Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.09.2016 15:48:18

Shiller: Dnešní nerovnost může být budoucí katastrofou


Nerovnost v příjmech a bohatství budí obavy již nyní, ale během následujících desetiletí by se z ní mohla stát noční můra. A obávám se, že boj s ní by pro nás byl hodně složitý. Příčin nerovnosti může být celá řada. Jmenujme jen několik, které mohou mít v budoucnu velký význam: Inovace v oblasti robotiky a umělé inteligence, kterým řada zaměstnanců nebude moci konkurovat a v některých oblastech tak nebude možné si vydělat slušnou mzdu. Další příčinou mohou být přírodní katastrofy či nemoci, které postihnou velké oblasti a výrazně ztíží tamní život. Přidat můžeme i možnost ničivých válek a v neposlední řadě mohou zejména na chudé lidi dolehnout i politické a společenské změny, jako například růst rasismu.

Samozřejmě si ze srdce přeji, aby k ničemu takovému nedošlo. Nicméně o podobných problémech, přestože by byly nepravděpodobné, bychom přemýšlet měli. Během současné volební kampaně v USA k tomu ovšem nedochází a v soukromém sektoru je to podobné. Pokrok směrem k rozvoji pojištění či hedgingu proti podobným rizikům je minimální. Musíme se tedy ptát, zda se můžeme spolehnout na společnost jako celek s tím, že by se v případě potřeby postarala o ty, kteří by byli postiženi nějakou tragickou událostí.

Kenneth Scheve ze Stanfordu a David Stasavage z New York University se podobnému tématu věnují ve studii „Taxing the Rich: A History of Fiscal Fairness in the United States and Europe“. V ní analyzovali 20 zemí během dvousetletého vývoje a zaměřili se na to, jak daná společnost pomáhala těm, kterým právě nepřálo štěstí. Výsledná zjištění nejsou moc povzbuzující: Pokud se zvýší příjmová nerovnost a vzroste ekonomický tlak na nejchudší část společnosti, zdanění bohatých se to většinou nijak nedotkne. Daně většinou rostou jen v případech, kdy se země pustí do války, když je cílem přežití národa a ne eliminace nerovnosti.

Scheve a Stasavage v roce 2014 zjistili, že ve Spojených státech považují lidé za přiměřené zdanění příjmů ve výši asi 30 %. Můj výzkum provedený spolu s Maximem Boyckem v New Yorku a Moskvě ukazuje podobné výsledky: Lidem se zdá být férové, když na daních odevzdají asi třetinu svých příjmů. Možná je to rozumný přístup, ale co když taková míra zdanění nebude dost vysoká na to, aby pomohla chudým a dokonce ani strádající střední třídě?

Patřím mezi ekonomy, kteří se domnívají, že v nadcházejících letech příjmová nerovnost klesne. Také si myslím, že nedojde k žádné změně ekonomické politiky, která by tento vývoj měla korigovat. Angus Deaton z Princetonu říká, že „Ti, kterým se daří dobře, budou chránit své bohatství včetně toho, co jim umožňuje získávat na úkor většiny“. Zdá se, že dobrý plán na boj s nerovností nemá nikdo.

Neměli bychom ztrácet víru v naši schopnost zlepšit svět, ve kterém žijeme. Nyní ale žijeme v takovém světě, který popisuje Amartya Sen z Harvardu v knize „Poverty and Famines: An Essay on Entitlement and Deprivation“. Konkrétně tam hovoří o devastujících hladomorech v různých částech světa, u kterých ale bylo vždy k dispozici dost jídla pro nasycení všech trpících. Problém byl ovšem v tom, že nedošlo k dostatečnému sdílení potravin. Různá privilegia umožnila lidem s vysokým postavením vytvoření zásob potravin a ti si tak žili v podstatě dál stejným způsobem. Jen museli od svých dveří vyhánět žebráky a občas na ulici viděli mrtvá těla těch, kteří vyhladověli k smrti.

Autorem je Robert J. Shiller.

Zdroj: NYTimes

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt 15:48  Trh práce v USA zůstává napjatý, ČNB opatrná (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688