Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  10.09.2016 18:19:34

5 štítů pro vaše portfolio pro případ další krize

Každá krize zanechá na investorovi určité stopy, ať už v podobě finančních ztrát, nebo třeba psychického vypětí, které musí zažívat při rychlých a dlouhých propadech hodnoty portfolia. Na každou, i tu nejhorší situaci a i na to největší překvapení se ale lze připravit. A není radno to podceňovat.

Nedávno jsme psali o tom, jak se připravit na propad cen akcií. Dnes přinášíme pět rad pro případ nenadálé krize. Nejde tentokrát jen o rady pro akciové investory, a navíc jde o celkem konkrétní tipy.

1. Mějte zásobu hotovosti v lokální měně

Bez ohledu na to, co se může stát, určité množství hotovosti pro případ, že se vaše banka dostane do problémů nebo přestanou fungovat karty (bankomaty), se vždy hodí. Peníze na účtu, na který se nedostanete, jsou k ničemu. Hotovost na určitou dobu má smysl, zejména v době záporných úrokových sazeb, kdy peníze v bance doslova ztrácejí hodnotu.

Kromě lokální měny je dobré mít v zásobě nějakou zahraniční měnu, nejlépe euro, případně dolar. Ať už si o jejich budoucnosti myslíte cokoli - a centrální banky se o snižování jejich hodnoty velmi snaží -, jde o rezervní měny, kterými zaplatíte kdekoli na světě a mohou vám pomoci z průšvihu.

2. Diverzifikujte i u bank

Nejen při investování, ale i v případě ukládání peněz do banky je dobré myslet na nejhorší a rozdělit peníze mezi více institucí. Je dobré mít peníze v nějaké velké bance, ideálně v některé ze "systémově důležitých" bank, které prakticky nemohou padnout. A kromě toho je dobré mít peníze v bance, která vás nesedře z kůže prostřednictvím nesmyslných poplatků. I když jsou peníze v bankách pojištěny, neznamená to, že po možném krachu dostanete peníze hned, jakmile je budete potřebovat. Možná nebude od věci popřemýšlet také o bance v zahraničí.

3. Mějte vše důležité po ruce

Vše, co budete potřebovat zítra, mějte po ruce již dnes. Platí to nejen o penězích, ale například také o osobních datech a záznamech, které jsou on-line. V případě nouze, když se k nim nebudete moci dostat, vám budou k ničemu.

4. Mějte připraven stop-loss

Když investujete do akcií, mějte na paměti, že akcie (zejména dnes, když jsou na maximech) mohou kdykoli padnout. Ne každý investor je schopen vydržet propad cen akcií o 50 % a držet je pak dostatečně dlouho na to, aby se opět dostal do plusu (přestože je to z dlouhodobého hlediska nejlepší způsob, jak na akciích vydělat) Myslete na to, že po 50% poklesu musejí akcie posílit na dvojnásobek, aby se dostaly na původní hodnotu. Příliš velká ztráta může investora odradit od investování v budoucnu, ačkoli již trhy v té době porostou.

5. Mějte část peněz uloženou v drahých kovech

Zlato, stříbro, ale také platina nebo paládium mohu být dobrým bezpečným přístavem pro případ krachu na trhu s tradičními investičními nástroji. Zlato aktuálně dosahuje rekordní negativní korelace s akciemi, což z něj může dělat zajímavý nástroj diverzifikace v případě problémů na akciových trzích. Jim Grant, autor známého a respektovaného Grant's Interest Rate Observer, o zlatě nedávno řekl, že zlato není ochrana před chaosem, ale je to investice do chaosu. V každém případě zlato a nebo jiné drahé kovy v portfoliu mají své místo.

 O neduzích

O neduzích "ideálního portfolia": 3 argumenty pro jednoduché investování

O ideálním portfoliu může mít každý jiné představy. Někomu stačí akcie, někdo chce jistotu a investuje především do dluhopisů, někdo má rád alternativy, a proto je upřednostňuje. Pokud bychom ale chtěli sestavit portfolio, které bude zahrnovat každou zajímavou složku, a budeme je chtít zaměřit globálně, vyvstane několik problémů, které si musíme uvědomit hned na začátku.  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.07.2017Zlato nejen jako pevný štít vašeho portfolia Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688