Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.09.2016 17:21:08

Ceny bytů a pozemků vzrostly nejrychleji za 5 let


Druhé čtvrtletí roku 2016 bylo ve znamení růstu. Ceny bytů a pozemků totiž vzrostly nejrychleji za dobu existence indexu cen nemovitostí Hypoteční banky (HB INDEX), tedy od roku 2010. Ceny bytů za druhé čtvrtletí letošního roku připsaly 2,3 pcb. Pozemky rostly dokonce ještě více, o 2,9 pcb. Růst cen rodinných domů se naopak mírně zpomalil, na 0,6 pcb.

• Průměrná tržní cena bytů v druhém čtvrtletí letošního roku vzrostla o 2,3 pcb, a dosáhla hodnoty indexu 107,8. Meziročně si ceny bytů připsaly o 8,1 pcb více.
• Ceny rodinných domů se během druhého čtvrtletí zvyšovaly jen mírně, a to o 0,6 pcb na výslednou rekordní hodnotu HB INDEXu 109,8. Meziročně stouply o 2,6 pcb.
• Zrychlující se růst cen zaznamenaly také pozemky, a to na výslednou hodnotu HB INDEXu 128,8. Oproti druhému roku 2015 jejich cena vzrostla o 7,8 pcb.

„U bytových jednotek došlo ve druhém čtvrtletí letošního roku ke zřetelnému mezičtvrtletnímu nárůstu cen. Celkově se růst cen bytů, zejména v posledních dvou letech, mírně zrychluje. Největší cenový růst byl dosažen v Praze, Jihomoravském a Královehradeckém kraji. Nejpomaleji rostly ceny naopak na Karlovarsku. Ceny starších panelových bytů rostly 2× rychleji než u bytů cihlových. Na trhu panuje i nadále největší zájem o byty velikosti 56 - 75 m2,“ uvedl Petr Němeček. 

 „Naopak u rodinných domů se mezičtvrtletní i meziroční růst cen velmi mírně zpomalil. Na trhu i nadále panuje zájem o rodinné domy v okolí velkých měst. Lidé se nejčastěji poohlížejí po rodinných domech ve zhoršeném stavu, které nabízejí nižší pořizovací cenu, možnost rekonstrukce dle vlastních představ i možnost získání dotace (např. kotlíkové dotace na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním). V druhém čtvrtletí byl na trhu také patrný nárůst výstavby dřevostaveb i zvýšená developerská výstavba v okolí krajských měst,“ uzavírá Petr Němeček.

 „Také pozemky v uplynulém čtvrtletí zaznamenaly výraznější mezičtvrtletní růst cen. Za zmínku stojí též fakt, že za posledních 5 let bylo dosaženo průměrného ročního růstu cen pozemků ve výši cca. 5 %. To z pozemků činí dobrou a jistou investici s nízkými udržovacími náklady. I přes rostoucí ceny poptávka po pozemcích mírně rostla. Největší zájem byl o lokality v okolí velkých měst a o pozemky s velikostí kolem 850 m2 (v okolí Prahy 600 m2),“ uzavřel Petr Němeček.

 

 

 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:36  Ranní shrnutí (19.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   8:31  Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

03.07.2023Ceny vstupů klesají nejrychleji za 14 let Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
07.03.2023Počet žen ve vedení firem v ČR za 5 let vzrostl o 9 procent Dun & Bradstreet (Dun & Bradstreet)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688