Archeologové v Dubči objevili pravěké nástroje z mladší doby kamenné a bronzové jehlice

Pražská Dubeč patří k nemnoha lokalitám na území hlavního města, které dávní předci už v pravěku vyhledávali kvůli bydlení. Potvrdil to archeologický průzkum před zahájením stavby 118 moderních bytů v projektu Viladomy Dubeč developerského lídra EKOSPOLU. Archeologové ze společnosti Labrys při něm objevili mimo jiné zlomek broušeného sekeromlatu a čepelku vyrobenou štípáním. Ukázalo se tak, že toto místo bylo osídleno už v mladší době kamenné (zhruba 5600 až 4300 tisíc let před Kristem). Vedoucí výzkumu Milan Kuchařík vyzdvihl, že vykopávky významně přispěly k poznání pravěkého osídlení území městské části Dubeč.

Odhalené sídlištní objekty na staveništi mezi ulicemi Za Lázeňkou, Městská a Kolocova obsahovaly hlavně zlomky z keramických nádob, které podle jejich tvaru a výzdoby datují archeologové do mladší až pozdní doby bronzové (zhruba 1300 až 750 let před Kristem). Ještě o něco starší je dvojice bronzových jehlic, které vznikly už ve střední době bronzové (zhruba 1600 až 1300 let před Kristem). „Nálezy kamenných nástrojů patrně naznačují, že poloha byla osídlena již v mladší době kamenné, tedy neolitu,“ píší archeologové ve své zprávě.

Výkopy odkryly také velké množství zvířecích kostí, od jejichž podrobné analýzy si archeologové slibují zjistit druhové složení tehdejších domácích zvířat a jídelníček místních obyvatel. Z nálezů prý stojí za zmínku hlavně kosti tura domácího objevené v původní funkční poloze – šlo o část kloubního spojení zadní končetiny.

Naopak tajemstvím zůstávají zahaleny dvě obdélníkové jámy zhruba metr hluboké, které nejdříve archeologové považovali za hroby. „Nasvědčoval tomu obdélný tvar v rozměrech lidské postavy a orientace obou objektů podle světových stran. Ve výsledku však byly objekty prázdné a neobsahovaly žádné kosterní pozůstatky a artefakty. Osvětlit účel objektů by mohly pomoci odebrané vzorky, které budou podrobeny archeobotanické analýze,“ dodávají archeologové.

Archeologický průzkum potvrdil, že si výjimečnost této lokality uvědomovali už naši dávní předci, kteří zde přirozeně budovali svá sídla. Že jde o opravdu unikátní místo, zjistí už brzy 118 domácností, které zde už příští rok naleznou svůj nový domov. Majitelé bytů v tomto projektu se tak budou moci pyšnit tím, že jejich domov prověřili už pravěcí předci,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice.

Projekt Viladomy Dubeč, který vyrůstá mezi ulicemi Městská a Kolocova v Praze 10 – Dubči, tvoří 118 bytů s dispozicemi 1+kk až 4+kk. Velikosti bytů začínají na 30 metrech čtverečních, největší nabídne svému majiteli 111 metrů čtverečních. U většiny bytů jsou navrženy předzahrádky, byty v horních podlažích budou disponovat jižně orientovanými střešními terasami. Součástí projektu je 99 podzemních garážových stání a dostatek venkovních parkovacích míst.

Atraktivní lokalita Dubeč je vyhledávaná hlavně díky rozsáhlým lesům a vodám, které ji obklopují. Na území Dubče se nacházejí hned tři chráněná území – lom Rohožník, soustava rybníků Lítožnice a přírodní park Říčanka. Právě toto malebné prostředí se stále neporušenou přírodou je hlavním důvodem, proč je dnes Dubeč jednou z vůbec nejatraktivnějších lokalit pro výstavbu luxusních vil a rodinných domů. Svým obyvatelům totiž poskytuje unikátní možnost klidného a zdravého života ve venkovském prostředí, ale s veškerým komfortem velkoměsta. Velkou výhodou Dubče je vedle nesporného přírodního bohatství i kompletní občanská vybavenost s dostatkem kulturního a sportovního vyžití. Přímo v obci se nachází zdravotní středisko, lékárna, mateřská a základní škola, řada obchodů, několik restaurací a supermarket. Obchodní centrum Europark Štěrboholy je navíc vzdáleno pouhých pět minut jízdy. Aktivní sportovci jistě ocení také kvalitní zázemí pro sport, ať už jde o fotbal, florbal, tenis či cykloturistiku.

Vykopávky z archeologického výzkumu v Dubči

Foto: Bronzová jehlice se stočenou hlavicí

Autor fotografie: Labrys



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba