Kolik ročně utratíte za vodu a jak můžete ušetřit?

V Česku v roce 2015 každý člověk spotřeboval v průměru 88 litrů vody za den, v Praze to bylo dokonce 106 litrů. Zdá se vám to moc? Přečtěte si, jaká konkrétní opatření můžete podniknout, abyste šetřili vodu i peněženky.

V průměru stál v roce 2015 litr vody 8 haléřů. To je při zmíněných spotřebovaných 88 litrech vody denně bezmála 2 570 za rok. Každý asi tušíme, jak moc jsme se pohybovali nad nebo pod tímto cenovým průměrem. Více jak 70 % naší denní spotřeby připadá na sprchování či koupání a splachování toalety. Nezanedbatelné množství vody odteče také při praní prádla, mytí nádobí a v neposlední řadě při úklidu a zalévání zahrady, kde se množství u jednotlivých domácností může výrazně lišit.

  Denní činnosti při spotřebě vody


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: http://www.cenyenergie.cz/vyuzijte-doma-destovou-vodu-a-usetrete/#/promo-ele

Jak doma šetřit s vodou?

Nepatříte mezi ty, kteří zrovna plánují postavit nebo zrekonstruovat dům, ale rádi byste byli šetrnější k životnímu prostředí a minimalizovali své účty za vodu na minimum? „Pokud chcete být ekologičtější a v důsledku i ekonomičtější, nemusíte hned rekonstruovat celý dům nebo byt. I zdánlivé drobnosti ve vybavení, zejména kuchyně a koupelny, mohou přispět k tomu, že ušetříte i tisíce korun ročně,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

· Pračka

Pokud víte, že máte doma pračku starou více než deset let, je pravděpodobné, že její spotřeba vody se pohybuje mezi 80-90 litry při jednom praní. To je přibližně dvakrát více, než kolik spotřebují pračky nové. Sami posuďte, jestli není načase ji vyměnit.

· WC

U toalety se zaměřte taktéž na stáří a zároveň na duální splachování, tedy aby byla vybavena dvěma nádržkami na vodu – větší a menší. Tímto systémem můžete ušetřit až 8 litrů při jednom spláchnutí. Za předpokladu, že denně spláchneme 6krát a litr pitné vody v domácnosti stojí přibližně 8 haléřů, se jedná ročně o úsporu přibližně 1 400 na osobu.

· Osobní hygiena

Šetrní bychom měli být také při osobní hygieně, tzn. dávat přednost rychlé sprše před napouštěním vany a zastavovat vodu jak při sprchování, tak při čištění zubů.

· Myčka

V kuchyni se zaměřte především na způsob mytí nádobí. Pokud ještě nemáte myčku, popřemýšlejte o její koupi. „Jestliže umýváte nádobí ručně dvakrát denně, spotřebujete asi 70 litrů. Pokud však jedenkrát denně naplníte myčku na její plnou kapacitu, spotřebujete pouze 20 litrů vody,“ poukazuje na výrazný rozdíl Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací.

Ekologickým myšlením a zavedením některých opatření lze ušetřit spoustu peněz. „Snažíme se vyjít vstříc lidem, kteří se rozhodnou investovat do ekologického bydlení. Pro tyto účely máme připravený EKOprogram, se kterým můžete získat peníze například na zateplení či výměnu oken se zvýhodněným úrokem,“ uzavírá Lenka Molnárová.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky