Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  19.09.2016 13:12:33

Evropské aktivně spravované akciové fondy zaostávají za benchmarky. Do těch amerických zase nechtějí investovat jejich vlastní manažeři


Studie společnosti S&P Dow Jones Indices, která spravuje dva nejvýznamnější americké akciové indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average, přinesla nelichotivé zprávy o výkonech aktivně spravovaných akciových fondů.

Výzkum se soustředil na evropské fondy, které jsou denominované v eurech, librách a dalších evropských měnách a porovnával jejich výkon s benchmarkovými ukazateli, jako S&P Europe 350, S&P Germany BMI, nebo S&P United Kingdom BMI a dalšími lokálními indexy. Výkonnost fondů byla posuzována za jednoleté, tříleté, pětileté a desetileté období.

Výsledky ukázaly, že pokud se podíváme na výkonnost za posledních pět let, 86 % aktivně spravovaných akciových fondů za benchmarky zaostává, tedy zhruba každý pátý. Naprosto katastrofální výsledek zaznamenaly nizozemské fondy, z nichž za posledních pět let benchmarky nepředběhl ani jeden. Zajímavým zjištěním je také to, že čím delší období se měří, tím hůře si zpravidla fondy vedou.

Aby toho nebylo pro akciové fondy málo, s dalším negativně vyznívajícím výzkumem o podílových fondech přišel nedělní článek ve Financial Times. Podle deníkem objednaného výzkumu, který se však, nutno podotknout, týkal Spojených států, zhruba polovina všech portfolio manažerů se neodvažuje do svých vlastních fondů investovat.

Slabé výsledky aktivně zpravovaných fondů a skepticismus amerických manažerů vůči jejich vlastním produktům rozhodně nedělají fondům dobré jméno a vedou k otázkám, zda jsou vysoké poplatky za tyto produkty oprávněné.

Podle serveru Financial Times výsledky studií nahrávají levnějším pasivním fondům, jež sledují výkon indexů, a takzvaným ETF produktům (exchange traded funds). Trh s těmito instrumenty se za poslední dekádu šestinásobně zvětšil objem.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688