Moderní podkroví ze staré půdy: jak na to

Podkrovní vestavby jsou mnohými lidmi považovány za nejkomfortnější způsob bydlení. Proto pokud vlastníte volnou půdu nebo nad její koupí přemýšlíte, zbystřete. Tyto prostory přímo vybízí k nepřebernému množství využití a často je to nejlevnější způsob, jak přijít k novému bytu či pokoji.

Správná izolace podkroví

 

 

 

 

Poradíme vám, na co se při přestavbě zaměřit a čemu se vyvarovat. Své o tom ví i pan Jiří z Moravské Nové Vsi, který se s přestavbou podkroví přihlásil do celorepublikové výzvy Mistra Kutila.

Mistr kutil je určen pro všechny, kteří rádi něco tvoří a přestavují. Jde již o 6. ročník dovednostní výzvy, kterou pořádá Hornbach. Do finále mohlo poustoupit ale jen pět nejlepších a pan Jiří Hlavňovský je jedním z nich. Svépomocí a bez předchozích zkušeností mění půdu na království svého syna. Doslova se stal favoritem poroty, když ho vybrala ambasadorka výzvy, Adéla Gondíková. „Jiří má můj neuvěřitelný obdiv, že se do toho pouští sám. Hlavně bych dbala na to, aby byl pokoj pěkný, funkční, ale také bezpečný,“ komentuje svůj výběr Gondíková.

Rodina z Jihomoravského kraje se nemusela dlouho rozhodovat, jak využije podkroví jejich domu. Pro šestiletého syna Patrika chtěli úpravou podkroví získat soukromí a dětský pokoj, který mu teď chyběl. „Chci, aby byl hotový, než půjde do 1. třídy,“ říká šikovný tatínek, který celou rekonstrukci zvládá víceméně sám. Zpočátku bude tento nový prostor sloužit hlavně ke hraní a učení. Za pár let se promění v teenager doupě a nakonec v pánský budoár.

Sami sobě designéry

Rodiče jsou si architekty, kutily a designéry dohromady a vše si dělají svépomocí. Členitý prostor, trámy rozdělující plochu podkroví a málo světla, taková byla základní charakteristika budoucího pokojíčku. Když si navrhujete a stavíte vlastní podkroví, lítají třísky, padají příčky a často se u toho i zapotíte. Výsledek však bude stát za to a stane se z toho originální bydlení.

Plánování a snění

Můžete popustit uzdu fantazii, ale každé podkroví je jiné a mnohdy musíte dělat kompromisy. To základní ale je respektovat statiku a technologii, každý trám má svůj smysl a i kdyby sebevíc překážel, není možné jej jen tak odstranit. Jestliže je opravdu nutná úprava krovu, je potřeba se poradit s tesařem nebo statikem.

Při přestavbě podkroví nesmíte zapomenout na izolaci a parozábranu. Mnoho kutilů dělá podkroví takzvaně zevnitř. Bez rozebrání střechy, pouze izolace a zase záklop, ale nemyslí na střešní krytinu. Stačí pak jedna prasklá taška a je velký problém zjistit, kudy do střechy
a podkroví teče.

5 tipů – co si promyslet před proměnou podkroví:

1. Plánování. Každá půda je jiná a tudíž nabízí i jiné možnosti. Právě proto je zásadním a prvním krokem detailní naplánovaní a promyšlení úprav. To jak tuto přípravnou fázi zvládnete, se do budoucna odrazí na útulnosti a praktičnosti pokoje.

2. Budiž světlo. I z tmavého podkroví lze vykouzlit prosvětlený prostor. Netušili byste, jak velkých pocitových změn docílíte, když do podkroví umístíte vhodná střešní okna.

3. Úložné prostory. Zejména v podkroví se sešikmenou střechou až na zem je ukládání věcí často proble matické a atypické. Ve svém rozpočtu byste proto měli zohlednit i to, že část nábytku bude muset být vyrobena na míru. Dobrým tipem je, šikmý prostor uzavřít posuvnými dvířky a šikminu tak snadno a levně využít jako úložný prostor. Díky kování na dveře a kolejničkám je to jednoduché a rychlé. Dostatečným úložným prostorem umožníte, nejenom dětem, udržovat pořádek, ale mít i věci stále při ruce.

4. Multifunkčnost. Půdní prostor se od obyčejného pokoje liší svojí členitostí, možností využití zvýšených podest a pater a trámy. Pokud tedy plánujete v podkroví dětský pokoj, můžete popustit uzdu své fantazii. Na trámy lze zavěsit lana, houpačky nebo dokonce celá houpací síť. Dětské království je pak plné pohybu a dítě si pak svůj pokojíček oblíbí.

5. Rada od kutila. „Na příčky je nejlepší sádrokarton, jde o tzv. suché zdění. Sádrokarton je lehký materiál, pracuje se s ním rychle a nezatěžuje podlahu ani strop. V podkroví myslete i na zateplení. Když bude tepelná izolace správná, nebude v podkroví v létě vedro a v zimě chladno. Nezapomeňte, že podle stavebního zákona by měly být trámy při rekonstrukci podkroví opatřeny protipožárním nátěrem, i na to je nutné při celé rekonstrukci myslet,“ říká Jiří Hlavňovský, finalista Mistra Kutila.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba