Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.09.2016 09:13:37

Rozbřesk – Srpnová data z amerického trhu práce jako brána pro zářijový růst sazeb Fedu

Už už to vypadalo, že misky makroekonomických vah se začínají přiklánět růstu amerických sazeb na zářijovém zasedání Fedu. Včera ale dorazilo jedno velmi slabé a navíc i velmi důležité číslo. Byl jím předstihový index podnikatelské nálady v americkém průmyslu - ten nejenže propadl pod kritickou hodnotu 50ti bodů, jež odděluje expanzi od kontrakce, ale navíc se i zhoršil v důležitých dílčích složkách jako jsou nové objednávky či zaměstnanost.

Kritická otázka tedy zní: dovolí si tedy americká centrální banka zvýšit úrokové sazby, když podnikatelská nálada v průmyslu spadla pod 50 bodů? Připomeňme, že loni v prosinci si to Fed troufnul. Tehdy byl ISM v průmyslu dokonce na úrovni 48,4 bodu, což je ještě o jeden bod níže než dnes. Fed však po devíti měsících nevstupuje do úplně stejné řeky - jednak za sebou má negativní zkušenost z první poloviny letošního roku, kdy americká ekonomika viditelně (po růstu úroků a posílení USD) zpomalila, a jednak loni před sebou neměl prezidentské volby.

Nicméně nehledě na konjunkturální důležitost indexu ISM je třeba si uvědomit, že jde pouze o “měkký” makroekonomický ukazatel, který navíc pokrývá něco okolo jedné desetiny výkonu americké ekonomiky. Pro Fed zůstává alfou a omegou zaměstnanost v celé ekonomice, což činí dnes odpoledne zveřejněné oficiální statistiky z amerického trhu práce extrémně důležitým reportem. Data za srpen, konkrétně pak růst mezd, míra nezaměstnanosti a především hlavní údaj v podobě tvorbě nových pracovních míst zřejmě rozhodnou o tom, zda úrokové sazby Fedu půjdou vzhůru v září či nikoliv.

A jak silný byl měl srpnový přírůstek nových pracovních míst být, aby se Fed v září ke zvýšení sazeb rozhoupal? Pomineme-li možné revize, tak přírůstek na úrovni tržního konsensu (a našeho odhadu) v blízkosti 180-ti tisíc nových pracovních míst by znamenal jasnou zelenou pro září. Dokonce pokud by růst nových míst byl nad hranicí 120 tisíc, naplňovalo by takové číslo definici Fedu o přibližování se plné zaměstnanosti a září by stále bylo velmi silně ve hře. Pokud by však srpnový růst zaměstnanosti byl nižší než 120 tisíc, tak trhy na Fed a září mohou zřejmě v klidu zapomenout.

Forex

Zlotý s korunou včera ignorovaly výsledky srpnových podnikatelských nálad v průmyslu. Zlotý se i přes lepší než očekávané číslo ocitl opět pod mírným tlakem a koruna se vrátila do blízkosti kurzového závazku ČNB. Slabší čísla z USA v podobě indexu ISM nakonec asi zlotému pomohla se smazáním části oslabení, ale udržitelnost pozdních zisků se ukáže až dnes.

V regionu je přitom v centru pozornosti zejména zveřejnění detailů českého HDP za druhé čtvrtletí. Růst byl patrně tažen zejména domácí spotřebou. Hlavní událostí dne nicméně jsou údaje o počtu nových pracovních míst v USA. Vysokou citlivost lze očekávat zejména v případě zlotého. Pokud se potvrdí naše a tržní očekávání (cca 180 - 190 tis. pracovních míst), tak lze čekat jeho negativní reakci.

EUR/USD

Slabý výsledek podnikatelské nálady v americkém průmyslu zaskočil nás i trhy a zastavil zisky amerického dolaru. Měnový pár se vrátil do okolí 1,12 EUR/USD.

Číslem dnešního dne budou payrolls. Pokud skončí podle našich odhadů poblíž 190 tisíc, měla by to být pro dolar dobrá zpráva a mohl by se svést na vlně rostoucích sázek na zářijový růst sazeb Fedu.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688