Vlada.cz (Vláda)
Investice  |  25.08.2016 09:33:09

Vláda schválila navýšení tarifních platů učitelů i vyšší ochranu práv zaměstnanců


Vláda na svém zasedání dne 24. srpna 2016 potvrdila růst platů učitelů a dalších zaměstnanců v regionálním školství. Projednala i novelu zákoníku práce a novelizovala zákon o zaměstnanosti, který přichází s ochranou proti zneužívání agenturního zaměstnávání. Dále se věnovala například výzkumu, vývoji a inovacím a rozhodla o zřízení ministerstva pro vědu.

<br>

Učitelé si od září přilepší o osm procent

Kabinet potvrdil navýšení platových tarifů učitelů o 6 % již od 1. září letošního roku. V případě nepedagogických pracovníků tarify vzrostou o 4 %. Celkově se učitelské platy zvednou o 8 %, což představuje navýšení rozpočtu na platy pedagogů v regionálním školství o částku 1,97 miliard . Jedná se o jedno ze tří klíčových opatření, jimiž vláda v blízké době zvýší platy ve veřejné sféře. Kromě učitelů se lepšího ohodnocení ještě během letošního podzimu dočkají hasiči, policisté a další zaměstnanci veřejného sektoru. Od začátku příštího roku pak vzrostou platy lékařů, sester a dalších zdravotníků, a to o 10 %.

Dnešní vládní nařízení v praxi znamená, že si začínající učitelé se zkušeností do 6 let v 11. či 12. platové třídě polepší zhruba o 1300 korun, déle sloužící pedagogové pak přibližně o 1500 až 1600 korun. Dále dojde k usnadnění kariérního růstu učitelů tím, že se zkrátí doba stanovená pro první postup do vyššího platového stupně z šesti na dva roky. Celkově vláda na školství uvolní 2,5 miliardy korun s tím, že na růst platů nepedagogických profesí o 5 % půjde 270 milionů korun a 260 milionů bude přiděleno vysokým školám.

Od ochrany práv zaměstnanců po opatření proti zneužívání agenturního zaměstnávání

Vláda schválila jak novelizaci zákoníku práce, tak i zákona o zaměstnanosti.

V prvním případě je hlavním cílem novely posílení ochrany zaměstnanců a současná podpora flexibilnějšího zaměstnávání. Mezi změny pracovněprávních vztahů patří například posílení postavení zaměstnanců na dohodu o pracovní činnosti nebo o provedení práce. Novela přináší také spravedlivější výměr dovolené, který se bude odvíjet od počtu odpracovaných hodin. Dále zakotvila institut vrcholových řídících zaměstnanců jako zvláštní kategorie vedoucích pracovníků - pro ně už nebude platit pevná pracovní doba a nutnost počítat hodiny strávené v práci. V zájmu flexibility dojde i ke zpřesnění možnosti práce z domova a na dálku.

Novela zákona o zaměstnanosti reaguje na vývoj na trhu práce v oblasti agenturního zaměstnávání. Měla by do budoucna zabránit tomu, aby účelově a ve velkém vznikaly pracovní agentury, které pomocí řetězení smluv zaměstnavateli umožňují vyhnout se odvodům na zdravotní a sociální pojištění svých zaměstnanců. Novela toho má docílit mimo jiné vyššími sankcemi a půlmilionovou kaucí. Kdo ji státu nesloží, nezíská povolení na založení pracovní agentury. Dále dojde ke sloučení dosavadních druhů povolení ke zprostředkování zaměstnání, což povede ke zpřehlednění legislativy pro zaměstnance i zaměstnavatele.

Samostatné ministerstvo pro efektivnější podporu vědy, výzkumu a vývoje

Vláda schválila věcný záměr zákona o podpoře výzkumu, vývoje a inovací. Ten mimo jiné umožní vznik ministerstva, které by mělo odstranit dosavadní roztříštěnost státní podpory vědy a výzkumu. Součástí věcného záměru je dále například stanovení jednoznačné hierarchie strategických a koncepčních dokumentů pro oblast vědy, výzkumu a inovací, větší autonomie v rozhodování o grantech či zavedení kategorie „inovace“ do legislativy, která ji doposud neznala.

Vláda také jednala o novém trendu zvaném Průmysl 4.0, neboli hlubokém digitálním propojení všech úrovní tvorby přidané hodnoty. Kabinet se shodl, že chce nadále moderní vývoj sledovat a přijímat kroky k vytvoření vhodného prostředí, ve kterém bude možno české průmyslové podniky a společenské prostředí rozvíjet tak, aby v novém digitálním světě obstály. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688