Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.08.2016 10:11:28

Rozbřesk – Jak pravděpodobný je zářijový růst sazeb?


Janet Yellenová v Jackson Hole nenechala nikoho na pochybách. Zářijový růst sazeb je velice vážně ve hře. Podle jejích slov se přes pomalejší růst ekonomiky stále vylepšuje trh práce, a to je hlavní argument pro další růst sazeb. V podobném duchu se v uplynulých týdnech vyjádřili i její nejbližší spolupracovníci uvnitř Fedu - Wiliams ze San Francisca i Dudley z New Yorku. V pátek navíc vyslal jestřábí signál i druhý muž Fedu - viceprezident Stanley Fischer. V rozhovoru pro stanici CNBC připustil, že sazby mohou růst již v září a mohou klidně do konce tohoto roku vzrůst vícekrát. Vše záleží jen na příchozích datech…

Co tedy čekat? Dvojitý růst sazeb do konce roku považujeme stále spíš za sci-fi scénář, nicméně pravděpodobnost růstu sazeb v září podle nás není vůbec nízká. Rozhodnou především čísla v tomto týdnu, kdy se dozvíme, jak se v srpnu dařilo americkému trhu práce a jak se drží nálada mezi podnikateli. Počítáme s tím, že nálada v americkém průmyslu se lehce zlepšila (52,8 bodu, nad konsensem trhu) a přírůstek pracovních míst sice zpomalí, ale i tak dosáhne pěkných 190 tisíc. To by po jestřábí komunikační kampani Fedu mohlo stačit k tomu, aby nakonec zvýšil v sazby již v září. Tomuto scénáři dáváme pravděpodobnost 60 % (v trzích je cca ze 40 %).

Jak na to mohou reagovat trhy? Krátký konec americké křivky a s ním i dolar může jít ještě vzhůru. Prostor ale není pravděpodobně velký. Trhy jsou již na rozdíl od začátku letošního roku poučené a nevěří, že Fed bude při zvyšování sazeb příliš agresivní. Přehodnocení krátkodobé trajektorie amerických sazeb by proto nemuselo vést k výraznějšímu navýšení sázek na jejich růst v horizontu následujících dvou let. I proto jsou možná zatím relativně v klidu rozvíjející se trhy a riziková aktiva obecně, kterým strach z Fedu dokázal v zimě pěkně zatopit. Kondice řady rozvíjejících se trhů má přitom k ideálu stále daleko. Zejména pohled do střev čínské ekonomiky není vůbec pěkný - celkové zadlužení se za poslední rok vyšplhalo ke 300% HDP.

Forex

Dolar v pátek ocenil vystoupení šéfky Fedu Yellenové a celkově jestřábí vyznění setkání v Jackson Hole a pár EUR/USD se propadl k hladině 1,12.

Tento týden trhy sledují zejména data z USA. V centru pozornosti budou především data z trhu práce (ADP ve středu, payrolls v pátek), nicméně důležité budou i výsledky indexů ISM (čtvrtek). Celkově vzato očekáváme, že čísla dopadnou dobře a podpoří očekávání růstu sazeb již na zářijovém zasedání FOMC (20. - 21.9.). A to by se mělo dolaru líbit.

Jestřábí vyznění konference v Jackson Hole se zlotému a forintu příliš nelíbilo, a proto v pátek odpoledne měly obě měny tendenci oslaboval. Ztráty však nebyly zásadní ani v jednom případě a forint dokonce za celý den posílil. Předchozí ztráty nerozšířil ani zlotý, ačkoliv přišlo i varování agentury Moody’s směrem k Polsku kvůli jeho neshodám s Evropskou komisí.

Nadcházející týden bude ve znamení dat z USA. Dominovat budou především čísla z trhu práce, která dle našich odhadů dopadnou velmi slušně a mohou tak dále zvýšit pravděpodobnost růstu oficiálních sazeb v USA, což by se regionálním měnám nemělo líbit. V regionu bude zajímavé sledovat výsledky podnikatelských nálad za srpen (čtvrtek).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688