Jana Brožková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  15.09.2016 12:26:34

Prodej nemovitosti: 10 nezbytných kroků při prodeji nemovitosti

1.     Příprava nemovitosti k prodeji 
Kupující často posuzují hodnotu nemovitosti podle prvního dojmu. Zanedbaná nemovitost přímo vybízí kupujícího, aby požádal o slevu. Naopak dům, o který majitel pečuje, požadovanou cenu demonstruje. Úklidem, vystěhováním nepotřebných věcí nebo nátěrem nevzhledných částí můžete dosáhnout zcela jiného prvního dojmu.

2.     Kvalitní fotografie 
Ať už nemovitost prodáváte sami, nebo s realitní kanceláří, nechte ji dobře nafotit. Čím více uklizený byt a méně věcí na poličkách, tím lépe bude interiér na snímcích vypadat. Můžete využít i služeb profesionálního fotografa. Byt byste měli také odosobnit, jedině tehdy začnou zájemci uvažovat o bytě na fotce jako o svém vlastním budoucím domově a naplní ho svými sny a představami. 

3.     Výběr správného makléře 
Sami nikdy nezajistíte takovou propagaci prodeje jako s renomovanou realitní kanceláří. Podle referencí si vyberte makléře, který se vám bude opravdu věnovat. Můžete mu nemovitost svěřit i exkluzivně, protože na kupující nepůsobí příliš důvěryhodně, když vidí jeden byt nebo dům v nabídce více realitek.

4.     Otevřený přístup a ochota poskytnout pravdivé informace 
Vaše protistrana férový přístup rozhodně ocení. Mějte připraveny údaje a kontakty, které budou kupujícího zajímat. Vyúčtování nákladů za energie, u starších domů například revize komínů či zdroje ohřevu vody.

5.     Správný odhad tržní ceny 
Odhad ceny můžete získat z inzerce obdobných nemovitostí na internetu nebo v novinách. Nezapomeňte, že je vždy rozdíl mezi cenou požadovanou a skutečně dosaženou. Navíc, přestože jste se na stavbě domu třeba osobně podíleli a máte k ní citový vztah, kupující na vaši práci nebude brát ohled.

6.     Vyjednávání o ceně 
Jakmile najdete vážného zájemce, začne vyjednávání. Každý zájemce bude přirozeně chtít zjistit, jestli je stanovená cena ta "skutečná a konečná", nebo zda jste ochotni ještě slevit. Pokud chcete při vyjednávání o ceně získat maximum, dávejte si pozor, jak na nátlak kupujících reagujete. Výhodu má vždy ten, kdo může v klidu odejít a na transakci nepřistoupit.

7.     Kdy obdržíte peníze 
Mnoho lidí kupuje nemovitost a zároveň prodává tu svoji. Takové obchody někdy připomínají akci "kulový blesk". Ujistěte se, jestli zájemce disponuje financemi na úhradu kupní ceny nemovitosti nebo je dostatečně bonitním a dostane bez zbytečných odkladů hypotéku. Jinak vás může připravit o několik týdnů až měsíců marného čekání.

8.     Úschova kupní ceny 
Vlastnické právo by nemělo přejít na kupujícího do té doby, než budete mít peníze. To ale zase nepřipustí kupující. Proto je nejvhodnějším postupem uložit peníze do úschovy bance, notáři, advokátovi nebo realitní kanceláři. Realitní kancelář je zpravidla nejlevnější, notář, advokát či banka na druhé straně poskytují maximální ochranu. Na subjektu, u kterého peníze uložíte, se musíte navíc s kupujícím dohodnout, vždy tedy záleží na důvěře a ochraně, kterou chcete získat.

9.     Zkontrolujte hranice pozemku 
Zejména u starší nemovitosti zkontrolujte, zda hranice souhlasí se zakreslením v katastrální mapě. Doložte zájemci, že všechny stavby byly řádně zkolaudovány a zapsány v katastru. Pokud starší stavby zapsané nebudou, může mít kupující problém dostat hypotéku.

10.     Průkaz energetické náročnosti 
Pokud prodáváte dům, je vaší povinností opatřit si tzv. Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB). Musíte jej mít už při samotném nabízení nemovitosti, v opačném případě hrozí pokuta až 100.000 . U bytu jej můžete nahradit vyúčtováním energií za poslední tři roky po sobě.

 

Ondřej Mašín, výkonný ředitel společnosti Reality IQ

 

 









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688