Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.08.2016 14:55:15

Čeká nás zajímavý týden s Yellen na konci


Čeká nás poměrně zajímavý týden. V úterý se dozvíme, jak to v srpnu vypadalo s podnikatelským sentimentem v eurozóně. Ukážou nám to srpnová PMI z celé měnové unie a některých členských zemí. Obecně se nečeká žádná dramatická změna tím, či oním směrem, což je ovšem poměrně převratný vývoj. Ukazuje totiž, že žádný Brexitový šok se v kontinentální Evropě nekoná (a některá data z britské ekonomiky dokonce naznačují, že nebude ani v UK).

Můj Brexitový optimismus se ale stále naplňuje jen napolovic – k žádnému šoku sice nedochází, jako budíček pro bruselské elity ale Brexit, zdá se, také zatím neposloužil. Na to by asi musel přece jen být větším šokem, takže plný optimismus (žádný velký šok a zároveň budíček) je vlastně nedosažitelný. Evropským akciím každopádně žádná Brexitová překážka v cestě za dalším posilováním nestojí (což neznamená, že tu není řada překážek jiných).

Produkt a projev na konec týdne

Zatímco počátek týdne bude ve znamení sentimentových indikátorů, zbytku týdne budou dominovat „hrubá“ data. Dozvíme se detaily týkající se vývoje hrubého produktu v Q2 v Německu (středa), Velké Británii a USA (pátek). Vše pak zakončí Janet Yellen, která bude na známé a pravidelně se konající konferenci ve středisku Jackson Hole hovořit o americké ekonomice a monetární policie.

Hrdliččí a jestřábí nálady se v americké centrální bance poslední dobou přelévají poměrně rychle, trend a nálada posledních dní je následující: Americká ekonomika sílí, takže se opět více hovoří o utahování sazeb. Pokud se budeme dál točit v doposud poměrně pevně ukotveném mustru, povedou tyto hovory k samovolnému utažení finančních podmínek v USA, oslabení tamního oživení a návrat k hrdličtějším pohledům na věc. To nejhorší, co se může stát, je pak předčasná snaha o normalizaci sazeb a celkové monetární politiky (viz řadu mých předchozích příspěvků).

Na hlavu


Vraťme se ještě krátce k HDP. I z výše uvedeného by se zdálo, že Evropa musí být znatelně skromnější – pro její ekonomiku je úspěch, pokud se vyhýbá propadům a šokům, zatímco Američané „ladí“ své hospodářství k co nejrychlejšímu vyrovnanému růstu. Japonci se pak stále potácí na hraně recese. Podobný obrázek je typický pro řadu posledních let a je proto dobré si občas připomenout jeho jemnější, ale přesto stále významné nuance.

Japonské ztracené dekády nejsou zase tak ztracené v případě, že sledujeme příjmy a produkt na hlavu. To se obecně ví, ale méně se už ví, že ani poslední roky nejsou v této zemi, a také v eurozóně a UK zase tak ztracené, pokud se díváme z perspektivy, která je „na hlavu“. Konkrétní vývoj je patrný z grafu.

Podle produktu per capita se japonská ekonomika během krize propadla znatelně více než ta americká. Až do roku 2013 bylo ale její oživení silnější! Pak začalo mít postupně navrch americké oživení, ale konečný rozdíl není zase tak veliký. To samé platí o britské ekonomice, eurozóna po obratu po roce 2011 zaostává více. Celkové rozdíly ale nejsou zase tak veliké jako v případě agregátních čísel – evropský produkt na hlavu je nyní jen cca o 4 procentní body pod tím americkým (s bází v roce 2007).



Z tohoto pohledu tedy evropská a japonská ekonomika nejsou ve srovnání s USA takovým propadákem. Detailnější hodnocení záleží i na tom, jestli podle nás tyto ekonomiky čelí spíše nabídkovým limitům (naráží na potenciál daný i velikostí pracovní síly), nebo čelí hlavně nedostatečné poptávce. A jelikož významným tématem vyspělého světa jsou dluhy a schopnost jejich splácení, agregátní čísla (celková schopnost růst, generovat příjmy a dluhy splácet) mají velkou relevanci. I tak ale graf ukazuje, že Evropa a Japonsko na tom nejsou zase tak zle (USA zase tak dobře).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)
Čt 10:42  Graf dne - USDCAD (28.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688