Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.08.2016 11:14:15

Proč se Fed stal hnízdem hrdliček a jak dlouho jím ještě bude


Už několik ekonomů si všimlo toho, že v americké centrální bance došlo k velkému posunu v postoji ke zvedání sazeb. Když FOMC zvedl sazby na konci minulého roku, jeho zástupci hovořili s důvěrou o tom, že jde o první z dlouhé řady zvýšení sazeb, ke kterému bude docházet každé čtvrtletí. Tahounem tohoto procesu měla být normalizace monetární politiky. Nyní se zdá, že Fed si není jistý ani tím, jaká je „normální“ úroveň sazeb a své odhady týkající se této úrovně soustavně snižuje. Trhy to nepřekvapuje, protože ty se podobným směrem vydaly už před delší dobou. Mezi investory ale sílí přesvědčení, že vládu v americké centrální bance převzaly pevně do svých rukou hrdličky.

Ben Bernanke před několika dny napsal významný příspěvek na svůj blog, ve kterém schvaluje zmíněný posun. Podle jeho názoru odráží fundamentální změny v americké ekonomice a nejen nějakou krátkodobou fluktuaci ekonomických dat. Podle mého názoru pak má velký význam i další faktor, který Bernanke zmiňuje pouze krátce: Vývoj v zahraničí nyní ovlivňuje rozhodování Fedu mnohem více, než tomu bylo dříve. Dokonce je pravděpodobné, že jde o hlavní faktor, který stojí za obratem politiky Fedu.

Bernanke tvrdí, že pro Fed jsou rozhodující tři faktory: Pokles odhadů dlouhodobého ekonomického růstu, pokles přirozené míry nezaměstnanosti a velké snížení v odhadech přirozené úrovně sazeb. Právě toto hraje mezi zástupci Fedu bezesporu významnou roli a je s podivem, že to vše nastalo až určitou dobu poté, co finanční trhy snížily své odhady přirozené úrovně sazeb. Trhy věří v dlouhodobě nízké sazby už od roku 2011, ale zástupci FOMC své odhady měnili jen velmi pomalu – v podstatě až od poloviny roku 2015. Důležité je, že k této změně Fed nepřiměla nějaká hluboká změna v americké ekonomice. Domnívám se, že klíčovou roli hrál právě vývoj v zahraničí.

Když se podíváme, jak se měnila prohlášení Fedu ohledně normalizace sazeb, zjistíme, že k významné změně došlo v době, kdy dolar dosáhl svého vrcholu (a akcie dna). Šlo o únor a březen letošního roku, kdy se sice nezměnila očekávání Fedu týkající se růstu a inflace, ale změnil se názor na to, jaký mix kurzu dolaru a výše sazeb utahuje domácí finanční podmínky. Vyšší kurz dolaru v podstatě donutil Fed k tomu, aby se smířil s nižšími sazbami. A jde pravděpodobně o dlouhodobou změnu.

Ekonomka Lael Brainard tvrdí, že deflační rizika přicházející z Číny povedou k dlouhodobě uvolněné monetární politice v řadě významných ekonomik. To znamená, že dolar bude velmi citlivý na zvyšování sazeb v USA. Jinak řečeno, rovnovážná úroveň sazeb v USA byla snížena ekonomickou situací v jiných ekonomikách. Fed se obvykle podobným úvahám nevěnuje, ale zdá se, že letos se situace mění.

Autorem je ekonom a investor Gavyn Davies.

Zdroj: FT

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688