Tipy a triky pro správné praní: aby vaše oblečení vypadalo stále jako nové

TNBiz, 29.8.2016

Aby bílá zůstala bílá

Má vaše bílé oblečení tendenci měnit barvu do šeda? Bílé prádlo perte ve speciálních prostředcích, které obsahují bělidla. Dávejte pozor na aviváž, oblečení po ní více šedne a ztrácí svoji pružnost. Aviváž není vůbec vhodná na spodní prádlo.

Zkuste jeden z těchto osvědčených způsobů, jak udržet prádlo zářivě bílé. Připravte si roztok ze 4 litrů vody a 180 g jedlé sody. Prádlo do něj na pár hodin namočte a pak ho vyperte obvyklým způsobem v pračce.

Blednutí tmavých barev

Vyhýbáte se černým kouskům, protože brzo vyblednou a vypadají onošeně? U černých kousků přilijte při máchání 2 šálky uvařené kávy nebo silného čaje. K oblečení v tmavších barvách, jako je námořnická nebo švestková modř, přidejte na máchání 1 šálek kuchyňské soli.

Správná péče o svetry

Vypadá váš svetr po pár vypráních onošeně? Ručně žmolky odstraňte, nebo na ně nalepte lepící pásku a strhněte ji. Můžete je také odstranit pomocí nožíku. Pokud žmolkování chcete zabránit, perte oblečení naruby a zvolte jemný program. Vhodné je použit také aviváž na tkaninu. Nádobu pračky nepřeplňujte.

Pokud vás svetr škrábe nebo je drsný, zkuste ho dát do igelitového sáčku a na pár hodin ho odložte do mrazničky. Po vyndání bude měkký a příjemný na nošení.
Naučte se třídit barvy

Třídění barev je základ pro kvalitně a dobře vyprané prádlo. S čím ale perete bílé triko zdobené velkým černým logem nebo obrázkem? Musíte ho prát s barveným prádlem. Do bílé várky nepatří, protože prací prášky a gely na ně určené obsahují zjasňovače a bělicí prostředky. Kvůli nim nápisy a obrázky po čase blednou a oblečení ztratí na kráse.

Jak na zvířecí chlupy

Tento problém řeší miliony majitelů domácích mazlíčků, kteří ze sebe často odstraňují zvířecí chlupy speciálními kartáči nebo válečky. Přitom se jich můžete zbavit už v pračce! Slouží k tomu prací kuličky, které mají povrch ze speciálního materiálu. Nachytají se na ně nejen chlupy, ale i veškeré nitě, vlasy a podobně.

Sušit, nebo nesušit

Nejprve se podívejte na štítek, zda prádlo do sušičky vůbec může. Například vlna není na sušení vhodná. Sušit by se neměla také viskóza nebo hedvábí a také oděvy s nažehlovacími obrázky, které při vysokých teplotách mohou popraskat a odlepit se.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky