TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.09.2016 16:50:43

Mládek: Chci dálnici na jih Čech a další boj proti šmejdům


Jan Mládek se spolu s dalšími sedmi kandidáty uchází o post senátora na Táborsku, Milevsku a Voticku. O stejné místo usiloval už před šesti lety, tehdy těsně prohrál s Pavlem Eybertem (ODS), který je jedním z nejdéle působících senátorů. Ten ale tentokrát znovu nekandiduje a sám Mládek to letos vidí optimisticky.

„Největšími rivaly jsou starosta Tábora Fišer, starosta Mladé Vožice Větrovský nebo starosta Soběslavi Bláha,“ řekl ministr, který si věří, že také letos do druhého kola postoupí.
Jediným kandidátem, který podle něj moc šancí nemá, je Martin Konvička. A to nejen kvůli tomu, že není z jihočeského regionu. Konvička v poslední době šokuje svými vyhraněnými názory na uprchlickou krizi a islám.

Podle ministra je uprchlická krize tématem, které by mohlo letošní volby částečně ovlivnit. „Pro občany jsou daleko důležitější věci, jako je práce a sociální jistoty, samozřejmě se ale nechtějí bát teroristických útoků,“ myslí si. On sám zastává střízlivé postoje. „Máme určité závazky k lidem ze zemí, kde probíhá válka, na druhé straně pomoc by měla být dočasná a ti lidé by se poté měli vrátit zpět a budovat své země,“ myslí si.

Lidé na Táborsku mají podle něj stejné problémy, jako lidé ve zbytku republiky. „Chtějí mít práci, jistoty, chtějí vědět, že když půjdou do důchodu, neklesne jim životní úroveň, když to budou potřebovat, dostanou sociální péči,“ řekl Mládek s tím, že to by jim jako senátor chtěl zajistit.

Jeho prioritou je především dostavba dálnice D3, která po svém dokončení povede z Prahy přes Tábor a České Budějovice až na česko-rakouskou hranici u Dolního Dvořiště, kde se spojí s připravovanou rakouskou rychlostní silnicí S10 „Má celostátní význam. Podle mě by dálnice do Českých Budějovic mohla být hotová do šesti let, kdy bude do Prahy, to zatím nevím,“ přiznal.

Pokud by byl zvolen do Senátu, jako první by podpořil zákony, které zvýrazní to, že kdo pracuje, má vyšší příjmy než ten, kdo žije jenom na dávkách.

Ministr má rozmyšleno i to, jak by se zachoval v případě, že by ve volbách neuspěl. „Napsal bych dopis premiéru Bohuslavu Sobotkovi a dal bych své ministerské křeslo k dispozici. Záleželo by na něm, jestli by mě z funkce odvolal, nebo ne,“ popsal.

ČSSD vstupuje do letošních voleb s heslem „Lidé potřebují jistoty“, Mládek se svěřil s tím, které jistoty jsou pro něj těmi důležitými. „Nejde o to, které jistoty jsou důležité pro mě, ale především pro mé voliče. Chtějí mít práci a to se nám daří, mají starost o důchod, my chceme vyšší důchody,“ vypočítal.
 

Jan Mládek je ale stále především ministrem průmyslu a obchodu a pod jeho resort spadá také Česká obchodní inspekce. V poslední době hodně skloňovaným tématem jsou praktiky tzv. šmejdů, kteří se na nejrůznějších předváděcích akcích snaží lstí přinutit především seniory k nevýhodným nákupům. Ministerstvo proti nim dlouhodobě bojuje a podle Mládka stále úspěšněji. A hodlá v tom pokračovat i nadále.
 

„Chceme, aby kompetence inspektorů byly vyšší. Podařilo se prosadit možnost mediace, tedy že spotřebitel, který se cítí poškozen firmou, se nemusí obracet na soud, ale na pracovníka České obchodní inspekce. Vyřeší se tak asi polovina sporů bez toho, aby lidé museli draze platit za soud,“ poradil lidem, kteří se stanou obětí nepoctivého obchodníka. Lidé by podle něj také měli nakupovat jen v e-shopech, které jsou uvedeny v seznamu na stránkách České obchodní inspekce.

A co je podle Jana Mládka největším úspěchem ministerstva průmyslu pod jeho vedením? „Je to určitě schválení Energetického zákona, že se podařilo dosáhnout kompromisu, co se týče územně ekologických limitů v severních Čechách a tím největším úspěchem je, že ekonomika roste, je nízká nezaměstnanost a lidem rostou mzdy.“

Se senátními volbami jsou spojeny také ty krajské. Sociální demokracie letos obhajuje 11 hejtmanských postů. Jaký výsledek by vzhledem k současným volebním preferencím byl pro ČSSD úspěch? Podle premiéra Bohuslava Sobotky by to byl zisk 7 hejtmanských křesel a Mládek s ním v tomto souhlasí. „Sedm nebo osm hejtmanů je myslím reálné, obzvlášť věřím jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi, který je velmi schopný,“ pochválil svého stranického kolegu Mládek.
 

Jižní Čechy jsou ministrovou srdcovou záležitostí, navštěvuje zde místní podniky, sportovní utkání a schází se tu také s občany. V nejbližší době ho můžete vidět na setkání v Táboře a Milevsku a na mnohých dalších akcích po celém Táborsku.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688