Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  31.08.2016 23:34:37

31. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy v úvodu středeční obchodní seance zamířily do mínusu ve světle levnější ropy a v očekávání dat z amerického trhu práce za srpen. Nakonec ale indexy většinu ztrát smazaly a zakončily nedaleko denních maxim. Širší index S&P 500 vykázal poprvé od února pokles i za celý měsíc.

Index Dow ve středu oslabil o 0,29 % na 18 400,88 bodu a srpen zakončil o zhruba 0,2 % níže, S&P 500 ztratil 0,24 % na 2 170,95 bodu a Nasdaq Composite odepsal 0,19 % na 5 213,22 bodu a jako jediný za celý srpen udržel mírný růst. V plusu se ve středu udržely sektory necyklického spotřebního zboží, financí a síťových služeb, největší poklesy zaznamenala odvětví energetiky a základních materiálů. Index volatility VIX stoupl o 2,29 % na 13,42 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o necelý bazický bod na 1,5732 %.

S&P 500 (31. srpna 2016)
S&P 500 (31. srpna 2016)

"Data z ekonomiky nebyla ve středu příliš významná, a tak se obchodovalo hodně na základě toho, že nečekaně vzrostly zásoby ropy v USA," uvedla Kim Forrestová z Fort Pitt Capital. "Hodně investorů s obavami vyhlíží přicházející září."

Cena americké ropy se ve středu snížila o více než tři procenta a poprvé za 12 dnů klesla pod 45 dolarů za barel. Způsobila to zpráva o nečekaně vyšší tvorbě zásob v USA. Dílčí index S&P energetických společností ztratil 1,4 %, což byl nejhlubší pokles za tři týdny. O více než procento oslabily akcie firem ExxonMobil a Chevron, napsala agentura Reuters.

Investoři nyní čekají na důležitou páteční zprávu o vývoji nezaměstnanosti v USA, která by mohla naznačit načasování dalšího zvýšení úroků v USA. Ekonomy povzbudila středeční zpráva ze soukromého sektoru, která ukázala, že počet nových pracovních míst v srpnu klesl méně, než se čekalo.

Slabší dolar

Americký dolar oslabil vůči euru a ke koši šesti předních světových měn nakonec smazal předchozí zisky a uzavřel téměř beze změny. Mohly za to slabé údaje ze zpracovatelského sektoru, které zmírnily optimismus z ekonomického růstu v USA před netrpělivě očekávanou zprávou o vývoji nezaměstnanosti.

Euro k dolaru posílilo o 0,1 % na 1,1158 USD a k jenu stouplo o 0,6 % na 115,42 JPY. Dolar k jenu vzrostl o 0,5 % na 103,47 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, zůstal beze změny na 96,05 bodu.

Levnější ropa

Světové ceny ropy se snížily o zhruba tři procenta po zprávě o překvapivě silném nárůstu zásob suroviny ve Spojených státech. K poklesu cen přispěla rovněž zpráva o růstu těžby Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC)

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že se zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden zvýšily o 2,3 milionu barelů. Analytici přitom očekávali nárůst o pouhých 921 000 barelů.

Průzkum agentury Reuters ukázal, že těžba ropy v rámci kartelu OPEC v srpnu stoupla o 40 000 barelů denně a dostala se na rekordních 33,50 milionu barelů denně. Přispěl k tomu nárůst produkce v Saúdské Arábii a v dalších zemích z oblasti Perského zálivu.

Růst produkce OPEC by podle Reuters mohl posílit skepsi k možnosti obnovení rozhovorů o zmrazení těžby, které by podpořilo ceny ropy. "OPEC skutečně nechce zmrazit produkci," uvedl analytik Olivier Jakob ze společnosti Petromatrix.

