Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.09.2016 09:13:37

Rozbřesk – Český dluh v rukou zahraničních hráčů roste

Zdá se, že poslední várka dat z USA rozhodla. Po vystoupení centrální bankéřky Brainardové z FOMC z počátku týdne a včerejším slabém průmyslu i maloobchodu již nevěříme, že se Fed rozhoupe ke zvýšení sazeb již příští týden, ale spíš si počká na prosinec. Je zajímavé, že změny sázek na zářijový růst sazeb nijak výrazně nezahýbou dvouletými americkými sazbami, které odrážejí střednědobé sázky na utahování měnové politiky.

V Česku mezi tím ministerstvo financí potvrdilo, že přes výrazný přebytek rozpočtu (do srpna přes 81 miliard korun) za první pololetí vzrostl státní dluh o 18 miliard korun na 1,69 bilionu korun. Ministerstvo financí pravděpodobně využilo příznivé situace na trhu a vydalo více dluhopisů, než potřebovalo. A není divu, výnosy českých dluhopisů jsou až do sedmi let v záporu a i desetiletý výnos se pohybuje na velice nízkých 0,20 %. Zdá se, že o české dluhopisy mají rostoucí zájem zejména zahraniční hráči. Objem korunových dluhopisů v držení zahraničních investorů vzrostl z 294 miliard korun na konci roku 2015 již na necelých 360 miliard korun. Proč?

Jedním z důvodů může být probíhající politika kvantitativního uvolňování v eurozóně, která za déle než rok a půl svého trvání doslova “vyluxovala” některé eurové dluhopisové trhy. Investoři tak z eura přeskakují i do jiných lokalit. České dluhopisy také v očích zahraničních investorů zatraktivňuje vidina blížícího se konce intervencí, která by měla vést k ziskům české koruny. Zahraniční hráči sázející na zisky koruny častokrát nemohou jednoduše uložit koruny u ČNB nebo na mezibankovním trhu. Jejich peníze končí buď v derivátových kontraktech (cross currency swapy) anebo později v českých dluhopisech. Ministerstvo financí této rostoucí poptávce v prvním pololetí vyšlo vstříc a dodávalo na trh nové dluhopisy, i když očekávaná potřeba financování bude letos asi nižší.

Forex

Region

Zlotý včera dále posiloval a za dva dny tak vůči euru získal již 0,8 %. Patrně se mu opět líbily hlavně klesající sázky na růst sazeb v USA a změny v čele Ministerstva státní pokladny neměly na obchodování vliv. Co se týče koruny, tak i včera byla situace na forwardovém a spotovém trhu o něco klidnější ve srovnání s koncem minulého a začátkem tohoto týdne.

Dnes trh kromě polských dat z trhu práce sleduje i revizi maďarského ratingu od S&P. Zdá se, že trh změnu (vylepšení) nečeká (rating tak patrně zůstane v neinvestičním pásmu), nicméně možnost na zlepšení výhledu na pozitivní je reálná.

EUR/USD

Slabší data v USA - konkrétně maloobchodní tržby a průmyslová výroba - kurzem eurodolaru příliš nezahýbala, ačkoliv trhem implikovaná pravděpodobnost toho, že by Fed příští týden mohl zvýšit úrokové sazby o 25 bazických bodů, včera klesla pod 20 %. Podle nás za těchto makroekonomických okolností a při vědomí toho, že do prezidentských voleb zbývá pár týdnů, si lze opravdu těžko představit, že Fed by mohl příští středu úroky zvýšit. Proto i potenciál dolaru do příští středy není velký a poté spíš hrozí jeho propad (za předpokladu, že FOMC nebude zřetelně jestřábí).

Dnes bude sice zveřejněno poslední důležitější americké makro číslo před zasedáním FOMC - inflace za srpen - avšak to již na očekávání trhů zřejmě mnoho nezmění, takže i dopad na eurodolar by měl být neutrální.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:22  Stabilní koruna navzdory poklesu tuzemských sazeb ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:18  Konec půstu – vstříc růstu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt   8:08  Americký HDP by eurodolar neměl rozhodit ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688