Koření a bylinky z celého světa na jednom místě

Koření celého světa Používané druhy koření nezaměnitelně charakterizují kuchyně po celém světě. Jejich prostřednictvím můžeme zakoušet nové gastro zážitky a poznávat cizí kultury. Koření má nejen své místo na talíři i v srdci každé kuchařky, ale oplývá bohatou a výjimečnou historií, a proto si zaslouží naši pozornost. Vše, co jste kdy chtěli vědět o koření, máte nyní možnost načerpat z nového online portálu vseokoreni.cz, který veškeré informace přehledně sjednocuje na jednom místě.

Koření je právoplatnou a nezaměnitelnou součástí každé kuchyně. Provoňte svůj domov novými druhy, nebojte se experimentovat, objevte v sobě vášeň gurmána. Podle nejnovějšího průzkumu Eaters Digest Data vyšlo najevo, že až 40 % Čechů rádo zkouší nové příchutě a přísady. Každý pokrm lze snadno, ale velmi efektivně podtrhnout jemnými tóny mletého koření, bohatými drcenými plody nebo přirozenou vůní bylinek. Pokud nejste zrovna rozené kuchařky, hledejte inspiraci v jednoduchosti. Máte-li chuť dozvědět se jak, nahlédněte do nového webového portálu vseokoreni.cz, který shromáždil veškeré užitečné informace, užitečné rady a zajímavosti na jednom místě.

Vše o koření

Na webu vseokoreni.cz se dozvíte více o způsobech použití jednodruhového koření a bylinek, naučíte se, jak je nejlépe skladovat a nahlédnete pod pokličku jejich dávné a někdy až magické historie. Každý druh je pečlivě popsán i z hlediska chuti a vůně tak, aby vás naučil kombinovat základní přísady a obohatil vaše kuchařské dovednosti. Pro zvídavé duše je připraven i kalendář sklizně, ze kterého vyčtete, v jakých zemích se vaše oblíbené druhy sklízí včetně pestré mapy světa. Za tímto provoněným projektem spuštěným 1. září stojí společnost Vitana, která získala v loňském roce ocenění Nejdůvěryhodnější značka roku v kategorii koření.

První důkaz pochází ze Sumerské říše

Sumerové žili na našem území před více než 6 tisíci lety a ačkoliv se nám to může zdát nepředstavitelně dávno, znali stejné chutě jako my dnes. Tato civilizace totiž po sobě zanechala jílovité destičky se zmínkami o sezamu, kopru, fenyklu, kmínu, koriandru, tymiánu a šafránu. Koření si během celé své historie získalo výsady u nejvyšších vrstev obyvatelstva a nebylo výjimkou, že se využívalo i jako platidlo. Uhádnete, jaký druh byl za vlády Alexandra Velikého nejžádanější a nejvzácnější? Dnes ho používáte téměř denně a v restauraci na něj snadno dosáhnete hned vedle soli. Ačkoliv pepř již dávno naše bohatství nevyjadřuje, stále patří mezi nepostradatelné součásti mnoha pokrmů.

Štiplavá chuť zázvoru se rodí z nádherných červených květů

Červeně kvetoucímu zázvoru se často přisuzují výjimečné vlastnosti, v alternativní medicíně se používá při revmatismu, svalových bolestech nebo k povzbuzení chuti k jídlu. Jedná se o jedno z nejstarších tropických koření na světě, i když se po pádu Římské říše na několik staletí z Evropy úplně vytratilo. Zázvor vynikne zejména v masitých pokrmech, vyzkoušejte ho přidat do kachny, drůbeže nebo vepřového masa. Výborný je k dochucení perníků, rýže, ovocných salátů nebo kompotů.

TIP! Do domácího chleba se skvěle hodí sušený zázvor. Uchovávejte ho ve skleněné nádobě na suchém a chladném místě.

Lesní chuť jalovce provází gin už od 11. století

Koření zasahuje i do gastronomických oblastí, kde byste to možná nečekali. Jalovec, který se vyznačuje modrohnědými plody s hořkosladkým aroma, je ideálním doplňkem k výrobě alkoholických nápojů, ginu nebo borovičky. Nejenom jalovec rozšiřuje chuťové pohárky při vychutnávání alkoholu. Dalším příkladem může být anýz, jehož plody patří mezi nejdéle známá koření na světě.

TIP! Přidejte jalovec do guláše, dodá mu pikantní divokou chuť.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření