Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  03.09.2016 00:36:37

2. září: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pátek mírně stouply. Překvapivě slabé údaje z trhu práce ve Spojených státech naznačily, že by americká centrální banka nemusela spěchat se zvyšováním úrokových sazeb. K růstu akciového trhu velkou měrou přispěly energetické společnosti, které těžily z vyšších cen ropy.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v pátek připsal 0,39 % a uzavřel na 18 491,96 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,42 % na 2 179,98 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,43 % na 5 249,90 bodu. Posílily akcie ve všech deseti hlavních odvětvích v čele se sektory energetiky, síťových společností a základních materiálů, jen mírně v plusu zakončily páteční seanci akcie z odvětví cyklického spotřebního zboží nebo technologií. Index volatility spadl v pátek o 11,13 % na 11,98 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA narostl o více než tři bazické body na 1,6024 %.

S&P 500 (2. září 2016)
S&P 500 (2. září 2016)

Americké ministerstvo práce oznámilo, že tamní ekonomika v srpnu vytvořila zhruba 151 000 pracovních míst. Analytici předpokládali, že vznikne ještě asi o 30 000 míst více. Místopředseda Rady guvernérů Fedu Stanley Fischer minulý týden upozornil, že zpráva o srpnovém vývoji trhu práce bude důležitým faktorem při rozhodování o zvýšení úroků.

Podle údajů ze služby CME FedWatch obchodníci snížili pravděpodobnost zářijového zvýšení úrokových sazeb v USA na 21 % ze čtvrtečních 24 %. Pravděpodobnost prosincového zvýšení naopak podle CME FedWatch stoupla na 55,2 % z 53,6 %.

Nižší úrokové sazby obvykle tlačí akciový trh vzhůru, protože zajišťují firmám levnější půjčky a zároveň zvyšují atraktivitu akcií ve srovnání s jinými investicemi, například s dluhopisy.

Za celý týden Dow vzrostl o 0,5 procenta, S&P 500 si připsal rovněž 0,5 % a Nasdaq stoupl o 0,6 %.

S&P 500 (týden do 2. září 2016)
S&P 500 (týden do 2. září 2016)

Na devizovém trhu dolar v reakci na údaje o trhu práce nejprve oslabil, později však ztráty smazal a zamířil vzhůru. Investoři totiž dospěli k závěru, že je stále pravděpodobné, že Fed přikročí ke zvýšení úrokových sazeb ještě v letošním roce. Zvýšení úroků v USA by podpořilo atraktivitu americké měny.

"Údaje o počtu pracovních míst nejsou až tak slabé, aby bylo nutné měnit názor na další postup Fedu," řekl agentuře Reuters analytik z Brown Brothers Harriman Marc Chandler.

V závěru obchodování v New Yorku vykazoval dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, nárůst o 0,2 % na 95,667 bodu. Během dne přitom sestoupil až na 95,189 bodu, nejníže od minulého pátku. Euro vůči dolaru odepisovalo zhruba 0,4 % na 1,1157 USD.

Světové ceny ropy v pátek výrazně rostly, převážně v reakci na překvapivě slabá čísla o tvorbě pracovních míst ve Spojených státech. Kvůli nim klesala hodnota dolaru, což se odráží mimo jiné v růstu cen komodit. Cenám ropy ale částečně pomohl k růstu i komentář ruského prezidenta Vladimira Putina k dohodě o možném zmrazení těžby.

Slabší dolar zlevňuje ropu pro držitele jiných měn. Jejich zájem o ropu se tak obvykle zvýší, což tlačí cenu vzhůru.

Putin agentuře Bloomberg řekl, že doufá v dohodu předních světových těžařů na zmrazení produkce ropy. Správné by podle něj také bylo, kdyby se do dohody podařilo zapojit rovněž Írán, avšak s ohledem na to, že jeho těžba je ještě ovlivněna mnohaletými sankcemi.

Ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) by měli jednat o možnosti zmrazení těžby na neoficiální schůzce na energetické konferenci koncem září v Alžírsku.

