Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  31.08.2016 00:00:19

30. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy v úterý obnovily mírný pokles. Oslabily je ztráty akcií technologického gigantu Apple po verdiktu Evropské komise, podle něhož má firma doplatit Irsku miliardy eur na daních. Pokles tlumily akcie bank, které byly dále podporovány vyhlídkami na brzké zvýšení úrokových sazeb. Ceny ropy klesaly, posiloval dolar a Warren Buffett oslavil 86. narozeniny.

Index Dow oslabil o 0,26 % na 18 454,30 bodu, širší index S&P 500 klesl o 0,20 % na 2 176,12 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,18 % na 5 222,99 bodu. V plusu se udrželo jen zmíněné odvětví financí, téměř procento naopak odepsaly sektory základních materiálů a síťových služeb. Index volatility VIX stoupl o 1,39 % na 13,12 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o necelý jeden bazický bod na 1,5663 %.

S&P 500 (30. srpna 2016)
S&P 500 (30. srpna 2016)

Akcie Applu ztratily 0,77 %, což oslabilo technologický podindex S&P 500. Brusel firmě nařídil, aby Irsku vrátila na údajných daňových nedoplatcích 13 miliard eur plus úroky, Dublin a Apple proti tomu ale podávají odvolání.

Investoři se nadále zaměřují na vyhlídky vývoje úrokových sazeb. Šéfka americké centrální banky Janet Yellenová v pátek uvedla, že důvody pro zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech v posledních měsících zesílily, a brzké zvýšení úroků naznačili i někteří další činitelé Fedu.

Akcie bank Wells Fargo, Bank od America, JPMorgan a Citigroup posílily o zhruba jedno procento. Index finančního sektoru je nejvýše od poloviny prosince, kdy Fed zvýšil základní sazbu poprvé za téměř deset let. Investoři s ohledem na sazby budou pozorně sledovat nadcházející údaje o srpnovém vývoji amerického trhu práce.

Americký dolar na devizovém trhu pokračoval v růstu a ke koši šesti měn stoupl nejvýše za tři týdny. Investoři čekají na důležité údaje o vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech, které by mohly naznačit, kdy Fed zvýší úrokové sazby.

Dolar vůči euru ke konci obchodování vzrostl o 0,4 % na 1,1144 USD a k jenu stoupl o 1,1 % na 103,13 JPY, nejvýše za poslední měsíc. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, vystoupil během dne až na 96,143 bodu a uzavřel se ziskem 0,5 procenta na 96,06 bodu.

Světové ceny ropy v úterý pokračovaly v mírném poklesu. Ropný trh nadále oslabuje silný růst hodnoty dolaru. Silnější dolar zdražuje investorům v jiných měnách nákupy ropy a dalších komodit obchodovaných v americké měně.

V hlubších ztrátách ropě brání hrozba příchodu tropické bouře do Mexického zálivu, kvůli níž tamní těžaři pozastavují produkci. Těžaři v americké části Mexického zálivu přerušili v úterý produkci odpovídající více než 168 000 barelům ropy a desítkám milionů krychlových metrů zemního plynu denně. Do oblasti se blíží tlaková níže, která by měla přerůst v tropickou bouři, uvedla agentura Reuters.

