Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  25.08.2016 23:20:27

25. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve čtvrtek mírně oslabily, k jejich poklesu přispěly slabé hospodářské výsledky některých maloobchodních prodejců. Pozornost akciového trhu se nyní soustředí na páteční projev šéfky Fedu Janet Yellenové.

Index Dow odepsal 0,18 % na 18 448,41 bodu, širší index S&P 500 klesl o 0,14 % na 2 172,47 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,11 % na 5 212,20 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 1,34 % na 13,63 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o jeden a půl bazického bodu na 1,575 %.

V mínusu skončily sektor zdravotní péče, odvětví cyklického spotřebního zboží a energetický sektor. Nejvýrazněji zpevnil sektor základních materiálů, přírůstky zbylých odvětví byly nevýrazné.

Index S&P 500 se již 34 obchodních seancí v řadě neposunul ani jedním směrem o procento a více. Ve středu S&P 500 klesl o 0,52 %, což byl jeho čtvrtý nejvýraznější pohyb v tomto měsíci. Nízká volatilita je patrná rovněž na trhu s americkými vládními dluhopisy.

Americké akcie (25. srpna 2016)
Americké akcie (25. srpna 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvýrazněji zlevnily akcie zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (-1,83 %), výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-1,63 %) a maloobchodního prodejce Wal-Mart (-1,4 %). Dařilo se akciím technologického podniku Cisco Systems (+0,77 %), výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (+0,72 %) či pojišťovny Travelers (+0,57 %).

Akcie výrobce módních doplňků Guess? (+22,15 %) vyskočily o více než pětinu poté, co společnost ve středu večer zveřejnila výsledky, které na úrovni upraveného zisku překonaly odhady trhu. Firma reportovala upravený zisk na akcii 0,14 USD nad odhadem 0,06 USD při tržbách 545 milionů USD. Trh čekal na úrovni tržeb výsledek 551 milionů USD.

Dařilo se také cenným papírům luxusního klenotnictví Tiffany (+6,4 %). Nahoru titul poslaly rovněž kvartální hospodářské výsledky. Firma před začátkem obchodování oznámila, že ve druhém čtvrtletí hospodařila se ziskem na akcii 0,84 USD nad odhadem trhu 0,72 USD. Tržby dosáhly ve druhém kvartálu 931,6 milionu USD, analytici čekali, že firma vykáže tržby 933 milionů USD.

Propadly se naopak akcie maloobchodních prodejců Dollar General (-17,63 %) a Dollar Tree (-9,93 %), ovlivňovaly je taktéž hospodářské výsledky. Prodejce Dollar General vykázal za druhý kvartál čistý zisk na akcii 1,08 USD pod odhadem trhu 1,09 USD a tržby 5,39 miliardy USD pod odhadem analytiků 5,45 miliardy USD. Společnost Dollar Tree pak reportovala zisk na akcii 0,72 USD pod odhadem trhu 0,73 USD při tržbách 5 miliard USD pod odhadem trhu 5,08 miliardy USD.

V pátek vystoupí na výročním setkání světových centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole guvernérka Fedu Janet Yellenová. Investoři čekají, zda šéfka americké centrální banky nenaznačí, jak by se v příštích měsících mohly v USA vyvíjet úrokové sazby. Výroky některých představitelů Fedu v poslední době signalizují, že další zvýšení úroků by v zámoří mohlo přijít relativně brzy. Někteří analytici ale předpokládají, že Janet Yellenová zůstane opatrná, protože dosavadní údaje z americké ekonomiky nejsou dostatečně silné na to, aby zvýšení úroků ospravedlnily.

Vyjádření představitelů Fedu od červencového zasedání FOMC
Vyjádření představitelů Fedu od červencového zasedání FOMC

"Domníváme se, že Fed úroky nezvýší dříve než v příštím roce," řekl podle agentury Reuters analytik John Doyle ze společnosti Tempus Consulting. "Inflace je stále mimořádně nízká. Fed proto v tuto chvíli nemá skutečnou potřebu sazby zvyšovat," dodal.

Loni v prosinci přikročil Fed k prvnímu zvýšení úrokových sazeb za téměř deset let. Další zvyšování úroků ale centrální banku donutily odložit obavy ohledně vývoje světové ekonomiky, výkyvy na finančních trzích a také nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Spojené státy veřejně kritizují Evropskou unii kvůli vyšetřování příznivějších daňových režimů pro nadnárodní firmy jako Apple dohodnutých s vládami v Irsku a několika dalších evropských zemích. Americké ministerstvo financí zveřejnilo zprávu, která si stěžuje, že vyšetřování se nepřiměřeně zaměřilo na americké podniky a mohlo by skončit zvýšením nákladů pro americké daňové poplatníky, pokud firmy budou donuceny platit vyšší daně v Evropě, protože podniky získávají v USA daňové úlevy při platbě daní v zahraničí. Evropská komise odmítá, že by se více zaměřovala na daňové dohody firem z USA.
  • Přední světový provozovatel alternativní osobní přepravy Uber zaznamenal v prvním pololetí ztrátu asi 1,3 miliardy dolarů a ve druhém čtvrtletí jeho ztrátovost zřejmě dosáhla dosavadního vrcholu. Většina ztrát je důsledkem subvencování řidičů v rámci celosvětové expanze firmy, řekl investorům finanční ředitel Uberu Gautam Gupta, jehož citovaly zdroje agentury Bloomberg. Sama firma zprávu nekomentovala.
  • Provozovatel aplikace pro bezplatné zasílání zpráv přes chytré telefony WhatsApp bude poskytovat své mateřské společnosti Facebook více informací o uživatelích, včetně jejich telefonních čísel. Provozovatel aplikace ve čtvrtek uvedl, že Facebook tyto údaje využije k cílenějšímu zobrazování příspěvků a reklamy ve své sociální síti. Uživatelé aplikace WhatsApp nicméně budou mít možnost poskytování údajů Facebooku odmítnout.
  • Německý automobilový koncern Volkswagen v principu dosáhl dohody o odškodnění svých 650 prodejců v USA za problémy spojené se skandálem s měřením emisí.Zástupci Volkswagenu to ve čtvrtek uvedli při soudním slyšení v San Francisku. Výši odškodného ale firma zatím nezveřejnila.
  • Světové centrální banky v letošním prvním pololetí nakoupily 166 tun zlata. Na druhé straně prodaly 22 tun žlutého kovu. Vyplývá to z analýzy společnosti Macquarie. Čistý přírůstek zlatých rezerv centrálních bank tak činil 144 tun. V loňském prvním pololetí to bylo 179 tun.
  • Index aktivity kansaského Fedu v srpnu vzrostl na -7 bodů z -15 bodů.
  • Úrokové sazby ve Spojených státech by se měly zvyšovat, jejich růst by ale měl být jen pozvolný. V rozhovoru pro finanční televizi CNBC to řekla šéfka kansaského Fedu Esther L. Georgeová. Podle Georgeové dosud Fed od loňského prosince sazby nezvýšil kvůli nejistotě vyvolané některými ekonomickými daty.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 20. srpna klesl na 261 tisíc z 262 tisíc v předchozím týdnu. Trh čekal růst na 265 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 13. srpna klesl na 2,145 milionu z 2,175 milionu, očekávalo se 2,153 milionu.
  • Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech v červenci vzrostly o 4,4 % po červnovém revidovaném poklesu o 4,2 % (revidováno z -4 %), očekával se růst o 3,5 %. Po očištění o dopravní prostředky se objednávky zvýšily o 1,5 % po červnovém snížení o 0,3 % (revidováno z -0,5 %, odhad: +0,5 %).
  • Wedbush Securities zvyšuje cílovou cenu akcií výrobce zbraní Smith & Wesson na 29 z 23 USD.
  • JPMorgan Chase snižuje doporučení na akcie Northrop Grumman na "neutral" z "overweight" a snižuje cílovou cenu akcií HP na 13 z 14 USD.
  • Citigroup zvýšila doporučení na akcie Transocean na "neutral" ze "sell" a posunula cílovou cenu titulu na 11 USD.
  • William Blair zvýšila doporučení na akcie Netflixu na "outperform" z "market perform".

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování najdete na Investičním webu.


Bujarý akciový večírek pokračuje. Alkohol ale dochází a kocovina je stále pravděpodobnějšíBujarý akciový večírek pokračuje. Alkohol ale dochází a kocovina je stále pravděpodobnější

Investoři jsou skálopevně přesvědčeni, že růst amerických akcií ještě není u konce. Na trhu je ale aktuálně více nejistot a otazníků než záchytných bodů. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688