6 mýtů o svítidlech do bytu

REKLAMA       Jiřina Kavková, 31.8.2016
Pořizujete si nová svítidla do bytu a chcete se přesvědčit, že mýty, která o nich kolují, nejsou pravdivé? Přinášíme vám šest častých mýtů o světlech, které se však na pravdě nezakládají ani trochu.

Nepravdivé mýty o světlech

1. V chodbě je lepší používat slabší osvětlení

Člověk se v bytě pohybuje mezi jednotlivými místnostmi několikrát denně. Pokaždé, když přejde z jedné místnosti do druhé, jeho oči se musí přizpůsobit změněné intenzitě světla.

Toto přizpůsobování se není pro oči z dlouhodobého hlediska ideální, je proto dobré opatřit chodbu a předsíň stejným nebo podobným světelným zdrojem , jako ostatní místnosti.

2. Centrální osvětlení postačí

Dojem, že pro pokrytí celé místnosti postačí jedno centrální stropní svítidlo, je již dávno neplatný. Trendem posledních let je doplnit takové světlo o další svítidla, která pokryjí temné kouty nebo specifická místa v pokoji, která vyžadují od světla jinou funkčnost.

3. Úsporné a LED žárovky pořád blikají

Pořídíte-li si nekvalitní žárovku za pár korun, pak opravdu může blikat. Kvalitní úsporné LED žárovky však mají elektroniku s takovými parametry, že neblikají (flickering) . Blikání LED světelných zdrojů je pouhým okem neviditelné, ale můžete jej zjistit třeba na displeji mobilního telefonu, když jej v režimu fotoaparát přiblížíte k led svítidlu. Pokud jsou na displeji telefonu pruhy, LED zdroj bliká a je to nezdravé pro oči.

4. Na barvě světla nezáleží

Naopak, teplé světlo se hodí do místností, ve kterých relaxujeme nebo odpočíváme. Zářivější světlo zase využijeme tam, kde chceme být stimulováni k nějaké aktivitě, např. v pracovně nebo posilovací místnosti.

5. Koupí levného svítidla ušetříme

Může se stát, že při koupi levného svítidla budete mít štěstí na kvalitní kus, avšak realita bývá spíše opačná. To, že při koupi ušetříte pár korun, vám sice může udělat krátkodobě radost, ale z dlouhodobého hlediska se vám tato počáteční investice může velmi prodražit.

Levná a nekvalitní svítidla totiž často spotřebují mnohem více energie, než jejich kvalitnější kolegové.

6. Na podání barev nezáleží

Naopak, pokud bude mít LED svítidlo index podání barev Ra nižší než 80, tak sice může při dostatečném výkonu svítidla vzniknout pocit dostatku světla, ale vše, co bude nasvíceno stejně špatně uvidíte, barvy nebudou věrné a kontury nasvícených předmětů nebo objektů budou špatně rozeznatelné.

Zajímáte se o světla? Podívejte se na blog expertů na kvalitní svítidla.

Meta popisek:

6  častých mýtů o svítidlech do bytu

Pořizujete si nová svítidla do bytu a chcete se přesvědčit, že mýty, která o nich kolují, nejsou pravdivé? Přečtěte si šest mýtů, které se o svítidlech šíří.

Led žárovky, kvalitní svítidla, mýty o svítidlech, světelný zdroj, centrální osvětlení, levná svítidla



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry