Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.08.2016 09:45:09

Rozbřesk – Přeceňují trhy ECB?

ECB má podle zápisu z červencového zasedání hned několik důvodů ke spokojenosti a teoreticky by tak v září nemusela spěchat s novým uvolňováním měnových kohoutů.

Za prvé, růst v první polovině roku překvapil ECB i trhy pozitivně a prokázal značnou odolnost vůči vnějším rizikům. Je to především díky dobrému výkonu trhu práce - ve velkých ekonomikách eurozóny vidíme nejvyšší přírůstky zaměstnanosti od roku 2008. A podle průzkumů mezi podniky v průmyslu i v sektoru služeb se zdá, že ochota nabírat zůstává i po britském referendu vysoká. Dnešní růst sázející na trh práce a sílící domácí poptávku je odolnější než růst čerpající primárně z vývozů, na kterých eurozóna závisela v letech 2010-2013.

Za druhé, dál zrychlují úvěry a podle průzkumu ECB se zlepšuje i jejich dostupnost a to především pro podniky. Současně se také vylepšuje poptávka firem po úvěrech a to navíc všechna přijatá opatření ECB ještě nezačala na trhu naplno působit.
Za třetí, první post-brexitová čísla ukazují, že podniky v eurozóně v první reakci na britské referendum neplánují šlapat na brzdu. Je to přitom jedna z věcí, které podle červencového zápisu ze zasedání ECB centrální bankéři chtějí “bedlivě” sledovat. Na základě nich se rozhodnou, zda je třeba ekonomiku stimulovat novými opatřeními nebo ne.

Existují samozřejmě i dobré důvody, proč se mít na pozoru a ECB je ve svém zápisu zmiňuje. Na prvním místě platí, že inflace přes očekávaný nárůst zůstane ve své jádrové složce v dohledné době slabá. Achillovou patou probíhajícího oživení zůstává v některých regionech bankovní sektor (Itálie, Portugalsko). A volební kalendář v následujících dvanácti měsících v eurozóně připomíná procházku minovým polem. I tak se při pohledu na super-drahé německé bundy a stlačené rizikové rozpětí na španělských a italských dluhopisech nelze ubránit dojmu, že trhy ochotu ECB povzbudit ekonomiku novými stimuly lehce přeceňují.

Forex

Polský zlotý včera zvládl odclonit relativně slabý výkon průmyslové výroby. Po sezónním očištění poklesl polský průmysl v uplynulém měsíci o 3,4 % (z šestiprocentního růstu) a současně s ním zpomalil v červenci i maloobchod (na 2 %). Navíc z centrální banky zazněly ve čtvrtek nové hlasy volající po nižších sazbách.
Konec týdne by měl být na trzích klidnější, a pokud se udrží dobrá nálada na akciových trzích, mohlo by se dařit i střední Evropě.

Americký dolar zatím není příliš schopen ocenit jestřábí komentáře členů Fedu. Včera zopakoval své volání po vyšších sazbách šéf newyorského Fedu Dudley a šéf sanfranciského Fedu Williams - oba bližší spolupracovníci Janet Yellenové. Williams dokonce otevřeně hovořil o nutnosti zvýšit sazby spíše dříve než později. Zdá se ale, že do vystoupení Janet Yellenové v Jackson Hole (příští týden) nezačnou brát trhy volání po vyšších sazbách úplně vážně.
Navíc z pohledu dolaru nemusí rostoucí sázky na vyšší sazby v tomto roce posunout nutně nahoru celý krátký konec americké křivky. EUR/USD je nejvíce citlivý na rozpětí mezi dvouletými swapy a trhy si jednoduše mohou rychlejší krok Fedu přeložit tak, že o to méně bude Fed dělat v následujícím roce…, jednoduše řečeno dvouletá americká sazba může zůstat stabilní.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.10.2023Trh podle Procházky z ČNB přeceňuje tempo poklesu sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
23.02.2023Ranní okénko - Přeceňuje trh růst amerických sazeb? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688