polštáře, především v pastelových barvách. Němci mají rádi také nadčasovou černou, populární jsou ale i podstatně výraznější barvy jako oranžová, žlutá či světle modrá. Z materiálů převažuje dřevo, vlna, kámen a další struktury inspirované přírodou. Celkový obraz komfortu pak dotváří specifické uspořádání nábytku a veškerého zařízení, které prostoru propůjčuje domácký ráz a ve kterém se obyvatelé cítí pohodlně.

Češi v bydlení nově zohledňují i kvalitu a design

Z aktuálních studií vyplývá, že nejnovějším trendem v bydlení je změna preferencí i chování české populace při výběru vhodného nábytku a doplňků. Zatímco dříve byla stěžejním parametrem cena zboží, dnes lidé zohledňují také kvalitu a design. „Pro téměř dvě třetiny lidí je hlavním kritériem při výběru nábytku jeho kvalita. Naproti tomu podle ceny se rozhoduje 43 procent dotázaných. Preference se navíc liší v závislosti na věkových kategoriích, protože zatímco 70 procent zákazníků ve věku 15 až 24 let nakupuje nábytek podle designu, lidé ve věku 35 až 44 let si v 77 procentech případů potrpí spíše na kvalitu,“ popsala výsledky průzkumu Petra Triščíková z e-shopu MT nábytek.


 

Důraz na design a kvalitu Češi nekladou pouze u nábytku, ale také při výběru ostatních prvků, jako jsou například dveře, okna nebo garážová vrata. Renomovaní výrobci proto dnes nabízejí tisíce odstínů pro lakování. Široká je také nabídka fólií, které dveřím či garáži poskytnou přirozený vzhled dřeva. Právě na jejich designu lze vidět, jak se zvýšily nároky na vzhled dříve zdánlivě podružných detailů. „Například garážová vrata byla ještě donedávna vnímána jako ryze funkční prvek domu, který měl zajistit bezpečnost a určitý uživatelský komfort. Nyní je ale mnohem více lidí bere jako součást celkového pohledového dojmu, proto musí dosahovat patřičných estetických vlastností,“ doplňuje Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zaměřuje na výrobu garážových vrat, předokenních rolet a žaluzií.

Tradiční Anglie přináší květinové tapety i kované doplňky

Touha po pohodlí vládne také v domácnostech napříč anglicky mluvícími zeměmi. Z Anglie k nám kromě pohodlí proniká i ctění tradičních podob bydlení. Nezřídka se tak za Lamanšským kanálem setkáme s fasádami obloženými kamenem nebo cihlami, jejichž barvy se v jednotlivých lokalitách liší. Anglickému interiérovému stylu dominuje kuchyň, kde mají hlavní slovo přírodní materiály, zejména dub, javor nebo třešeň, v kombinaci s masivem, řadou skříněk, dvířek a pracovních desek. Nezbytné jsou doplňky z kovaného železa, na stěnách nechybí tapety s květinovými vzory. Ostatní dekor, jako jsou záclony, závěsy, koberečky, polštářky či přehozy, zdůrazňuje historické ornamenty nebo krajinomalby. Součástí anglických interiérů jsou také čajové stolky, krby s římsou, zrcadla a bohatší lustry. I zde je centrem domácnosti pohodlná pohovka.

Francouzská Provence se inspiruje rokokem, Rusko Belle Époque, Japonsko přírodou

K venkovu se uchyluje i francouzský styl, kde převažuje rustikální provensálský design. Ten spojuje tradici s romantikou a odkazuje k dobám Ludvíka XVI. Pro ni je typický masivní nábytek s rokokovými přírodními vzory. Interiér je světlý, jsou zde patrné barvy jako starorůžová, okrová či hořčicová. Ani na stěnách nechybí tapety s přírodním dekorem. Ve francouzském stylu opět nechybí lustry a lehké závěsy, typické jsou rovněž stojací lampy, velká křesla, nábytek s patinou, kombinace různých typů nábytku, proutěné doplňky či svazky starých knih.

Neméně zajímavé styly přicházejí i z dalších koutů světa. Například designéři ve Španělsku podle serveru elledecor.com rádi kombinují tradiční dekor s mladistvými prvky, jako je keramika nebo nové druhy textilií. Znakem moderní mexické domácnosti se zase stal odkaz k historii, jehož důsledkem je začlenění vintage elementů do novodobého designu. Podobně historicky sentimentální trend přichází také z Ruska, kde je v mnoha současných domácnostech k vidění styl Belle Époque. Ten odkazuje k evropské éře rozkvětu fotografie, zdobné secese, impresionismu a dekadence, kdy společnost zahaloval technický pokrok a blahobyt. Sílícím trendem v Japonsku se naopak stává láska k přírodě. Proto je součástí mnoha urbanistických rezidencí zelené vybavení, konkrétně živé rostliny, sukulenty nebo umělé květiny. V Itálii je zase populární kontrastní využití materiálů, které evokuje industrializaci. Dřevo, kůže a kámen se zde propojuje s kovem a hedvábím.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky