Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.08.2016 09:02:18

Nejlepší prezident USA podle ekonomů? Hillary Clintonová


Hillary Clintonová, Gary Johnson a Donald Trump. To je podle výsledků průzkumu americké National Association for Business Economics (NABE) mezi 400 ekonomickými experty ideální pořadí pro americkou ekonomiku, které jí nejvíce prospěje z pohledů záměrů a plánů na postu prezidenta USA. A jak dodává zpravodajský deník CNN.com, Hillary Clintonová tak vychází pro ekonomiku USA lépe, než Donald Trump.

Podle Vaughna Henryho z NABE by 55 % respondentů s ohledem na ekonomiku USA zvolilo za prezidentku země kandidátku Demokratické strany Hillary Clintonovou, 15 % dotazovaných by volilo liberálního kandidáta Garyho Johnsona a jen 14 % ekonomů by zvolilo prezidentem USA kandidáta Republikánské strany Donalda Trumpa. 15 % dotazovaných uvedlo, že „neví“, kdo by podle nich měl nejlepší vliv na ekonomiku USA, coby prezident.

Analytici připisují výsledek„ekonomických“ preferencí Donalda Trumpa jeho posledním vystoupením: Zatímco Trump se snaží spojit se s podnikatelskou sférou přes zdůrazňování vlastních podnikatelských úspěchů, zároveň tlačí na omezení obchodu a přistěhovalectví. A to je přesně opak toho, co většina ekonomů v současné době tvrdí: USA by měly prosazovat vše pro podporu ekonomického růstu a nebránit volnému obchodu. Trump sice slibuje i snížení daní pro firmy, když plánuje snížit daňovou sazbu z 35 % na 15 %, aby zvýšil přízeň u firemního segmentu, jak konstatuje server CNN.com, jenže – podle ekonomů to nemusí být vůbec tak jisté.

Problematika „přistěhovalectví“ je pro ekonomy nyní hlavním ekonomickým tématem. Šedesát jedna procent respondentů NABE totiž ve zmiňovaném průzkumu uvedlo, že USA musí umožnit větší zapojení imigrantů, a to zejména pracovníků se špičkovými dovednostmi a znalostmi. A zatímco Donald Trump imigraci kritizuje, Hillary Clintonová má plán na zvýšení zaměstnanosti prostřednictvím vysoce kvalifikovaných pracovníků, tzv. H-1B vízový program. Chce také vytvořit cestu k získání občanství pro nelegální přistěhovalce.

Velká většina ekonomů – 65 % - říká, že příští prezident musí být "otevřenější" k volnému obchodu, tedy přesný opak toho, co dosud požadoval Donald Trump, dodává CNN.com. Ekonomové nesouhlasí ani s postojem Donalda Trumpa, jehož rétorika a plány údajně směřují k nějaké podobě obchodního válčení s Čínou, Mexikem a dalšími zeměmi. Existují i obavy, že po zavedení restrikcí vůči zboží z těchto krajin, může velké množství produktů pro Američany zdražit.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688