In - Broker s.r.o. (In - Broker s.r.o.)
Osobní finance  |  07.09.2016 15:31:13

Lepší než předvídat budoucnost je vytvořit ji!


Užíváte si? Utratíte všechny peníze? Prima! Co ale zítra? Musíte vstávat do práce? Ráno se probudíte na budík. Jdete do práce, která vás nebaví. Těšíte se na víkend, až budete mít zasloužené volno. Rozfofrujete co možná nejvíc peněz, protože si to zasloužíte za hodiny strávené v práci. V hospodě s kamarády probíráte, jaké by to bylo, kdybyste měli spoustu peněz a nemuseli pracovat. Zanadáváte si na své bohatší sousedy a jdete zpět do svého útulného bytu, který vám pane neříká. Sníte si, že jednou bude vše jinak. A ejhle, ono to je pořád stejné.

Je to pořád stejné. Zvyky získané v minulosti způsobují to, jak dnes žijete. A změnit je, jo, to je těžké. Nic se ale nezmění, pokud nebudete opravdově chtít. Pokud se na sebe zdravě nenaštvete a nezačnete svoje zvyky měnit. Věci v životě dělat jinak. Z pravidla je dobré, když v tom nejedete sami. Už jste někdy slyšeli, že ve dvou se to lépe táhne? Pozor ale na partnera, se kterým to táhnete. Někdo vás posouvá dopředu a někdo zpátky. Je to však vždy vaše volba.

Zkusím se na chvíli stát vaším partnerem nebo partnerkou, každému dle jeho chutě. Začnu trochu provokativní otázkou: „Myslíte, že by bylo dobré utratit jenom část příjmu a část dát stranou?“ Většina z vás se minimálně jednou nad touto otázkou zamyslela. Aniž byste věděli proč, víte, že byste na svou budoucnost měli myslet. Především na období, kdy už buď nebudete moci, nebo se vám nebude chtít pracovat. Tak tedy: „Proč a jak?“.

Proč? Nebudu vás zahrnovat statistikami, pouze shrnu to, co se můžete dozvědět na všech oficiálních stránkách ministerstev. Dnes na jednoho důchodce vydělává v průměru 1,72 pracujících. Jelikož náš národ stárne a miminek se nerodí tolik, bude se tento poměr zvyšovat v prospěch důchodců. A jimi jednou budete také. Z logiky věci vyplývá, že na vaše důchody už mnoho lidí pracovat nebude. Podle odhadů bude 0,5 až 1 pracující na důchodce. Důchody rozhodně budou nižší nebo taky žádné. Blbé?

  Navíc myšlení státu, který dnes utratí i to, co zítra teprve vydělá, nevede k dobrému cíli. Přesto stále v České republice mezi vámi převažuje myšlenka: „Až půjdu do důchodu, postará se o mě stát.“ Kde na to stát vezme? Asi tušíte správnou odpověď: „Nikde.“ Co teď?

Nejjednodušší cestou je vytvořit majetek, který vás bude místo státu živit. Normálně jako většina Němců, Američanů nebo Britů odkládat stranou část svých příjmů. Ty poslat na správnou adresu tak, aby se zhodnocovaly. Inflace (snižování kupní síly peněz) je totiž pěkná potvora. I na spořicím účtu se dnes peníze znehodnocují.

Co s tím? Investičních příležitostí na trhu je mnoho. Drahé kovy, umění, trh peněz, dluhopisový a akciový trh, vlastní firma, vzdělání, děti, měny atd. Co je ale správně pro vás? Každý to má jinak vzhledem ke svému vzdělání, znalosti jednotlivých příležitostí, času věnovanému investování a starostí, které s nimi chce mít vynaloženy.

Článků o jednotlivých typech investic existuje spousty. Je prakticky „jedno“, jakou formu odkládání peněz si vyberete. Pokud nevíte, jaká je ta pravá právě pro vás, poraďte se s odborníkem. Co je však ze všeho nejdůležitější? Začít to dělat! A znova. Začít to dělat! A kdyby náhodou někdo neslyšel, tak začít to dělat!

Velkou roli zde hraje čas. Čím dříve začnete, tím lépe. V porovnání se zítřkem dnes odkládáte méně se stejným cílem. Jinými slovy čím déle budete odkládat investování, tím více peněz budete muset v budoucnu vynaložit, abyste se dostali do stejného cíle. Jednoduché, že? Tak proč to ještě neděláte?

Už naše babičky a dědečkové odkládali a přišlo jim to normální. Oni by totiž nemuseli přežít zimu a další zimu a další zimu. Že je to dnes jiné? Masírování reklam? Chuť bank mít vyšší zisky? Chtějí vám snad půjčkou usnadnit život? Komu tím pomáhají? Sobě nebo vám?

Chvilku přemýšlejte. Teď máte prostor.

A budu se opakovat. Obecně platí, že největším problémem není volba, kam peníze posílat. Ale rozhodnutí, že ve svém životě něco změníte. V tomto případě, že začnete odkládat nejméně 10% svých příjmů stranou. Ze začátku vám pomůže zamyslet se nad tím, jak má vypadat váš život za 10 až 50 let. Co tam budete potřebovat? Kolik vás to bude stát? Kde na to vezmete? Když si odpovíte, jednoduše zjistíte, jak je váš cíl malý či velký. Sami či s odborníkem si pak nastavíte, jak cíle dosáhnout. On ten hamburger, který si dnes dáváte, může být stejně šťavnatý i za 50 let nebo nemusí.

Zkušenost mluví o tom, že lidé, kteří mají vytvořené rezervy a dlouhodobě odkládají na budoucnost, mají klidnější a pohodový život. Netrápí je otázky typu: „Co se mnou bude, když přijdu o práci?“. Naopak mají klid a prostor si vybrat, jakou chtějí. Navíc mají čas na své blízké, přátelé a rodiny. Jsou více tady a teď, celkově šťastnější.

 

Jste rozhodnuti začít? „Lepší než předvídat budoucnost, je vytvořit ji!“


Ing. Simona Ročková            

 

Autorka článku spolupracuje se společností In-Broker s.r.o.

 

www.inbcz.cz

 

 

In-Broker s.r.o.

Skupina originálních lidí, kteří se nebojí říct klientovi svůj názor na jeho finanční život. Dobrý i špatný. Nejvyšší cíl je, aby měli klienti své peníze a život s nimi spojený v pořádku. Rostou a rozvíjí se společně s klienty ve všech oblastech života. 

Více informací na: www.inbcz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688