Research (J&T BANKA)
Akcie ve světě  |  09.09.2016 17:31:30

Příští týden ve čtvrtek nás čekají zajímavá US makrodata

Uplynulý týden byl poměrně chudý na makrodata, přesto ve svém závěru přinesl zřetelné pohyby. Akciové trhy v USA byly až do čtvrtka poměrně stabilní a paradoxně jim k tomu dopomohl i výrazně slabší index nákupních manažerů ISM ve službách, jelikož snížil očekávání na zvyšování úrokových sazeb Fedem. Avšak v závěru týdne zopakovali někteří představitelé Fedu, že jsou pro postupné zvyšování úrokových sazeb. V reakci na to vzrostly výnosy na amerických dluhopisech, posílil dolar a akcie se obrátily do mínusu. Americký index S&P 500 tak za týden mírně ztratil (-0,6 %), stejně jako evropský Eurostoxx 50 (-0,75 %). Tomu nepomohla ani slušná výkonnost evropských bank a neutrálně vyznělo i čtvrteční zasedání ECB, která nezměnila objem nákupů aktiv ani parametry tohoto programu. Vysoká váha bankovních titulů v pražském indexu PX mu dopomohla k růstu o 0,5 % t/t.

Končící týden by na podstatné kuzrotvorné zprávy velmi chudý. Za zmínku stojí jen pravidelné úpravy CECE indexů. Nově do nich bude zařazena Moneta. Naopak CME z těchto indexů vypadne. Úpravy ostatních titulů jsou podle našich kalkulací jen kosmetické. 

Hlavní index pražské burzy PX v týdenním hodncení lehce posílil (+0,5 %, 879,8 b.). To kontrastuje se převážně negativním obchodování na okolních trzích. Nejlepší výkon týdne předvedly akcie pojišťovny VIG (+3,2 %, 491,9 ) a propadákem se stala mediální CME (-3,5 %, 56 ), která pravděpodobně reagovala na vyřazení z CECE indexů. Největší jména na parketu ČEZ (+0,9 %, 430 ) a Erste Group (+1,3 %, 725 ) uzavřely týden shodně v zelených číslech za absence podstatných zpráv. Komerční banka (-0,3 %, 842 ) mírně ztratila, vzhledem vybírání zisků v posledních minutách pátečního obchodování, kdy investoři realizovali své zisky.

V příštím týdnu nečekáme žádné podstatné korporátní události, ale opět se dostane na zmíněné CECE indexy. Nové váhy jednotlivých titulů budou vypočítány na základě středečních (14.9.) závěrečných cen. A nové složení bude platné od pondělí 19.9. takže zvýšenou aktivitu investorů můžeme čekat v pátek (16.9.) na závěr obchodování.  

Příští týden se podle nás ponese ve znamení čekání na zasedání Fedu, které se bude konat 21.9. Na začátku týdne nebude v USA mnoho makrodat, avšak několik veřejných vystoupení představitelů Fedu může trhu naznačit, zda existuje reálná šance na zvýšení sazeb již na zmíněném zářijovém zasedání. Důležitým údajem týdne pak budou čtvrteční maloobchodní tržby v USA. Pokud by pozitivně překvapily (po posledním slabém výsledku), trh by se mohl klonit ke zvýšení sazeb a čekali bychom tak pokračování prodejního tlaku z konce uplynulého týdne. Slabý výsledek by naopak podtrhl nedávná horší makrodata a pravděpodobnost zvýšení sazeb by snížil. Celkově jsme názoru, že poslední spíše jestřábí komentáře z Fedu by mohly pokračovat a že trh bude toto reflektovat. Máme tak na příští týden mírně negativní výhled.

Z pohledu makrodat bude začátek příštího týdne v USA chudší. Sledovat se budou hlavně úterní čínské maloobchodní tržby (oček. +10,2 % r/r, beze změny) a průmyslová produkce (oček. +6,2 % po 6 % r/r). Ve stejný den bude rovněž zveřejněn německý index ekonomického sentimentu ZEW (oček. 56 b. po 57,6 b.). Číslem týdne bude až růst maloobchodních tržeb v USA za srpen ve čtvrtek. Čeká se meziměsíční pokles o 0,1 % po stagnaci v červenci. Ve stejný den se budou sledovat tradiční počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti (oček. 265 tis. po 259 tis.) a průmyslová výroba (oček. -0,2 % m/m po +0,7 %). V pátek pak naváže spotřebitelská inflace (oček. +1 % r/r po +0,8 %) a spotřebitelská důvěra od Univerzity v Michiganu (oček. 91 b. po 89,8 b. v srpnu).


Bohumil Trampota


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688