Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  24.08.2016 16:17:01

Centrální evidence účtů sníží riziko úniku informací


Senát schválil návrh Ministerstva financí a České národní banky na zřízení Centrální evidence účtů. Registr umožní oprávněným osobám na základě jednoho dotazu nejpozději do 24 hodin zjistit, ve které bankovní instituci má podezřelý subjekt zřízený účet. Odpadne tak dny až týdny trvající plošné dotazování desítek institucí, které zároveň nebudou zatěžovány ručním vyhledáváním a zpracováním informací. Minimalizuje se tím i riziko úniku informací v citlivých kauzách.

„Evidence nebude obsahovat údaje o pohybech ani zůstatcích na účtech klientů, pouze samotnou informaci o existenci účtu,“ vysvětluje ministr financí Andrej Babiš. „Získat informaci budou oprávněny pouze osoby vyjmenované v návrhu. Každý přístup do registru bude zaevidován a bude tak snadno zpětně dohledatelný. V průběhu legislativního procesu jsme navíc souhlasili s návrhem na parlamentní kontrolu fungování systému a ta je teď součástí návrhu zákona,“ doplňuje Andrej Babiš.

Systém pomůže i při zajištění výnosů z trestné činnosti, včetně korupce, aniž by bylo ohroženo bankovní tajemství. Rychlé získání informací pomůže vyšší efektivitě v boji proti daňovým únikům či praní špinavých peněz. Dnes oprávněné instituce získávají odpovědi v řádu dní až týdnů, což je doba, během které stát ztrácí reálnou možnost účinně zasáhnout, například zablokováním a odčerpáním výnosů z trestné činnosti na příslušných účtech. „Centrální evidence účtů je tak důležitým pilířem, který výrazně zvýší také akceschopnost Kobry,“ vyzdvihuje Andrej Babiš.

Podobný systém již funguje i v jiných evropských státech, například ve Francii, Španělsku, Německu, Rumunsku nebo v Itálii. Zřízení takového registru doporučuje nová směrnice EU a v současné době jej má v návrhu „protiteroristického balíčku“ Evropská komise. K jejímu zprovoznění dojde po 16 měsících od uvedení zákona v platnost, pravděpodobně v první polovině roku 2018.

Ing. Michal Žurovec
vedoucí oddělení Vnějších vztahů a komunikace MF ČR






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688