Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  15.09.2016 16:58:58

Nejlepší titul světa? Akcie peruánského těžaře rostou letos o 460 %


Nejspektakulárnější nárůst na akciovém trhu má letos kořeny v Peru. Akcie peruánského těžaře zlatastříbra Hochschild Mining Plc. vzrostly od ledna zatím o 460 %. To je největší nárůst v indexu Bloomberg World Index, který čítá celkem 5 125 titulů. Titul dnes odpoledne v Londýně ztrácel zhruba 5,5 % na 254,30 GBp za kus.

Nevelká těžební společnost se svezla na návratu bílého kovu. Stříbro letos zatím vzrostlo o zhruba 37 %, což je patrné z grafu níže (žlutá linie). Za celý rok by mohlo zaznamenat největší nárůst od roku 2010, napsala agentura Bloomberg.

Vyšší ceny tohoto kovu a slábnoucí argentinské peso způsobily, že investoři měli akcie Hochschildu (v grafu bíle) mimořádně v oblibě. Dalším důvodem je nová produkce v peruánském dole Inmaculada, který je stěžejním ze čtyř dolů Hochschildu na domácí půdě a v Argentině.

Hochschildu se zároveň daří vymanit se z červených čísel a po třech letech ztrát se zřejmě dostane do zisku. Nová aktiva firma nyní nakupovat nechce. Soustředit se hodlá na hledání nových nalezišť stříbra a zlata, říká její šéf Ignacio Bustamante. 

Peruánský těžař je jedním z příkladů, jak se ambice těžebních společností změnily. Těžařům zbyly ze závodů o uspokojení čínské poptávky po komoditách miliardové dluhy. Ty se nyní snaží snížit, omezují náklady, prodávají majetek a zaměřují se jenom na ty nejziskovější doly. Generální ředitel skupiny Rio Tinto to shrnul v srpnu, když prohlásil, že jeho firma bude teď dlouhou dobu „nudná“. Rio Tino je druhým největším těžařem na světě.

U firem ve stříbře je ale situace poněkud odlišná. Letošní rok jim zatím přinesl nečekané zotavení. Poté, americký Fed signalizoval, že nechá úrokové sazby na nízké úrovni, se ceny vzácných kovů zvýšily a jejich atraktivita pro investory tudíž vzrostla – navzdory tomu, že nenesou žádný výnos.

Nemusí být tudíž překvapením, že i druhé místo z hlediska výkonnosti akcií v indexu Bloomberg World Index patří producentu stříbra. Je jím společnost Coeur Mining z Chicaga. Její akcie jsou letos zatím vyšší o 390 %.

Zdroj: BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688