Správný výběr topení: kamna a krby jsou trend

Příjemná atmosféra a pocit pohodlí jsou základem každého harmonického domova. Skvělým pomocníkem je krb nebo kamna, která interiér efektně zútulní a zároveň vytopí. V dnešní době si je už může dovolit prakticky každý. Správnému výběru však věnujte dobrou pozornost a nebojte se zeptat na radu zkušených odborníků.

Při výběru krbu je nutné vědět, kolik pokojů budete chtít vytopit, kam svůj budoucí krb toužíte umístit a zejména jaký typ paliva budete používat. Na všechny tyto otázky byste měli znát odpověď ještě předtím, než se pustíte do výběru krbu. Stavbu, respektive projektování krbu, je ideální navrhnout už při samotné stavbě vašeho domu, není to však podmínkou. Jestliže bydlíte v bytě, neznamená to, že na krb nemáte nárok. Postupným vývojem přišel na trh i krb, ve kterém se topí bio lihem. Právě díky němu si můžete vychutnat ohýnek i v bytě.

Hlavní zdroj tepla

Pokud chcete krb nebo krbovou vložku či kachlová kamna využívat jako hlavní zdroj tepla, nebo alternativu k plynovému či elektrickému vytápění, volte výkon podle velikosti vytápěného prostoru. Rozmyslete se, jestli budete vytápět jen jednu místnost nebo budete teplo rozvádět i do dalších prostor. Záleží také na věku samotné stavby. Starší objekty většinou potřebují výkonnější krb či kamna, protože zdivem uteče více tepla než u moderních staveb. Při nedostatečném výkonu nedokážete místnosti dostatečně vytopit, budete kamna či krb přetěžovat, což se odrazí na jejich životnosti. U většího výkonu, než je pro daný prostor potřeba, je nutné neustále „škrtit“ přívod vzduchu, a proto dochází k nedokonalému spalování. Kamna či krb a komín se zanášejí dehtem a pro vás to znamená daleko častější čištění. Navíc část paliva doslova „vyletí komínem“ bez užitku.

Krb, krbová kamna či kachlová pec?

Předtím, než se rozhodnete, kterou z alternativ vytápění zvolíte, měli byste si ujasnit jeho praktický záměr. Velkou výhodou krbů a kamen je jejich energetická nezávislost v případě výpadku hlavních zdrojů a finanční úspora, protože dřevo patří dlouhodobě mezi nejlevnější zdroje. Obojí zároveň působí upokojujícím dojmem a mají příznivý vliv na zdraví člověka.

Krbová kamna jsou trend

Aby krb nebyl jen dekorativním doplňkem, ale citelně snížil náklady na bydlení, měla by být jeho tepelná účinnost co nejvyšší. Otevřené krby mají sice u nás nejdelší tradici, avšak objem získaného tepla není adekvátní vysoké spotřebě paliva. Jedná se o otevřené ohniště napojující se na komín a z pohledu obsluhy představuje pracnější alternativu. Při otevřeném krbu je nutné hlídat také vlhkost vzduchu, protože otevřené topeniště ji znatelně snižuje.

Krbová kamna se vyznačují vysokou účinností (i přes 80 %). Poskytují ekonomické vytápění při malé spotřebě paliva. Některá krbová kamna jsou navíc vybavena automatickou regulací sekundárního přívodu vzduchu. Tímto se dosahuje nejen nízkých emisních hodnot, ale zejména nižší spotřeby paliva, která šetří peníze.

Kachlová kamna mají dlouhou dobu výhřevnosti a nízkou spotřebu paliva. Využití kamen má vlastně dvojí význam. Jsou nejen estetická, protože jsou už po staletí vnímána jako mimořádně krásný prvek v každém prostoru, ale také praktická, jelikož keramický obklad velmi dobře akumuluje teplo. Typickým „rysem“ je, že nezahřívají vzduch, ale stěny a okolní předměty. Teplo je vedeno všemi směry a je rovnoměrnější. Na roztopení však potřebujete delší čas. Velkou výhodou je i spotřeba paliva, která je v porovnání s krbem nebo klasickými kamny minimální.

Topit můžete i bio

Kromě kamen i klasických krbů na dřevo jsou dobrým řešením také elektrické nebo tzv. bio krby. Ty jsou vhodné především do prostorů, kde není možné umístit klasický krb. Rovněž jsou ideálním řešením pro ty, kteří chtějí získat realističtější dojem z ohně. Další výhodou je, že takový krb zabírá mnohem méně místa, než klasický.

Bio krby v sobě spojují účelnost, eleganci, moderní design a luxus. Všechny starosti spojené s údržbou nákladného krbu v tomto případě odpadají. Není třeba vynášet žádný popel ani skladovat dřevo v obytné části domu či bytu. I přesto však bio krb dokáže místnost účinně vytopit. Při topení nevzniká žádný dým ani nepříjemný zápach, při spalování vzniká pouze oxid uhličitý, jež je neškodný. Je však potřeba dobře větrat, aby se vyměnil vzduch v místnosti . Palivem bio krbů je bio líh, který je absolutně ekologický, vyráběný na rostlinném základu. Ten zaručuje hoření krásným a přirozeným plamenem.

Teplovodní nebo teplovzdušné vytápění?

Na obojí můžete využít krb či krbovou vložku i kachlová kamna. Konstrukčně jednodušší, a vzhledem k pořizovacím nákladům i levnější, je teplovzdušné vytápění. Na rozdíl od teplovodního dodává teplo hned, jakmile se oheň rozhoří. Teplovodní vytápění potřebuje k roztopení delší dobu, ale krb či kamna lze zapojit i do stávajícího rozvodu. Získáte tak alternativu k plynovému či elektrickému ohřevu vody.

Rustikální či moderní?

Správně vybraný krb se může stát dominantou celé místnosti. Je na vás, jestli dáte prostor klasice, nebo otevřete dveře novátorskému designu. Za typ klasických krbů můžeme bez pochyby označit krby s kachlovým obložením. Nepůsobí nijak dominantně a výrazně. Jsou určeny především pro milovníky klasické elegance, výborně se hodí do rustikálně zařízených interiérů. Neztratí se však ani v moderních interiérech, kde dokážou vytvořit oku lahodící kontrast. Moderní krby vynikají svým vysoko kvalitním designem a opracováním. V trendově zařízeném prostoru působí velmi atraktivně. Krbové vložky do moderních krbů jsou vyrobené z těch nejkvalitnějších materiálů, které zaručují vysokou životnost krbů.

Zdroj:



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky