Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.09.2016 09:13:42

Rozbřesk – Firmy v USA před volbami ztrácejí optimismus, Fed však hovoří o růstu úroků dál

Americké firmy - jedno zda z průmyslu či z oblasti služeb - jakoby ztrácely dobrou náladu. Alespoň touto řečí hovoří velmi důležité indexy podnikatelských po zkratkou ISM.

Indexy ISM jsou sice jen tzv. měkkými makroekonomickými ukazateli, avšak poměrně důležitými, neboť dokáží dobře kopírovat konjunkturu v americké ekonomice. Dokonce se ISM používá jako proxy proměnná pro odvozování tempa hospodářského růstu, přičemž i my ji máme zařazenou mezi proměnnými stanovující běžící odhad růstu amerického HDP. A ten se mimochodem vinou včera zveřejněného indexu ISM ve službách (resp. poklesu) zhoršil a náš nowcast ukazuje na to, že americká ekonomika roste v tomto kvartálu o 3,3 % (mezikvartálně anualizovaně), přičemž před zveřejněním indexu ISM činil běžící odhad růstu velmi zajímavých 3,7 %.

Samozřejmě, že pro predikci toho, kam se americká ekonomika bude ubírat v následujících měsících, je kritické zjistit co vlastně za aktuálním zhoršením podnikatelského optimismu v USA opravdu je. A tady - po pravdě - trochu tápeme, neboť zjevná “horší nálada” (v USA) zde chybí - tedy snad kromě té obligátně-banální, že konjunktura trvá moc dlouho. Jednou z hypotéz, která se nabízí, je pak ta, že zhoršení podnikatelského optimismu přivodila (těžko pozorovaná) nejistota před blížícími se prezidentskými a parlamentními volbami v USA. Těžko takový dojem nějak potvrdit či vyvrátit, nicméně začátek listopadu může přinést velké změny v hospodářské politice Bílého domu a je dost možné, že si to manažeři vyplňující dotazníky ISM s blížícím se datem voleb stále silněji začínají uvědomovat.

Každopádně divergence v podobě zhoršujících se předstihových (měkkých) dat a relativně stabilních tvrdých dat je extrémně nepříjemnou situací pro americkou centrální banku, která svoji jestřábí rétorikou zahájila dělostřeleckou přípravu na další zvýšení úroků. To by přitom mělo spadnout do vrcholící předvolební kampaně, což “i nezávislé” vedení Fedu musí brát v úvahu. Američtí centrální bankéři musí nyní doufat, že zbývající data, která ještě přijdou do jejich zasedání 21. září (tedy maloobchodní tržby, průmysl a inflace za srpen), budou natolik dobrá či špatná, že nasměrují jejich mysl i trhy jednoznačně jedním směrem. V opačném případě bude Fed riskovat nejen chybu ve své politice, ale navíc to, že se stane součástí předvolební kampaně.

FOREX

Region

V úterý panoval na trzích se středoevropskými měnami klid. Domácí česká makroekonomická čísla v podobě průmyslu za červenec sice výrazně zklamala, nicméně dopad na kurz koruny nebyl patrný.

Dnešní den může být zajímavější. Hned po ránu se na regionálních trzích může projevit slabší výsledek německé průmyslové produkce (za červenec). Odpoledne pak bude pozornost přitahovat výsledek zasedání polské centrální banky. Přestože polská inflace zůstává stále výrazně záporná a detaily růstu HDP ukázaly na slabost investic, Výbor pro měnovou politiku nebude dosavadní politiku měnit a zřejmě se ani nedočkáme výrazných změn v rétorice polské centrální banky. Postupně slábnoucí zlotý uvolňuje měnové podmínky, což polské ekonomice uleví. Navíc v momentě, kdy NBP neví, jak trhy zareagují na zářijová zasedání ECB a Fedu, bude lepší ponechat měnovou politiku ve vyčkávacím módu.

EUR/USD

Slabý výsledek indexu podnikatelské nálady ve službách ISM (nejhorší od února 2010) vynesl kurz eurodolaru včera odpoledne téměř o figuru výše. Měnový pár se tak zastavil u hranice 1,125, ale vzhledem k tomu, že nereagoval na další lehce jestřábí výrok vlivného člena vedení Fedu Williamse, tak další ztráty dolaru nejsou vyloučeny. Na trh přitom čeká zítra ECB, od níž neočekáváme žádnou akci ve směru dalšího uvolnění měnové politiky, což by měla být další povzbudivá zpráva pro euro.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688