Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  05.09.2016 13:46:05

Co před námi tají centrální bankéři?

Když před několika desetiletími centrální banky zjistily, že stabilizace inflace na úrovni kolem 2 % pomáhá celé ekonomice, bylo to, jako kdyby vynalezly zázračný lék. Jejich prestiž stoupla, ale nemělo to příliš dlouhého trvání. Dnes jsou centrální bankéři mnoha investorům a ekonomům trnem v oku nebo pro smích pro svou neschopnost dosahovat svých vlastních cílů.

Koncentrování se na jediný cíl, jímž byla inflace, začalo pravděpodobně s nástupem Paula Volckera do funkce šéfa Fedu v roce 1979. I když už tehdy byla jedním z cílů plná zaměstnanost, až do roku 2008 byla tato druhá podmínka prakticky ignorována, protože 2% inflace zvládala řešit i tento problém.

V roce 2008 se to všechno trochu zvrtlo. Fed byl stále posedlý stabilizací cen a ignoroval poslání centrálních bank z minulosti, které se snažily o stabilizaci celého finančního systému. Kritiků tohoto cílování inflace bylo málo a Fed sám oponoval, že stabilita finančního systému je úlohou regulace, ne monetární politiky. Namísto zpochybnění cílování inflace naopak ještě zdůraznil její význam tím, že nastavil cíl poměrně explicitně na 2 %, což předtím nebylo zvykem.

Cíl růstu HDP

Pak se objevili zastánci cílování růstu nominálního HDP. Jejich argumentem bylo, aby se Fed snažil dosáhnout určité úrovně růstu HDP, ttedy vývoje reálného HDP i inflace. Příkladem mohlo být cílování nominálního HDP na 4 %. Za reálně udržitelný růst HDP byl považován 2% růst v kombinaci s 2% inflací, tedy dohromady zmíněný 4% růst nominálního HDP (zjednodušeně řečeno).

Tento přístup měl několik výhod. V dobách, kdy se ekonomice dařilo, třeba v době technologické bubliny nebo před hypoteční krizí, mohl Fed zvyšovat sazby, až dokud inflace neklesla pod 2 %. To mělo zchladit Wall Street a omezit dopady krachů, které následovaly. A ve špatných časech se to mělo hodit také - kdyby růst HDP klesl například k nule, Fed by musel podporovat ekonomiku tak, aby míra inflace dosáhla 4 %. Očekávání růstu inflace by vedlo ke zvýšené spotřebě a pomohlo ekonomice. Ani tento přístup ale neprošel, protože byl příliš komplexní, omezování růstu by Fedu patrně k popularitě nedopomohlo.

Zařiďme vyšší inflaci!

Nyní přichází další vylepšení, které je méně radikální, a proto také politicky průchodnější. Tento přístup sice schvaluje cílování inflace, ale 2 % jsou mu málo. Poprvé s touto myšlenkou přišel MMF a letos v polovině srpna to John Williams, šéf sanfranciského Fedu, ještě trochu vylepšil.

Otázkou je, zda bude posunutí inflačního cíle (například z dvou na čtyři procenta stát za to. Fed určitě bude mít větší prostor na boj s problémovou ekonomikou. Centrální banka stanovuje svou úvěrovou sazbu na úrovni, která odráží odpovídající "reálnou" úrokovou sazbu plus inflaci. V případě, že reálná sazba bude 3 % a inflace 2 %, úvěrová sazba bude 5 %. Když pak zvýší Fed inflační cíl na 4 %, při stejných ekonomických podmínkách se zvedne úvěrová sazba na 7 %. A čím vyšší je nominální sazba, tím má Fed větší prostor v případě recese a nebude se muset uchylovat k experimentům, jako je kvantitativní uvolňování.

Podobný krok ale může mít ještě jeden zajímavý důsledek. Ukázalo by se, že 2% inflační cíl není tak důležitý, jak se dnes centrální banky snaží trhu namluvit.Namísto dvou procent to klidně mohou být procenta tři. A najednou je jasné, že je celá politika centrálních bank spíše o improvizaci než o vědě.

Investorský magazín: Zajištění kurzu koruny, peníze ze spořicích dluhopisů a varovný signál z amerického akciového trhuInvestorský magazín: Zajištění kurzu koruny, peníze ze spořicích dluhopisů a varovný signál z amerického akciového trhu

V aktuálním dílu Investorského magazínu se dozvíte, jak si zajistit kurz koruny před ukončením intervenčního režimu ČNB, která drží korunu podhodnocenou na(d) 27 EUR/CZK. Také dostanete tip, jak naložit s penězi z vládních spořicích dluhopisů, a na závěr se dozvíte o varovném signálu, který vysílá dvojice amerických akciových indexů. Samozřejmostí je výhled toho nejpodstatnějšího, co bude ovlivňovat obchodování v novém obchodním týdnu. 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.01.2021Proč nám tohle profesoři ekonomie tají? Patria (Patria Finance)
30.10.2020Co nám vláda tají??? MUDr. Jan Hnízdil ()
30.10.2015Čeho se nejvíce bojí centrální bankéři? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688