Hlavní středeční události na amerických trzích

  • Podle zprávy agentury ADP vytvořil soukromý sektor ve Spojených státech v srpnu 177 tisíc pracovních míst. Očekával se přírůstek 175 tisíc. V červenci v soukromém sektoru vzniklo podle ADP 194 tisíc míst (revidováno ze 179 tisíc).
  • Podle Mohameda El-Eriana, který v současnosti pracuje jako poradce společnosti Allianz, nyní existuje 60% šance, že Fed na svém zářijovém zasedání přistoupí k dalšímu zvýšení sazeb. Tato pravděpodobnost však podle něj může vyšplhat až na 80 %, pokud páteční data z amerického trhu práce splní tři klíčové podmínky. "Pravděpodobnost (dalšího zvýšení sazeb) výrazně vzroste, pokud páteční data splní tři podmínky - více než 180 tisíc nových pracovních míst, solidní růst mezd a žádná výrazná změna v míře participace," řekl El-Erian v rozhovoru pro CNBC.
  • Kanadská ekonomika zaznamenala ve druhém čtvrtletí nejprudší pokles za posledních sedm let, respektive od světové finanční krize. Tamní statistický úřad ve středu oznámil, že se hrubý domácí produkt v ročním přepočtu propadl o 1,6 %. Ekonomiku nepříznivě zasáhl jednak pokles vývozu, jednak výpadek v těžbě ropy, který způsobily rozsáhlé lesní požáry.
  • Rozjednané prodeje domů v USA v červenci vzrostly meziměsíčně o 1,3 %, ačkoli se očekával mírnější nárůst o 0,7 %. Meziročně prodeje klesly o 2,2 % navzdory očekávanému růstu o 2,2 %. Červnový údaj byl revidován na 0,8% meziměsíční pokles po původně hlášeném 0,2% růstu. Meziroční ukazatel za červen byl rovněž revidován níže, a to na 0,7% pokles z původně hlášeného 0,3% růstu.
  • Rakouský vicekancléř a ministr hospodářství Reinhold Mitterlehner ve středu vyzval k zastavení rozhovorů o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Postavil se tak na stranu Francie, která hodlá v září o přerušení jednání požádat Evropskou komisi. Plánovaná dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě.
  • Americká internetová společnost Google se chystá ve Spojených státech rozšířit svůj program pro sdílení vozidel. S odvoláním na nejmenovaný zdroj to napsal americký list The Wall Street Journal. Google, který je součástí konglomerátu Alphabet, by tak vstoupil na silně rostoucí, avšak tvrdě konkurenční trh s takovou službou. Na něm teď hraje prim jeho někdejší spojenec Uber a konkurenční služba Lyft.
  • Index nákupních manažerů pro oblast Chicaga v srpnu klesl na 51,5 bodu z předchozích 55,8 bodu.
  • Americký dolar se ve středu vyšplhal až na třítýdenní maximum vůči koši ostatních předních měn. Podpořily ho příznivé údaje o srpnové tvorbě pracovních míst v soukromém sektoru Spojených států. Později však o své zisky přišel kvůli slabým údajům ze zpracovatelského sektoru.
  • Americký antimonopolní úřad podal žalobu na Deere & Co. kvůli akvizici aktiv od firmy Monsanto.
  • USA a Kuba obnovují pravidelné letecké spojení.

Výsledková sezóna

Historická ponaučení pro investory aneb Neblázněte na vrcholu ani na dně trhu

Historická ponaučení pro investory aneb Neblázněte na vrcholu ani na dně trhu

Každý zkušený investor by měl vědět, že historické výnosy nejsou zárukou dobrých výsledků v budoucnu. To ale neznamená, že bychom se z historie nemohli ponaučit. Lekcí již nabídla nepřeberně.

Konec tržní párty pod taktovkou centrálních bank? Nikdo to ještě nikdy nezažil, varuje muž dohlížející na více než 100 miliard USD

Konec tržní párty pod taktovkou centrálních bank? Nikdo to ještě nikdy nezažil, varuje muž dohlížející na více než 100 miliard USD

Podobně jako řada jiných investorů, také ATP, velký dánský penzijní fond vedený Carstenem Stendevadem, sleduje s obavami klesající výnosy na světových dluhopisových trzích. Varuje ale především před opět velice vysokou mírou korelace napříč aktivy. "Nikdo neví, co se stane, až centrální banky přestanou lít na trhy peníze. Nikdo to nikdy nezažil a nevyzkoušel," upozorňuje Stendevad.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688