Hlavní páteční události na amerických trzích

  • Americká ekonomika nenaplnila očekávání, když v srpnu vytvořila mimo zemědělství pouze 151 tisíc pracovních míst. Po červencových 275 tisících (revidováno z původního odhadu 255 tisíc) trh očekával přírůstek dalších 180 tisíc. Míra nezaměstnanosti v srpnu zůstala na červencové hodnotě 4,9 %, ačkoli trh očekával mírné snížení na 4,8 %. Podle všeho to znamená, že centrální banka přistoupí k očekávanému zvýšení úrokových sazeb nejdříve v prosinci.
  • Americká společnost Yum! Brands prodá podíl v čínské divizi Yum! China za 460 milionů USD investičnímu fondu Primavera Capital a čínské Ant Financial Services Group, dceřiné firmě společnosti Alibaba Group.
  • Americký dolar v reakci na páteční statistiku o srpnovém vývoji nezaměstnanosti v USA oslabil. Zpráva snížila pravděpodobnost, že by americká centrální banka (Fed) zvýšila úroky již na svém zasedání tento měsíc. Později se však dolaru podařilo ztráty smazat, protože investoři změnili názor a začali se přiklánět spíše k takové interpretaci dat, že úroky se v USA i tak zvýší ještě v letošním roce.
  • Schodek zahraničního obchodu Spojených států se v červenci po třech měsících růstu snížil o 11,6 % na 39,5 miliardy USD. Vývoz se ale zotavil a byl nejvyšší za posledních deset měsíců. Zpráva, kterou v pátek zveřejnilo tamní ministerstvo obchodu, je další známkou, že tempo růstu americké ekonomiky se ve třetím čtvrtletí zlepšuje.
  • Irská vláda podá k soudu EU odvolání proti rozhodnutí Evropské komise ohledně údajného daňového zvýhodňování americké technologické společnosti Apple.Koaliční vláda se ve prospěch odvolání rozhodla na své páteční schůzce.
  • AbbVie — farmaceutického výrobce začala pokrývat investiční firma Raymond James s hodnocením "outperform" z důvodu podhodnocení potenciálu léku Humira, jejž má AbbVie v portfoliu.
  • McDonald's — řetězec restaurací rychlého občerstvení prodává své pobočky v Číně a Hongkongu; mezi zájemci o jejich převzetí jsou například firmy private equity Carlyle a TPG, z nichž každá za tím účelem vytvořila vlastní konsorcium.
  • Alphabet — internetová chobotnice Google, jež je hlavním zdrojem příjmů Alphabetu, se podle agentury Reuters vzdala plánu na výrobu chytrého telefonu s vyměnitelnými součástmi, které by se skládaly dohromady jako stavebnice.
  • Harley-Davidson — výrobce proslulých motocyklů zruší asi 200 pracovních míst v očekávání slabší poptávky ve zbytku letošního roku.
  • Hewlett Packard Enterprise — počítačová firma hledá kupce pro svoji softwarovou divizi, píše Wall Street Journal. Očekává se transakce o objemu zhruba 10 miliard dolarů.

Výsledková sezóna

  • Broadcom — výrobce čipů vydělal v 2Q 2,89 dolaru upraveného zisku na akcii, což je o 12 centů více, než trh očekával. Také tržby překonaly odhady; firma také navýšila svůj odhad hospodaření za současný kvartál. Firma to oznámila ve čtvrtek po uzavření trhu.
  • Gap — výrobce módního oblečení oznámil tříprocentní pokles objemu prodejů v obchodech otevřených alespoň rok; analytici očekávali pokles pouze o 1,9 procenta. Prodeje značky Banana Republic se propadly dokonce o 10 procent.
Které akcie shortuje nejvýkonnější hedgeový fond roku 2015?

Které akcie shortuje nejvýkonnější hedgeový fond roku 2015?

Dividendy jsou nadále v kurzu a jsou považovány za jeden z taháků pro investory, kteří chtějí každý rok realizovat nějaký, mnohdy celkem zajímavý výnos. Některé společnosti však tuto situaci využívají spíše ke zvýšení své hodnoty, což pro investory nemusí být žádné terno.

Trump prezidentem: Jak by vypadala Amerika a zbytek světa?

Trump prezidentem: Jak by vypadala Amerika a zbytek světa?

Favoritem není, odepisovat ho ale také nelze. Donald Trump rozvířil předvolební hladinu v USA populismem a konfrontační a mnohdy nekorektní rétorikou. Co by se všechno mohlo dít, kdyby v listopadových prezidentských volbách překvapivě uspěl?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688