Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.09.2016 18:14:30

Dividendové úvahy a tipy na září – druhá část

Nucor Corporation. To je jméno dalšího z celkem pěti dividendových tipů, o kterých jsme začali hovořit v předchozím příspěvku. Jde o společnost, která podle svého marketingového sloganu „dělá Ameriku krásnou už celých 45 let“. Kreativita marketingových oddělení je někdy skutečně velká a je tomu tak i v tomto případě. NC totiž není žádnou designérskou společností, nejde o architekty či ochránce přírody. Jde o ocelárnu, jejíž velkou částí je zpracování šrotu. Nás ale zajímá zejména to, co by z NC mělo dělat kandidáta na zajímavou dividendovou akcii. 

Neha Chamariaová poukazuje na to, že komoditní odvětví nemají dnes zrovna ustláno na růžích, ovšem NC těží ze své nákladové efektivity a schopnosti zachovat velké výrobní objemy. V druhém čtvrtletí letošního roku se jí tak podařilo dosáhnout meziročního růstu zisků o více než 80 %. Konkurenční výhodou firmy by mělo být i to, že jde o největšího zpracovatele šrotu v Severní Americe a zároveň se snaží o expanzi do oblastí výroby oceli s vyšší přidanou hodnotou.

Dividendový výnos se u této akcie nyní pohybuje na 3,26 %. Pokud máme zhodnotit celkovou dividendovou atraktivitu, musíme se i zde podívat, jak na tom je firma z pohledu generování hotovosti. Pohled na cash flow je až radostný (zejména ve srovnání s jinými těžce zápasícími firmami z odvětví). V roce 2015 totiž firma zvedla své provozní cash flow na 2,1 miliard dolarů, investice dosáhly jen necelých 400 milionů dolarů a pro akcionáře, věřitele a akvizice jí tak zbylo asi 1,7 miliardy dolarů (v roce 2014 to bylo asi 700 milionů dolarů a v roce 2013 v podstatě nic). Dividendy dosáhly minulý rok 480 milionů dolarů, takže prostor pro jejich navýšení je skutečně velký i v případě, že investice budou muset růst.

Pfizer – příchod lepších časů?

Posledním titulem, kterému se v rámci této úvahy budeme věnovat, je farmaceutický gigant Pfizer. Jeho akcie generovala v posledních letech znatelně vyšší návratnost než NC (viz graf). Ani jí se ale nevyhnula znatelná korekce v roce 2015 a nyní se její cena nachází zhruba na úrovni z počátku jara roku 2015:



Zdroj: Financial Times

Investor Todd Campbell poukazuje na to, že Pfizer už má za sebou období negativního tlaku na tržby vyvolaného zejména ztrátou patentové ochrany na Lipitor. Nyní by měla firma těžit z restrukturalizace, nových léků a předchozích akvizic. V prvním pololetí tohoto roku firma skutečně dosáhla znatelného zvýšení tržeb – meziročně o 15 % na 26,1 miliard dolarů. Z velké části je to dáno akvizicí společnosti Hospira, pomohl ale i organický růst. Podle managementu by letošní tržby měly dosáhnout 51 miliard dolarů (minulý rok to bylo 49 miliard dolarů). Růst zisků by měl být ještě vyšší, protože část nákladů je fixních.

Jak je to s dividendami? Pfizer vyplatil v minulém roce dividendy v celkové částce necelých 7 miliard dolarů. Jeho provozní cash flow přitom dosáhlo 14,5 miliard dolarů a celkové investice 3 miliardy dolarů. Po investicích tedy firmě zbylo asi 11,5 miliardy dolarů, což násobně převyšuje výši vyplácené dividendy! Vyjma roku 2013, kdy proběhly nákladné akvizice, tomu tak bylo v posledních letech vždy. Firma má navíc více než 20 miliard dolarů hotovosti v rozvaze, takže popsané volné cash flow může skutečně bez problémů v mnohem větším objemu téci směrem k akcionářům.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688