Hlavní úterní události na amerických trzích

  • Irsko v minulých letech poskytlo americké společnosti Apple neoprávněné daňové výhody až 13 miliard eur. Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová v úterý uvedla, že výrobce mobilních telefonů iPhone platil řadu let výrazně nižší daně než jiné firmy. Evropská pravidla ale poskytování daňových výhod vybraným firmám neumožňují, Irsko tak má podle Evropské komise neoprávněnou podporu vymoci zpět i s úroky. Irsko i Apple chystají odvolání.
  • Úterní zásah Evropské komise proti americkému technologickému gigantu Apple může poškodit zahraniční investice v Evropské unii, varovalo v úterý americké ministerstvo financí. Šéf Applu Tim Cook k rozhodnutí Bruselu, podle něhož Irsko v minulých letech poskytlo firmě neoprávněné daňové výhody ve výši až 13 miliard eur, řekl, že může ohrozit v Evropě pracovní místa.
  • Spojené státy nadále hodlají dosáhnout dohody o volném obchodu s Evropskou unií do konce letošního roku. Uvedl to podle agentury Reuters Bílý dům. Zástupci Evropské komise již dříve odmítli nedělní prohlášení německého vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriela, podle kterého jednání o dohodě v podstatě zkrachovala.
  • Francouzská vláda v září požádá Evropskou komisi, aby zastavila jednání o rozsáhlé dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy. V úterý to prohlásil státní tajemník pro zahraniční obchod na francouzském ministerstvu zahraničí Matthias Fekl. Vyjednávání podle něj již nemá politickou podporu Francie.
  • Tempo jednání o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy je po třech letech rozhovorů nadále nejasné a oběma stranám zbývá práce při dojednávání standardů a postupů. V úterý to podle agentury Reuters prohlásil šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Jeho vládní kolega, německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel v úterý uvedl, že rozhovory o rozsáhlé obchodní dohodě ukončila neochota Američanů přistoupit na kompromis.
  • Evropská unie a Spojené státy chystané dohody o volném obchodu nakonec dosáhnou, jednání ale potrvá déle, než se zpočátku čekalo. V úterý to řekl italský ministr hospodářského rozvoje Carlo Calenda. Rozhovory o takzvaném Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) vedou Evropané s Američany zhruba tři roky.
  • Jednání o dohodě o volném obchodu mezi USA a Evropskou unií pokračují, uvedlo v úterý české ministerstvo zahraničí. O tom, zda mohou být uzavřena do konce letošního roku, se podle úřadu rozhodne v září. Šanci, že vyjednávacím týmům se podaří dokončit smlouvu, která má odstranit obchodní bariéry mezi Spojenými státy a Evropskou unií, v posledních dnech zpochybnily politické špičky Francie i Německa. Představitelé obou vyjednávacích týmů tvrdí, že jednání pokračují.
  • V americkém Texasu minulý týden explodoval nákladní automobil převážející nafukovače airbagů a chemikálie japonské společnosti Takata. Při výbuchu zemřela jedna žena a další čtyři osoby utrpěly zranění. Informovala o tom firma Takata, která se již delší dobu potýká s problémy kvůli úmrtím zaviněným jejími nafukovači airbagů. Potíže s nafukovači si vyžádaly rozsáhlé svolávání aut do servisů.
  • Williams Capital zvýšila cílovou cenu akcií Pinnacle West Capital Corporation na 79 ze 75,40 USD.
  • RW Baird zvýšila doporučení na akcie McDonald's na "outperform" z "neutral".
  • Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v srpnu předčila očekávání a její index vzrostl na 101,1 bodu z 97,3 bodu v červenci, očekával se přitom pokles na 97 bodů. Sdělila to v úterý ve své měsíční zprávě soukromá organizace Conference Board.
  • Ceny domů ve Spojených státech v červnu podle indexu S&P/Case-Shiller, který sleduje ceny nemovitostí ve dvaceti velkých amerických městech, meziročně vzrostly o 5,4 %. Výsledek odpovídá odhadům. Květnový růst byl revidován z 5,2 % na 5,3 %. Meziměsíčně ceny domů ve dvaceti největších městech USA klesly o 0,07 %, čekalo se -0,10 % (květen: -0,07 %).
  • Čistý zisk amerických bank a dalších finančních institucí ve druhém čtvrtletí vzrostl o 1,4 % na rekordních 43,6 miliardy USD. Zhruba 60 % bank se zisk zvýšil. Počet ztrátových bank byl nejnižší za 18 let. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnila Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).
  • Průzkumníci v loňském roce objevili jen 2,7 miliardy barelů nových zásob konvenční ropy, což je nejnižší údaj od roku 1947. Údaj za loňský rok rovněž představuje pouhou desetinu průměru od roku 1960. A letošní objevy budou zřejmě ještě nižší než loni, což vyvolává obavu, jak budou ropné firmy schopné uspokojit budoucí poptávku. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na údaje konzultační společnosti Wood Mackenzie.
  • Americký konglomerát General Electric v úterý jmenoval novým šéfem své finanční větve GE Capital Richarda Laxera. Skupina od loňska velikost GE Capital výrazně omezuje, aby se vrátila ke svým průmyslovým kořenům. Letos v rámci tohoto úsilí prodala na burze nadpoloviční podíl akcií české banky GE Money Bank.

Výsledková sezóna

Krizové rány zarůstají a ekonomika naznačuje sílu. Nebezpečnější stav aby investor pohledal

Krizové rány zarůstají a ekonomika naznačuje sílu. Nebezpečnější stav aby investor pohledal

Vzpomenete si ještě někdy na rok 2007? Americká ekonomika jela na vítězné vlně, finanční inženýrství udělalo z rizikových aktiv bezpečné přístavy a strategie "kup a drž" byla jediná vítězná. Pak ale přišel rok 2008 a investoři dostali tvrdou lekci. Od té doby (nejen) americké hospodářství urazilo velký kus cesty. Pár grafů objasní, o čem je řeč a proč má smysl zachovávat chladnou hlavu.

Varovný signál: S americkou akciovou rally není něco v pořádku

Varovný signál: S americkou akciovou rally není něco v pořádku

Investoři se sice v průběhu posledních týdnů opakovaně mohli radovat z nových historických rekordů na amerických akciových trzích, ale má to jeden háček. A docela velký, když uvážíme, jak málo je mu věnováno pozornosti. Odhalit jej pomůže takzvaná Dowova teorie.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688