Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.09.2016 10:19:07

Je načase, aby fiskální politiku nastavovali odborníci

Během Velké recese byly centrální banky ve svých pokusech o oživení ekonomiky agresivní a zároveň kreativní. Přál bych si však, aby jejich agresivita byla ještě větší, protože někdy reagovaly kvůli strachu z inflace příliš pomalu a měly tendenci vidět oživení za každým rohem. Jejich celková strategie šla ale správným směrem. Bohužel monetární politika nebyla nástrojem, který by sám o sobě ekonomice poskytl pomoc, jakou potřebovala. Bylo zapotřebí i politiky fiskální.

Před Velkou recesí jsem byl tak trochu naivní. Nikdy bych nevěřil, že politika bude mít přednost před zájmy milionů lidí. Republikáni se ale snažili jen o to, aby Obava nebyl během své vlády úspěšný v žádné významné oblasti. Ano, na počátku recese došlo k pokusu o stimulaci, ale pouze velmi váhavému a špatně zacílenému. Skutečná pomoc ze strany fiskální politiky tak nikdy nepřišla. Namísto toho Kongres celou situaci ještě zhoršil poté, co byl prosazen posun směrem k fiskálnímu utahování.

Fiskální politika je příliš důležitá na to, aby byla předmětem politických tahanic. Až se opět dostaví hluboká recese, musíme zajistit, aby tato politika představovala efektivní nástroj boje s ní. Nemůžeme se spoléhat pouze na politiku monetární. Pokud politici nejsou schopni toto zajistit, je načase vytvořit nezávislou instituci, která bude fungovat podobně jako centrální banka, ale na starost bude mít právě fiskální politiku. Jak by měla vypadat?

Cílem nezávisle nastavené fiskální politiky by byla proticyklická stabilizace ekonomiky. Během útlumu by tak docházelo ke zvýšení vládních výdajů, a to například na základě předem připraveného seznamu investic do infrastruktury. Fiskální instituce by také měla mít pravomoc přechodně měnit míru zdanění či podporu v nezaměstnanosti. Muselo by ale jít o přechodné nástroje, aby nedocházelo k dlouhodobým změnám vlivu vlády na celou ekonomiku. Každá stimulační aktivita by pak musela být splacena během 10 – 15 let, aby nedošlo ke změně dlouhodobého rozpočtového výhledu.

Dosažení takové dlouhodobé rozpočtové neutrality by znamenalo zvýšení daní v době, kdy se ekonomice vede dobře. Takový krok by byl kritizován s tím, že poškozuje ekonomiku, ovšem proticyklická politika funguje přesně tímto způsobem. Brzdí ekonomiku během boomu a podporuje ji během útlumu. Jinak řečeno, zvyšuje dluhy ve špatných časech a pak je splácí během časů dobrých.

Nezávislá fiskální instituce by měla pravidelně probírat ekonomickou situaci se zástupci Fedu, monetární politika by měla být s tou fiskální úzce koordinována namísto toho, aby byly v rozporu. Taková koordinace by celkově byla mnohem efektivnější než nekoordinované nastavení monetární a fiskální politiky. V současné situaci je takový systém nereálný. Je ale důležité, abychom si začali uvědomovat významnost fiskální politiky během recesí. Jinak se sami zbavíme nejdůležitějšího nástroje v boji proti ekonomickému propadu.

Autorem je ekonom Mark Thoma.

Zdroj: Fiscal Times

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688